Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.9
  • ALTIN
    2436.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63154.25$

Alsace, Eskikaraağaç, Yeşildağ; Tanıtırsan Turizm Merkezi, Tanıtmazsan…

07 Şubat 2024, Çarşamba 00:01
Pandemi’nin hemen öncesiydi. Kısa bir İtalya-Almanya-İsviçre tarihi bölgeler gezisinde yolumuz düştü Alsace’a. Diğer ortaçağ kentleriyle birlikte mini tur dönüşü canım İstanbul-Ankara otobanından gelmek istemedi, İpekyolu güzergahına düştüm. Amacım bizim tarihi bölgelerimizi de görmek, belki kıyaslamak, belki nostalji. Bir kez daha görmüştüm ki Allah dünyanın öte taraflarına verdiği güzellikleri bizim ülkemize de vermiş. Medeniyetse medeniyet, doğal güzellikse doğal güzellik, tarihse tarih. Gidip hayran hayran sadece biz garip yetkisiz vatandaşların değil Belediye Başkanlarımızın ve Meclis Üyelerimizin de gezip gördüğü muhtemelen imrendiği yerlerin benzerlerine sahip çıkmada eksiğiz ama. Eloğlu korumuş, süslemiş, güzelleştirmiş, tanıtmış, önemli Turizm Merkezleri haline getirmiş, biz yok etmiş veya yok olma yolundayken el atmışız nihayet ama bir bütünlük kazandırmadığımız için belki de gezerken bile iç acıtıcı durumda kalmış çoğu güzelliğimiz.
Alsace Fransa’da bir bölge. Tek özelliği değil ama başlıktaki bölgelerle ortak özelliği leyleklerin göç ve konaklama yolları üzerinde bulunması. Sembolü leylekler. Leylek gelme döneminde zaten yer bulmanın imkansızlığı vurgulandı sık sık ama 12 ay leylek temalı hediyelik eşyalarla kendilerini unutturmuyor, hatta leyleklerin bulunduğu dönemde de gelme isteği uyandırıyor ve paraya para demiyorlar.
Eskikaraağaç Bursa ili Karacabey ilçesine bağlı bir mahalle. Kenarında Uluabat Gölü bulunmakta. Leyleklerden bu mahallemiz de yararlanıyor. Avrupa Leylek Köyleri Ağı Üyesi olarak bizim Leylekler Vadimize kıyasla daha çok bilinirliğe sahip ve 2005 yılından beri “Leylek Festivali” düzenlenmekte.
Leylekler Vadisi Beyşehir İlçesi’ne bağlı Yeşilbağ Belde’sinin simgesi.Yanıbaşı Beyşehir ki tarihi, doğası ile leyleksiz bile dünyanın önemli destinasyon merkezi olmayı hak eden bir bölge. Sille, Konya ve Türkiye’yi sanat adına dünya ile buluşturan, bence kentimin Turizm Elçisi ünvanını çoktan hak eden Reha Bilir tarafından şahsi gayretlerle keşfedilip tanıtılan bir bölgemiz. Gidip göreli birkaç yıl oldu, bugününü bilmiyorum ama gördüğümde üzülmüştüm. Girişten itibaren bir güzellik alanı haline getirilmemiş, süslenmemiş, viranelikten kurtarılmamış, düzgün yollarla ulaşılabilecek izleme noktaları yerine affedin derme çatma ve komplikelikten uzak, ne bir oturacak yer, ne bir alınabilecek anı satış yeri olmayan bir garip ama değerini bulamamış yerdi. Reha Bilir keşfetmekle kalmamış, her yıl kendi çabalarıyla doğa yürüyüşleri ile gündemde tutmayı da başarmış; 12. Reha Bilir Leylekler vadisi Doğa Yürüyüşü Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği organizasyonuyla 30 Nisan 2023 günü yapılmış. Ben katılımcı sayısını yazarken kahroluyorum 50 doğasever katılmış efendim. Kentimin protokolü zaten katılmıyor bildiğim, kentimden insanlar katılmazken Dünya çapında festival yapıp gündemde tutacak halimiz hayal ötesi elbette.
Sadece yerli değil yabancı konukların da koşa koşa gelecekleri o kadar çok özelliğimiz ve güzelliğimiz var ki. İnanın sadece gönül verip göz önüne çıkaracak vizyon ve hayal sahibi destekçilerini bekliyor. Günümüzde artık yapay zeka planlıyor projeleri ve işler daha da kolaylaşacak kuşkusuz. Ne diyeyim 13. Yılında tanıtım ve katılımda da coşkulu kalabalıklar ve doğaseverler karşılar leylekleri…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.