Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

KONYA’NIN BAŞKANLARI-2

17 Ekim 2018, Çarşamba 08:43

1989-2018 yıllarında  üç merkez ilçede görev yapan belediye başkanlarını yazdık bugünde. Karatay Belediyesi’nden başlayarak yazalım.

Mustafa Özkafa ( l989-l999) Başkanlığı konusunda hakkını teslim etmek gerekir.İyi belediye başkanlığı yaptı. Karatay’ın mamur hale gelmesinin temelleri o yıllarda atıldı. Belediye’ye çok hakimdi. Kimi zaman çok sert oldu. Aynı sertliği kendi partililerine karşı göstermedi hatta partili bazı kişilerin belediye ve bölgede iş yapmasının yolunu açtı.

Mehmet Şen ( 1999-2004) Mustafa Özkafa döneminden kalan işleri, projeleri tamamladı.Gerçek anlamda bir halk adamıydı. Samimi ve mütevazıydı. Öyle ki başkanlığı döneminde herkese partili olsun, olmasın kapılarını sonuna kadar açtı. Dostlarına ve halka vefa gösterdi. Geldiği yeri ve çıktığı merdivenleri hiç unutmadı. Çelebi mizaçlı bir başkan olarak sevildi.

Mehmet Hançerli ( 2004-....) O her şeyden önce tam bir belediye başkanı. Komple bir başkan.Karatay’ı yenileyen, değiştiren ve vitrin haline getiren bir başkan. Gerçekten çok çalıştı ve çalışıyor. Yaptığı işi çok sevdi, iş de onu sevdi. Yönetim tarzı olarak çok disiplinli ve tavizsiz.Belediye bürokrasisine hakim, kendisini ve belediyeyi korumacı bir içgüdüye sahip. Selçuklu Belediye Başkanları’ndan söz edelim şimdi de. İsmail Öksüzler (1989-1999) Karşısındakine keyf veren bir başkandı. Geldiği yeri ve öncesinde ne olduğunu hiç unutmadı. Hatasını da, yanlışlarını da bilen ve kabul eden bir başkandı. Güleryüzlü, nüktedan ve sevimli idi.  Çok fazla hizmet yapmadı ama iki dönem belediye başkanlığını siyasi kariyerine sığdırmasını bildi.

Adem Esen (1999-2009) Dürüstlük onun en belirgin özelliğiydi.Ayrıca çok çalıştı.Halkın içine girdi. Kimi zaman toplu ulaşım araçlarını kullandı. Belediye’den  partililere, menfaat gruplarına çivi vermedi, çivi çaldırmadı. Belediye bürokrasisinde bir şekilde yer bulan bir kısım insanlarla çok ugraştı.Döneminde dışardan talimat alan bürokratlar oldu. Onlarla mücadele etti. Ne var ki parti ve parti ileri gelenleri  başkanın arkasında durmadı. Devam etse Selçuklu’dan bir ilçe daha çıkacaktı.Ama gerçek anlamda bu halk adamının siyaseten yolunu kestiler.         

Uğur İbrahim Altay (2009- 2018) Farklı projelerle temayüz etti. Mesela  çocuklara bisiklet dağıtmak gibi. Farklı proje olarak Kelebekler Vadisini yaptı. Devasa bir Kongre Merkezi  yaptı.Bölgesini sosyal donatılarla geliştirdi. İş merkezlerinin yapımını teşvik etti. Adem Esen döneminde temelleri atılan ve büyük ölçüde tamamlanan belediye binasında başkanlık yapmak ona nasip oldu. Ahmet Pekyatırmacı (2018-....) Gerekli gördüğü alanlarda çalışıyor. Ancak kamuoyu kendisini yeni olduğundan dolayı fazla tanımıyor. Devam etmesi halinde zaman gösterecek Pekyatırmacının performansını. Meram Belediye Başkanlarıni yazalım.

Veysel Candan (1989-1996) Astığı astık, kestiği kestik türünden müthiş bir başkandı. Meram Belediyesinin mal, mülk edinmesi konusunda çok çalıştı ve hiç kimseye taviz vermedi. Kimseye nefes aldırmadı. İyi hizmetler de yaptı. 

Mustafa Özkan (1996-2004)  Veysel beyden kalan işleri tamamladı. Çelebi kişiliği belediye ve şehirde kimi zaman istismar edildi ama o yılmadı ve işini yaptı.

Refik Tuzcuoğlu (2004-2009) Tam bir başkandı. İşi belediyecilikti. Belediye’nin mal mülk sahibi olması için 7/24 çalıştı. Anıt Meydanı’nda eski TMO binasını, Tapu’nun karşısındaki askeri alanı en önemlisi Et Balık Kurumu’nun bulunduğu büyük araziyi Meram Belediyesi’ne kazandırdı. Meram Bölgesi’nde yeni yollar açılmasını sağladı.Kendisinden sonra gelen başkan onun bıraktıklarını sata sata bitiremedi. Yoluna taş koymasalar Meram Belediyesi ülkenin en zengin ve en etkin belediyelerinden birisi olabilirdi.Tuzcuoğlu’ndan sonra  gelen başkan, onun kazandırdıklarını harcadı.

Serdar Kalaycı (2009-2014) Yoruma  ve değerlendirmeye gerek yok. Sattı ve kimi menfaat gruplarına belediyenin kapılarını açtığı iddiaları ortaya atıldı. 

Fatma Toru (2014-....) Fatma hanım gayretli. Bir şeyler de yapmak istiyor. Ama yapamıyor.Kentsel Dönüşüm yapacağım diye, kazma vurmadık yer ve çalmadık kapı bırakmadı ama sonuç yok. Peki Ak Parti döneminin merkez ilçe belediye başkanlarının arasından, kim Büyükşehir’e aday olabilir? Hangi isim o işi iyi yapabilir?

Gelip gidenlerle konuşuyoruz. Halkın nabzını tutmaya çalışıyor ve şu isimlerin öne çıktığını görüyoruz. Refik Tuzcuoğlu, Uğur İbrahim Altay,Adem Esen, Mehmet Hançerli.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.