Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

“KONYALIM” TÜRKÜSÜDE BİZİM DEĞİLMİŞ YAAA

10 Temmuz 2021, Cumartesi 09:17

Bugün hafta sonu. Hafta sonları çok zorda kalmadıkça gıcık yazılar yazmam. Bugünde inşallah bir aksilik olmaz. Tatlı başlar tatlı sonlandırırız.

ŞEHİR HASTANESİNDEKİ SURİYELİLER

Bir bayan okurumuz dahası bir hanım efendinin ricası. Ben bu hanımefendiyi AK Parti il yönetiminden daha sonra da AK Partiden milletvekili aday adaylığından tanıdım. Bu hanımefendi Perşembe günü aradı. Hanımefendinin anlattıklarından şöyle anladım.

Siz randevu alıp gidiyorsunuz.

Ama aynı doktora başvuran Suriyeli hastalarımız “ÖNCELİKLİ HASTA” muamelesi gördükleri için size bize sıra gelmiyormuş.

Bu hanımefendide randevu saatini beklemiş. Saat 12 ye kadar sırası gelmeyince işi gereği muayene olamadan dönmüş.

Hastane yöneticilerimizden bu durum için farklı Suriyeli Türk ya da Afgan Çinli fark etmez. İnsanlara ayrımcılık yaparak mağduriyetlerinin önlenmesini söyleyeyim deriz.

BU İNSANLIK DEĞİL

Belediye Otobüs şoförleri gibi Belediye’ye ait oto park görevlilerine de maalesef bazılarımız insanca yaklaşmıyorlar.

Birebir şahit olduğum bir olay.

Park yerinde aracıma bineceğim bir bağrışma duyunca gayri ihtiyari sesin geldiği yere baktım. Üç kişi bir araçtan inmişler gidiyorlar. Bir oto park görevlisi de peşlerinden gitmeye çalışıyor. O üç kişiden birinin en son sözünü net işittim;       

“Çekmiyorum len. Git başımdan”

Olay neymiş?

Arabasını böyle çizgilerinin içine değil de dışına park eden sürücüye görevli uyarmış. Aldığı cevap ve son durumda böyle idi.

BERA HOLDİNGDE BAŞKAN VE YÖNETİM İŞİ BİTMİŞ

Bu yıl BERA Holdingin genel kurulu pek alışık olmadığımız şekilde cereyan edince basın olarak bizde Holding ile ilgilenmek zorunda kalmıştık. Daha sonra burada seçim sonrası bir de Başkanlık meselesi yaşanmıştı. İşte en son şekli ile yönetimde de taşlar yerine oturmuş. Erol Kaya Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, Ulvi Bezirci ve Osman Elvan Başkan yardımcısı, Haşim Şahin ve İsmet Gergeli’de yönetim kurulu üyeleri olmuşlar. Bizde yönetim hem holdinge, hem şehrimize hem de Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun diyoruz.

SELÇUK BAŞKANIN ESKİ HAVASINI GÖREMEDİM

Önceki gün KTO Karatay üniversitesinde basın mensupları olarak ağırlanırken Selçuk Öztürk Başkanı yakın uzaktan izliyordum. Bu izleme işi bizim kör olasıca mesleğin kötü alışkanlıklarındandır. Başkanın eski havası yoktu. Her ne kadar bizlere kendi olduğu gibi sıcak samimi görünmeye çalışsa da Selçuk Başkan “Benim eski başkanım” değildi. Uzaktan Başkanı seyrederken bir yandan izliyor bir yandan da düşünüyordum. O zıkkım koltuk var ya işte adamın ağzını dilini elini kolunu böyle bağlıyordu. Ve sizi, siz olmaktan çıkartıyordu.

Bu bölümü fazla uzatmıyorum ve ben eski Başkanımı arıyorum.

KONYASPOR’UN ARSASI BEDAVA GİTMEYECEK İNŞALLAH

Konya spor basınında yönetimin yeni sezon için dört gözle beklediği bir arsa satış işi var malum. Bu arsanın düzenlenen yasal çalışmalar ile spor tesisinin malum sanayi haline dönüştürülmesi ve kulübe para kaynağı sağlanmasının, Allah için bunun 1 numaralı kahramanı da Sayın Bakan Kurum’dur. Haaa dönemin Başkanı Hilmi Bey bunun için Ankara’yı su yolu yapmıştı. Buranın Konyaspor’da kalması için o ihaleyi Ankara’da Konyaspor’un alabilmesi içinde adeta Oscar ödüllü film çevrilmişti. Neyse kulüpten yapılan son açıklamada Kulübün satışa çıkaracağı 3 adet arsanın ihalesine yeterli firmanın katılmaması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği açıklandı. İhaleye bir firma girmişti toplam muhammen bedeli 87 milyon lira olarak açıklanan satışta da o firma bunun nerede ise yarısını teklif ediyordu. Sonuçta ihale Konyaspor Yönetim Kurulu kararıyla ihale ileri bir tarihte erteleniyordu.

Anladık ki Başkan Özgökçen Bakan Kurum’unda hafızası, dahası liseden bu yana kankası olması ve de Büyükşehir’de ki görevinden dolayı bu işleri çok iyi bildiği için bu arsayı “şehrin cüllülük çetesi”ne yedirmeyecek.   

BIRAKIN SPOR CAMİASI İLE OYNAŞMAYI

48 saattir Türk futbolunda birilerinin aracılığı ile yeni bir dalga oluşturuluyor. Neymiş efendim

“Kulüpler Birliği'nden TFF'ye ihtar!

Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Futbol Federasyonu'na 4 maddelik bir talep listesi gönderdi. Bunların yapılmaması halinde maçlara çıkmama dahil tüm seçeneklerin değerlendirileceği vurgulandı.”

………….

Hadi sahaya çıkmayın da bir görelim.

ESKİŞEHİR’DEKİ GURUR VEREN KONYALI TURİZMCİ

Kim ne derse desin. Eskişehir turizmden tanıtıma bizim önümüzde. Ve Eskişehir’in bu turizm hamlelerinde bir anahtar rol oynayan Konyalı karizmatik bir dost var. DENİZ DEMİR. Deniz kardeşimiz TÜRKİYE TURIZM YÖNETİCİLERİ DERNEGİ’ nin son genel kurulunda yönetimdeki Genel Sekreterlik görevinden Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiş.

Bu kardeşimiz Konya Büyükşehir ve Konya’nın da içinde bulunduğu yeni bir proje için dört-beş aydır da bir proje çalışması yapıyor. Deniz Demir’e yen görevinde başarılar diler kendisi ile gurur duyduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.   

KONYALIM TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Akdeniz sahillerinde gençliğinden bu yana hem ticaret yapan hem de teknesi ile sosyal medyadan bizim canımızı çektiren bir büyüğümüz şu yazıyı bizimle paylaşıyordu 

“Müzik kültürümüzde Konya'ya ait olmadığı halde, Konya'ya mal edilen bir türkü vardır.

Özel günlerimizin vazgeçilmezi, eğlenceli günlerimizin olmazsa olmazı “Konyalım” türküsünden bahsediyorum.

Sekâret hastayı yatağından kaldıran, çalındığında içimizin kıpır kıpır olduğu Konyalım türküsünü ve hikayesini anlatacağım sizlere.

Sizleri bilemem ama ben Konyalım’ı bir Bedia Akartürk’ten bir de Kör Ahmet’ten dinlemeye bayılırım. Esasen “Konyalım” türkü de değildir, şarkıdır.

Pek çoğumuz bu şarkıyı Konya Türküsü olarak biliriz fakat işin aslı öyle değildir. Bu şarkının ne Konya musikisi ne de Konya ile bir ilgisi vardır. Aslında "Konyalım" klasik anlamda bir şarkı da değildir, olsa olsa kanto türünde söylenen bir musiki parçasıdır. Şarkıdan farkı; sahnede okunurken aynı zamanda oynanmasıdır. Konyalım, Konya yöresine ait bir türkü değil demiştim. Konyalım esasen bir Girit Hanya şarkısıdır yani Yunan kökenlidir. Girit adasının başkenti Hanya’dır.

Şarkı aslında Hanya da benim Konya da benim diye başlar. Dilimizde bir deyim vardır; "Hanya'yı ve Konya'yı görmek" diye. Bu deyim de Girit’ten gelmedir. Lafı uzatmadan Konyalım türküsünün Hanya’da doğup nasıl Konyalı olduğunu anlatayım; Osmanlılar Yunanistan'ın Girit adasını fethettiği zaman Konya'dan çok sayıda aileleri oraya yerleştirirler. Girit Türklerinin kahır ekseninin kökeni, tıpkı Balkanlar’da, Kıbrıs’ta olduğu gibi Konya’dır.

Girit şehri olan Hanya’da Yunanlı bir kız oraya yerleştirilen ailelerden Konyalı bir gence âşık olur. Arada milliyet farkı, din farkı, kültür farkı vardır. Yunanlı kız bunların hiçbirine önem vermez aşkını bu şarkı ile ilan eder. Konyalı genç ile Yunanlı kız kavuştu mu kavuşmadı mı bilinmez lakin Konyalım şarkısı o Yunanlı kız tarafından Konyalı sevdiğine yapılmıştır. Yunanca orijinalini defalarca dinledim. Bizim Konyalım türküsünden tek farkı Yunanca söyleniyor olmasıdır. Yunanca şarkının sözlerini çevirince şu dizeler çıkıyor;

Hanya’da benim elli dirhem kestanem

Konyalıdan başkasını istemem

Yürü yavrum yürü

Saçlarını sürü

Şimdi burdan geçti Konyalının biri

Hanya’da benim elli dirhem bulgurum

Konyalının kaşlarına vurgunum

Hanya’da benim elli dirhem şekerim

Sen sarhoş ol ben kahrını çekerim

Hanya’da benim elli dirhem eriştem

Konyalıdan olsun benim eniştem

Hanya’da benim elli dirhem rakım

İçer içmez geçmez benim merakım

Hanya’da benim elli dirhem pırasam

Mumlar yaksam Konyalı’yı arasam 

…………..

Şarkının Yunanca sözleri bizim bildiğimiz Konyalım türküsüne ne kadar çok benziyor değil mi?

Yunanca Konyalım şarkısı ile Konyalım türküsünün bestesi ise birebir aynıdır.

Gelelim Hanya’da doğan Konyalım şarkısının Konya’ya nasıl gelip ünlendiğine;

Konya musiki alemine kadın şarkıcıların iştirak etmesi Cumhuriyetten sonra müzikli kahvelerin Konya'da açılması ve bu kahvehanelere, sanatçı olarak İstanbul'dan sanatçı kızların gelmesi ile başlar. İşte bu hanım sanatçılar Girit göçmeni Türklerden duydukları Konyalım şarkısını Konya’da o zaman söylemeye başlarlar. Şarkı Konyalılar tarafından çok beğenilir ve adeta sahiplenilir.

O gün bugündür Konyalım şarkısı Konya’ya mal olmuş, Konya yöresine ait bir türkü olarak çalınır söylenir olmuştur. Gerçi şarkının nereden çıktığından ziyade kimi ifade ettiği önemlidir.

Sonuçta Konya’ya mal olmuş ve yıllardır Konya’da, tüm Türkiye’de Konya türküsü olarak söylenegelmiştir. Yazıyı yazmaktaki amacım türkünün hikayesini, çıkış kaynağını anlatmaktır.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak: Konyalım Türküsünün Hikayesi

Osman Avanoğlu

Karaman Arşiv”

………….

Bol dumanlı mangallı tatil sonu dileriz.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Herkesin değer yargısı değişik. Kimi itibar arar kimisi para kimisi akla önem verir kimisi çıkarına…. Ben insanlığa bakarım. Kalbi güzel niyeti iyi insanlar var ya… İşte onlar benim baş tacımdır.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Ağzımızdan çıkan sözün arkasında durmayı becerebildiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Cihangir ERTEK
    21-01-2023 21:22

    HANYA’YI – KONYA’YI BİLİN Mİ?1669 Yılında Osmanlının eline geçen Girit Adası’nın en güzel kenti olarak kabul edilen HANYA, 1971 Yılına kadar Girit adasının başkenti olarak kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu Balkan Savaşı'nı kaybedince Girit Adası; 30 Mayıs 1913 Tarihindeki Londra ve 10 Ağustos 1913 Tarihindeki Bükreş antlaşmalarıyla önce İtalyanlara, sonra da Yunanistan'a bağlanmıştır. Tek kurşun atılmadan, bayrağı indirilerek teslim edilen ve Girit HANYA’ da oturan Türkler, Aydın İli, Kuşadası İlçesi, SOĞUCAK Köyü (Günümüzde SOĞUCAK Mahallesi)’ne getirilerek yerleştirilmiştir. Bu nedenle Girit Adasının özlemini çeken Türkler, buraya epey bir süre Hanya demişlerdir. Günümüzde bu köyün yarısının babası veya annesi Giritli, yani eski Hanya’ lıdır. Bazı Google aramalarında bile SOĞUCAK Köyü, eskiden Hanya veya Anya diye geçmektedir.Peki Konya ile ne bağlantısı var diye soracaksınız? Var, hem de İç içe…Atatürk; Samsun’a çıkmadan üç (3) ay öce yani Şubat 1919 Tarihinde, Padişah Yanlısı ve Padişahların akrabası Konya Valisi Cemal Bey, KONYA’daki hapishaneden mahkumları salarak “Konya’ nın BOZKIR İlçesinde BOZKIR İsyanını çıkartmıştır.”Sizlere daha önce yazmış olduğumuz KAHRAMANLAR Şehri BEYŞEHİR yazımda; Rafet (BELE)’nin, bu güzel beldeye Seydişehir- Bozkır üzerinden gelerek, özellikle BOZKIR İSYANI’ nı bastırdığını ve bu mücadelede BEYŞEHİR’ de Miralay Nazım Bey ve Süleyman Bey tarafından Beyşehir’de kurulan KUVAYI MİLLİYE Teşkilatının çok yararlı olduğunu vurgulamıştık. Bu mücadeleden sonra Alb. Rafet ’in, Şarkikaraağaç üzerinden gelen Demirci Mehmet Efe ile BEYŞEHİR’ de (Süleyman Bey'in Konağında) buluş görev bölümü ve koordinasyon yapıp, koordinasyondan sonra ayrı-ayrı istikametlere gitmişlerdir.Bu isyan bastırıldıktan sonra burada bulunan temiz ve fedakâr Bozkırlıların bazıları HANYA (Soğucak Köyüne) gönderilmiştir. Tek kurşun atılmadan Hanya’ nın verilmesi insanlarda büyük şok yaratmıştır. İşte o zaman HANYA’YI – KONYA’YI BİLİN Mİ? sözü halkın içinde çok sorulur olmuştur.Konyalı Türküsünün de bazıları Girit’te yaşandığını söylüyorlar. Ama benim üçüncü kitabımı yazarken yapmış olduğum araştırmada olay yerinin SOĞUCAK Köyü olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü Bozkırlı yakışıklı genç delikanlı buraya yerleşmiştir. Konyalı Türküsü şöyle yazılmıştır; Girit şehrinden gelen bir ailenin kızı, oraya yerleştirilen ailelerden Konya (Bozkırlı) bir gence âşık olur. Bozkırlı genç o kadar yakışıklıdır’ ki Giritli kızın gözü başka kimseleri görmemektedir. Giritli kız aşkını, Konyalım Türküsü (Aslında Şarkı Yunancası da vardır) bu şarkı ile ilan eder. Konyalı genç ile Giritli kız kavuştu mu kavuşmadı mı bilinmez, lakin Konyalım şarkısı o Giritli kız tarafından Konyalı sevdiğine yazılmıştır. Şarkının sözleri şöyledir;Hanya’da benim elli dirhem kestanem, Konyalıdan başkasını istemem. Yürü yavrum yürü Saçlarını sürü, Şimdi buradan geçti Konyalının biri. Hanya’da benim elli dirhem bulgurum, Konyalının kaşlarına vurgunum.Hanya’da benim elli dirhem şekerim, Sen sarhoş ol ben kahrını çekerim. Hanya’da benim elli dirhem eriştem, Konyalıdan olsun benim eniştem. Hanya’da benim elli dirhem rakım,İçer içmez geçmez benim merakım. Hanya’da benim elli dirhem pırasam, Mumlar yaksam Konyalı’ yı arasam. Selam ve saygılarımla Cihangir ERTEK

  • yorum avatar
    Konyalı
    11-07-2021 15:55

    Hay kalemine sağlık Uğur Efendi. Uluslararası sularda ve savunmada büyük kriz yaşadığımız Yunanistan’la türkü krizi de yaşamayalım diye son noktayı koymuşsun. Bu ülke sana minnettardır.

  • yorum avatar
    ahmet öztemel
    10-07-2021 09:58

    Sn. Uğur abi; Yazınız bugün geç yayınlandı, sabırsızlıkla bekledim. Konyaspor markamız, değerimiz. Sonra Konyaspor'un en değerli gayrimenkulune muhammen bedelin yarısını teklif etmek. Ben anlayamıyorum. Herkes kendini düşünür elbette de burayı satın almayı biraz da sponsorluk gibi düşünüp cömert olunacağını beklerdim. Futbola kadınlar daha cömert galiba. Bakınız Kayserispor Başkanı Berna hanımın cebinden verdiği para 170 milyonu bulmuş. Biz daha İttifak'ın sponsorluğunden gelmesi gereken transferi bulamadık. Saygıyla

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.