Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

BİR TÜRKİYE KLASİĞİ

23 Şubat 2022, Çarşamba 00:01

Erken seçim olur mu?

Olacak gibi görünmüyor.

Güçlü  ihtimal seçimler zamanında, 2023’ün Haziran’ında yapılacak.

İktidar, karşısındakiler istediği için erken seçim kararı alacak kadar güçsüz değil.

Seçimler konusunda derin tecrübe sahibi  iktidar partilerinden ülkede olağanüstü bir durum olmadığı takdirde erken seçim kararı almaları zayıf bir ihtimal.

İktidar, seçimlerden önce halka rahatsızlık veren olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışacaktır.

Hangi iktidar olsa bunu yapar.

Hiçbir iktidar seçmenin karşısına başarısız kabul edilen karne notları ile çıkmak istemez. Kırık notları düzeltmek için çaba gösterilir ve şartlar zorlanır. Bazen de iktidarlar hemen her konuda inadına başarı hikayeleri yazar.

Demem o ki,  erken  zayıf bir ihtimal.

Öte yandan bir takım çevrelerin erken seçim  beklentisi yeni bir olay değil.

2018 seçimlerinden bir yıl sonra, 2019’da erken seçim gündeme getirildi.

2020 yılı erken seçim arayışlarıyla geçti.

 Aynı şekilde 2021 yılı da öyle.

2022’ye geldik.

2020 ve 2021 yıllarında yapılmayan beklenen erken seçimlerin, 2022’de yapılması bekleniyor.

Peki, bu yıl olur mu?

Olacak gibi görünmüyor.

Mevcut durum ve şartlar erken seçim için uygun değil. Sadece iktidar partileri açısından değil aslında bütün partiler açısından böyle bir durum söz konusu.

 Erken bir seçimden önce yeni mevziler kazanılmaya çalışılacaktır. 2022 yılı seçim ittifakları açısından tahkim yılı olarak değerlendirilecektir. Öte yandan  2022 yılı önümüzdeki yıl  yapılacak seçimlerden önce iktidarın halkı rahatsız eden sorunların çözümünde fırsat yılı olacaktır.

BİR TÜRKİYE KLASİĞİ

Erken seçim zayıf bir ihtimal. Böyle olduğu az çok bilindiği halde sık sayılabilecek aralıklarla daha çok sipariş anketler yapılmakta. Yapılan anketlerin tarafsızlığı tartışılırken seçmen kitlesinin de bu süreçte  kendisine göre pozisyon almaya çalıştığı görülüyor.

Gene insanlar anket sonuçlarının tesiri ile seçim sonuçları üzerinde tahminlerde bulunuyor.

Ne zaman yapılacağı belli olmayan seçim sonuçları üzerinde anketlerin etkisiyle tahmin yürütmek  siyasi hasımlığın ve psikolojik darlığın sebebiyle olmalı.

Yürütülen tahminlere bakalım..

“Ak Parti kaybeder”

“Ak parti yine kazanır”

“Millet İttifakının adayı kazanır”

“Gör bak Millet İttifakının adayı kazanamayacak”

Böyle konuşanlara, “Sebep?” sorusu yöneltildiğinde, şu cevabı alıyorsunuz genellikle.

“Ak Parti kaybeder çünkü ekonomi çok kötü. Ayrıca başka sorunlarda var.”

“Ak Parti kaybeder” görüşünde olanların en önemli gerekçesi ekonomi.

“Ak Parti yine kazanır” görüşünde olanların ise en önemli gerekçesi mevcut sorunları, yine Ak Partinin çözeceğine olan inanç.

Sorunları çözme anlamında Ak Partiye olan güven ve inanç, halihazırda karşı bloğa olan güven ve inancın en az 5-10 adım önünde.

Ayrıca  Ak Partinin rehavetten silkinmesi ve her kademedeki yönetim unsurlarını yenilenmesi ve kontrol altına alması halinde ekonominin  dışında kalan diğer sorunları da  çözeceğine  inanan bir kitlenin olduğu görülüyor.

Anketlerin ve mevcut atmosferin tesiriyle, “Millet İttifakının adayı kazanır” görüşünde olanların gerekçelerinin başında ekonomi geliyor.

“Gör bak Millet İttifakının adayı kazanamayacak” görüşünde olanların gerekçesi ise kayda değer ve inandırıcı ekonomik programlarının olmayışı. Ayrıca bu ittifakın iki parti dışında sağlam ve kalıcı bir yapıyı bugüne kadar henüz elde edememiş olmaları. Yine ittifak kapsamındaki altı partinin Cumhurbaşkanı adayını belirlemede yanlış ve hata yapacak olma ihtimalleri. Yani geçmişte yaşanan Ekmeleddin vakasının tekerrür etme ihtimali.

Hangi ittifakın ve kimin adayın kazanacağı hakkında öngörüde bulunmak için vakit erken olmalı. Hele bir seçim vakti gelsin ve adaylar belirlensin.

Anketler ve taraflar bu günlerde seçmeni her ne kadar karar vermeye zorlamış olsa da hangi parti ve hangi adayın kazanacağının garantisi yok.

“Siyasette 24 saat uzun bir zaman” sözü, dikkate alınmalı.

Ne zaman yapılacağı belli olmayan seçimler üzerinden hangi partinin ve hangi adayın  kazanacağı hakkında yeni bir Türkiye klasiğiyle daha karşı karşıyayız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.