Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

Amerika’ya başkan olmak için ahmak olmak yeter!

27 Eylül 2021, Pazartesi 09:20

Türkiye - Amerika ilişkileri en gergin dönemini yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç farklı ABD Başkanı ile çalışmış biri olarak görüştüğü uykucu Joe Biden’ı hiç sevmedi!

Amerika dönüşü, “İki NATO ülkesi olarak çok daha farklı konumda olmamız gerekir” sözü ne kadar diplomasi özlü ise, “…şu andaki gidiş pek hayra alamet değil” sözü de o kadar ikaz edici.

Konumuz bu değil, şu: Vahşiler ülkesi, ırkçılar ülkesi diye anılan Amerika aynı zamanda bir ‘cahiller ve ahmaklar ülkesi’ymiş!

 

Ben değil kendileri söylüyor

 

Eski başkanlardan George Bush’un, son 50 yılın en ‘en kıt zekâlı’ başkanı ilan edilmesine takılıp kalmayalım!

Ancak görmezden gelemeyeceklerimiz var. Mesela: ‘Benim Cici Silahım’ filminin yazarı ve yönetmeni Michael Moore, bu yüzyılın başlarında bir kitap yazmıştı, adı: Aptal Beyaz Adamlar.

Kitabın içeriği Amerikalıları cezbetmiş olmalı ki 2002’de ABD’de en çok satan ilk üç kitap arasına girerek rekor kırmış.

Yazar kitapta, dönemin ABD Başkanı George Bush için ‘bu deliyi durdurun’ diyordu.

Nasıl demesin?

İkiz Kulelere uçaklar dalmış, dünyanın her yeri kan gölüne dönmüştü…

Sonrası daha da kanlı oldu… Böyle bir ortamda Amerika’nın başında IQ’su 91 olan Bush vardı. En zeki başkanlardan biri olarak bilinen Bill Clinton'ın IQ’su 182 imiş. Öyle olmasa Oval Ofis macerasını nasıl yaşardı?

 

Başkan olmak için ölçü: Ahmaklık

 

Bush’un ahmaklığına kanıt olarak “Afrika’yı kıta değil bir ülke sanıyor” olması yeterli ama yetmez diyenler için ilerleyelim…

2001 yılında Yale Üniversitesi’nin eğitim yılı açılışında, yaptığı konuşmada başarısız bir öğrenci olduğunu övünerek anlatan Bush’un “Başarısız öğrencilere sesleniyorum! Siz de ABD başkanı olabilirsiniz” demesinin yorumunu sizlere bırakıyorum!

Hakkında yazılıp çizilen o kadar çok ‘aptallık’ örneği var ki, bu köşenin istiap haddini aşar!

Kitap, Amerikalıların cehaletine dönük sayısız örneği sıraladıktan sonra şu soruyu sormadan edemiyor: Dünyaya nasıl hükmediyorlar acaba?

 

Şaşırtan sayısız veriler var…

 

Böyle başa böyle tarak misali halk da ondan aşağı kalmıyor unvan yarışında.

Yeni bin yılın başındaki verilere ve kitapta yer alan bilgilere göre, 44 milyon Amerikalı ancak ilkokul düzeyinde okuma yazma biliyormuş. 200 milyon ise okuma biliyor ama okumuyormuş o dönemde.

Bunları anlatan yazarın tespiti ve önerisi net:

“Böyle cahil ve ahmak bir ulus dünyayı yönetmemeli.”

Çünkü…

Amerika sadece salaklıkta değil başka alanlarda da dünya birincisi idi. İşte o alanlar:

En fazla milyoner ve milyarder, askeri harcamalar, özel araç, bireysel silahlar, trafik kazalarından ölüm, sığır eti tüketimi, cep telefonu, televizyon sayısı, kişi başı enerji tüketimi, havayı kirleten karbondioksit ihracı (Brezilya, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Hindistan, Meksika ve Endonezya toplamından fazla), akaryakıt tüketimi, bütçe açığı, ırza geçme, yoksul çocuk sayısı, seçimlerde en az oy kullanan ulus olması…

 

Birbirinden ahmaklar

 

Bush demişken, ABD Başkanı kedisine ‘India’ yani Hindistan adını koyunca, buna kızan Hintliler de köpeğe ‘George Bush’ adını vermişti… Başkan Obama’nın Afrika ziyaretinde yaptığı konuşma sırasında ensesinde durarak işitme engelliler için çeviri yapan kişinin ‘sahte çevirmen’ çıkması; Trump’ın İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya ‘Mozzarella’ demesi gibi mizah konusu olan söylemler ve eylemler Amerikalılar ve başkanları için karar vermede kolaylık sağlayan hususlardır. Amerika’nın değişmeyen yanı ise ırkçılığı, emperyal emelleri, başta İslam dünyası olmak üzere pek çok ülke ve bölgeye kan kusturmasıdır. Bu kadar kan ve ahmaklık hayra alamet değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye - Amerika ilişkileri için, “…gidiş pek hayra alamet değil” tespitini neye dayanarak yapmış olabilir? Ahmaklık olmasın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.