Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2392.4
  • BIST
    10263.8
  • BTC
    59300.3$

VAR Kİ HARCANIYOR 

12 Temmuz 2023, Çarşamba 00:00

Günün büyük bölümünde marketler kalabalık oluyor. Boşta market arabası bulamayanlar kasanın önüne giderek biraz sonra boşalacak market arabasını bekliyor.

Marketlerde  birkaç kalem gıda ürünü alana rastlamak nadirattan. Market arabaları farklı ürünlerle dolu oluyor genellikle. Bu nasıl bir çokluk. “Bir hanenin ihtiyacı bu kadar fazla olabilir mi?” diye, düşünmeden edemiyor insan.

“Ne bulursan at sepete” anlayışından, “Ne bulursan at market arabasına “ geçmiş olmalı insanlar.

Marketler “dört köşe”

Öte yandan AVM’ler de bulunan mağazalar, şehrin farklı noktalarında  giyim ürünü satan dükkan ve mağazalarda marketlerden farklı değil. Günün hangi saati olursa olsun mağaza ve dükkanların ciddi alış veriş  yapan müşterileri oluyor.

 Zafer’e, Mimar Muzaffer Caddesine  Bedesten’e, Merkez Çarşısına, Fatih Çarşısına, Konaltaş Çarşısına, Eski İstanbul  Caddesine, Kunduracılar içine, Kapu Camii civarına ,Aziziye Camii civarına, Kadınlar Pazarı civarına gidip bir bakın, “iğne atsan” yere düşmez.

Aynı noktalarda yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde de durum farklı değil. Bu noktalar iyi harcamaların yapıldığı noktalar. Tost 60, kuru fasulye 70, çorba 60-80,etli ekmek 100, 100 gram kebap 250 lira.

En mütevazı mekanlarda da Türk kahvesi 30, şımartılmış mekanlarda ise 80-150 arasında.

Bosna Hersek daha bir başka.  Alınacak hizmet ve ürün ne olursa olsun sırada bekliyor insanlar.

Limitsiz harcamalar yapılıyor şehrin tüm bu noktalarında.

Tatil beldeleri hıncahınç dolu.

Enteresan gelebilir ama kırsalda tatile gitmeyen insan yok gibi. Kıçdaroğlu’nun hiç bilmediği köylü insanlar milyonluk araçlar alıyor. Milyonlarca liralık konutlar yapıyor köyde. Milyonlarca liralık daireler alıyor şehirlerde.

Bu bahsi sürdürelim.

Beyaz eşya ürünü satan mağazalar nerde olursa olsun gün ve saat farkı olmaksızın bol müşterili oluyor. 15-20 bin liralık ürünler, harcı alem ürünler oldu beyaz eşya satışı yapan mağazalarda. Çok daha pahalı ürünler siparişle elde edilebiliyor.

Sarraflar içi, sarraflar yer altı çarşısı artan altın fiyatlarına inat insan müşteri  çokluğuna sahne oluyor.

Piyasalarda sıfır araç bulunamıyor. Bulabilen fiyatına bakmadan alacak ama araç yok. Üretim müşteri talebini karşılayamıyor. Önemli bir araç markası 6 aylık zaman diliminde yurt genelinde 425 bir araç satarak kendisine ait tüm zamanların rekorunu kırdı. Sıfır araçta 2023 ve 2024 yıllarını kapatan markalar var.

Piyasalarda sıfır konut bulmak zorlaştı. Eş dost sayesinde bulabilenler fiyatına bakmadan hemen alabiliyor.

Sanayilerde dükkan yapımı başlı başına bir sektör oldu. Yüzlerce, binlerce sanayi dükkanı proje üzerinden satılıyor.

Konut kiraları, işyeri kiraları yüksek. Yüksek  çünkü her şeyden önce konut ve işyeri darlığı söz konusu. Bulabilen ilk fırsatta kiralıyor bu sebepten.

Piyasalarda bulunan 50-100 binlik cep telefonları leblebi gibi satılıyor.

Şehrin sırf merkezinde bulunan mahallelerde değil, çeperlerindeki mahallelerin sokaklarında da her marka ve her yaştaki araçtan geçilmiyor. Çalışma günleri dışında kalan zamanlarda cadde ve sokaklar  araç deposu haline geliyor.

Benzinliklerde de sıra beklendiği anlar oluyor.

Kime ne?

Demek ki var.

Boş yere yaygara.

Var ki harcanıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.