Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62213.02$

ADANAN RUHLAR

23 Şubat 2024, Cuma 00:01
İnsanın ruhi yapısında aidiyetlik duygusu vardır. Allahu Teâla insanlara farklı farklı duygular vermiş ve bu duyguların temelini, inanç esasına dayalı hale getirmiştir. Bunun içindir ki insanlar, kendisini Yaratıcısına ait hissetme içgüdüsüyle yaşar. Öyle bir aidiyetliktir ki bu, dünyada benim dediği her şeyin, Allah’a ait olduğunun bilincindedir insan. Bu bilinçle yaşar ve öyle adar ki kendisini Yaratıcısına, öyle iman eder ki, ayette buyrulduğu üzere “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aitiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” (Bakara 156) düsturunun muhatabı olurlar. Hatta öyle teslim olurlar ki canlarından öte evlatlarını bile Allah’a adarlar. Allah da hiç şüphesiz bunun karşılığını fazlasıyla verir.
Hz. Meryem bunun açık örneklerinden bir tanesidir. Babası İmran ve Annesi Hanne uzun süre çocuk sahibi olamamışlardı. Babası Kudüs teki Beytül Makdisin hizmetindeydi. Çocukları olmuyordu ama onlar hiçbir zaman birbirlerini suçlamamış dualarına devam etmişlerdi. Hanne’nin imanı çok büyüktü. Duasından vazgeçmedi ve icabet olundu günün birinde. Hamile olduğunu anlar anlamaz büyük bir teslimiyetle Allah’a adadı karnındaki yavrusunu. “Hani, İmran’ın karısı ’Rabbim, karnımdaki çocuğu, her türlü endişeden arınmış olarak sırf sana adadım, O’nu benden yana kabul buyur. Hiç, kuşkusuz sen işiten ve bilensin’ dedi.“ (Ali İmran 35)
Ancak bir durum vardı ki mescide hiç kız çocuğu adanmamıştı. Mescidin işleri ağır olması bakımından erkekler adanırdı genelde. Buna rağmen Allahu Teâla, Hanne de ki teslimiyet duygusundan ötürü onun adağını kabul buyurdu. Öyle bir adayışla adadı ki yavrusunu “Hiçbir erkek bu kız çocuğu gibi değildir“ ayetine mazhar oldu Hz. Meryem. Çocuk eğitimine en erken ne zaman başlanır? Sorusunun cevabıdır Hanne’nin hamile iken yaptığı. Ve O kız çocuğunu Allah himayesi altına aldı. 3-4 yaşlarında bir kız çocuğuna 83 yaşındaki Hz. Zekeriyya peygamberi hizmetçi kıldı. Doğum yaptığında ise şu dualar döküldü dilinden; “…O’nu ve soyunu lânetlenmiş şeytandan senin himayene havale ederim.“ (Ali İmran 36) Allah (cc) bu duasına da icabet etti. Hz. Meryem’in soyu bir tek Hz. İsa idi. Ve ikisinden de şeytan engellendi. O kadar yüceltti ki Allah bu adağı, Kuranda geçen tek kadın ismi oldu Meryem ismi.
Hakeza Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i adaması da böyledir ki,  teslimiyetlerinin mükâfatını şu an hepimiz paylaşıyoruz. Hayat böyledir. Teslim olan zarara uğramaz. Kalbini Allah’ın himayesine bırakanın sonu kötü olmaz. Belki bizler yukarıda anlatılan değerli örnekler gibi yapamayız ama onların yolunu yol edinebiliriz. Bu yola da en ufak işleri Allah’a havale edip onun lezzetiyle büyük adımlarla devam edebiliriz. Hz. İbrahim ’in duası gibi; “O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir.” (Şuara 78)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.