Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2508.3
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64358.01$

HER İŞTE ALLAH’TAN YARDIM İSTEMENİN ÖNEMİ

25 Haziran 2020, Perşembe 08:46

Yüce dinimiz İslam’da her işte ve konuda Allah’tan yardım istemenin yeri ve önemi çok büyüktür. Günümüzde yaşadığımız sıkıntılardan, bulaşıcı ve salgın hastalıktan, ekonomik krizlerden, işsizlikten, her türlü sel, deprem, afet, kaza ve beladan, düşman saldırılarından korunmak için her zaman ve her yerde Allah’ın yardımına, rahmet ve mağfiretine muhtacız.

Allah Teala, bize daima kendisinden yardım istememizi şöyle emreder:

"Allah'tan yardım isteyin ve sabredin. Şüphesiz yeryüzü Allah'ındır. Ona, kullarından dilediğini mirasçı kılar. Sonuç Allah'a karşı gelmekten sakınanlarındır" (A’raf, 7/128).

Fatiha-ı Şerife Suresi’nde de kendisine hamd etmemizi farz kıldıktan sonra şöyle dememizi bildirir:

“(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.” (Fatiha, 1/5).

Fatiha’dan sonra Kur’an-ı Kerim’in ikinci ve en büyük suresi Bakara Suresi’nde de iki ayrı ayetinde kendisinden nasıl yardım istememiz gerektiğini öğretir:

Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin.  Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir” (Bakara, 2/45).

“Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah'tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir” (Bakara, 2/153).

Muhammed Suresi’nde de Allah’ın yardımının biz müminlerin Allah’ın dini İslam’ın yeryüzünde hakim olması için çalışmamıza bağlı olduğunu şöyle bildirir:

“Eğer siz Allah(ın dinin)e yardım ederseniz, (Allah da) size yardım eder.” (Muhammed, 47/7)

Allah’ın yardımının kullarına yakın olduğunu da şu ayet-i kerimeler müjdelemektedir:  “İyi bilin ki, Allah'ın yardımı pek yakındır” (Bakara, 2/214).

 “Allah, “Elbette ben ve elçilerim galip geleceğiz.” diye yazmıştır.” (Mücadele, 58/21);

“Elbette biz elçilerimize ve inananlara hem dünya hayatında hem de şahitlerin (şahitliğe) duracakları günde yardım ederiz.” (Mümin, 40/51)

Kur’an-ı Kerim’in son inen en müjdeli suresi Nasr Suresi’nde "Allah'ın yardımı ve fethi gelince..." (Nasr, 110/ 1) ayetinde bir takım incelikler bulunduğu meşhur müfessir Fahrettin er-Razi’nin Mefatihu’l-Ğayb adlı eserinde özetle şöyle açıklanır:


Allah'ın Yardımı:

Birinci İncelik: Allah Teâlâ’nın Peygamberimiz’e (sav) maddi ve manevi yardımları, savaşlarda meleklerle desteklemesi, Mekke’nin fethini nasip etmesi.

İkinci İncelik: Hz. Peygamber (s.a.s)’e İsra ve Mirac mucizesinin verilmesi, cennetin yaklaştırılması.

Üçüncü İncelik: Kafirlerin üzüntü veren söz ve davranışlarına karşı ferahlık ve sevinç vermesi.

Dördüncü İncelik: Allah’ın rahmetinin gazabından önce gelmesi.

Beşinci İncelik: Allah’ın isimlerini dostlarının yanında çok anarak yardımının gelmesi

Altıncı İncelik: "Hediyeleşin, dostluk kurun" hakîkatinin gerçekleşmesi. Bu sebeple Hz. Muhammed (s.a.s), "Habibullah” (Allah'ın sevgilisi) unvanı verilmesi.

Yedinci İncelik: "Eğer şükrederseniz, mutlaka (nimetinizi) artırırım" (İbrahim, 14/7). müjdesi.

Sekizinci İncelik: Hz. Muhammed (s.a.s)'in, Kureyş'e veya bütün Arablara galib geleceğinin kastedilmesi.Allah Teâlâ’nın "Yardım, ancak Allah katındandır" (Enfal, 8/10) buyurması. Peygamberimiz’in sahabesine güç vermesi.

Peygamber (sav) Efendimiz de biz müslümanlara daima Allah’tan yardım istemeyi ve O’na sığınmayı öğütlemişlerdir:

“Bir şey isteyeceğinde Allah’tan iste.

Yardım dileyeceğinde Allah"tan yardım dile.

Şunu bilmelisin ki bütün toplum (varlık âlemi) bir konuda senin yararına bir şey yapmak için bir araya gelse, ancak Allah yazmışsa sana destek verebilirler. Yine (bütün varlık âlemi) bir konuda sana zarar vermek için bir araya gelse, ancak Allah yazmışsa sana zarar verebilirler...”(Tirmizî, Sıfatü"l-kıyâme, 59).

Gelin her işimizde ve her zaman Allah’tan yardım isteyelim. Allah’ın yardımı olmadan hiçbir konuda başarılı olamayacağımızı bilelim. Dualarımızı gönülden yapalım. Namazlarımızı vaktinde ve cemaatle tedbirlere dikkat ederek kılmaya gayret edelim. Yüce Rabbimizi çok zikredelim. Kul ve kamu hakları konusunda titiz olalım. Ödeme imkanımız olduğu halde borçlarımızı kasten ertemeyelim. Alacaklıları zor durumda bırakmayalım. Allah’ın bize yardımının O’nun ve sevgili Peygamberinin (sav) emir ve tavsiyelerine uymaktan, yasaklarından sakınmaktan geçtiğini unutmayalım

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.