Konya
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,0957 %0,51
47,6567 %0,56
4.457,12 % -0,47
Ara

BELEDİYE İŞTİRAKLERİ/ TASARRUF

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Büyükşehir Belediyesi’nde çok sayıda belediye şirketi, çok sayıda daire başkanlığı, daire başkanlarına bağlı çok sayıda da müdürlük var.

Belediye iştiraki şirketlere bakalım önce.

-Özel Büyükşehir Hastanesi A.Ş.            

-Konya Şehir Hizmetleri A.Ş.

-Konya Bilim Merkezi İşletme Hizmetleri San.Tic. A.Ş.

-Konya Suki  Enerji Yatırım San ve Tic.A.Ş.

-Konya Ağaç A.Ş.

-Konya Kültür ve Spor Faaliyetleri A.Ş.

-Konbelspor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Tic.A.Ş.

-Konbeltaş A.Ş.

-Konya Güvenlik A.Ş.

Bir dönem ülkemizde belediye bünyesinde kurulan şirketlere galiba önemsizliğine ve belediye bütçelerine verdiği zararlardan dolayı, “BİT’ler” deniliyordu. Böyle bir tanımlama vardı.  Geçmişte belediye şirketleri çok konuşulmuş ve çok tartışılmıştı. Yeni versiyon belediye şirketleri işte o şirketlere  benziyor.

Peki bugün Büyükşehir Belediye  bünyesinde kurulan her  şirket önemsiz mi ya da işlevsiz mi? Hayır bu şirketlerin tamamı önemsiz/gereksiz/işlevsiz demek doğru olmaz. Aksine varlığı gerekli olan ve mutlaka mevcut olması gereken belediye şirketleri var. Hizmete erişim ve hizmet alımı için olması/kurulması gereken şirketler var. Bir işin hızla sonuca ulaşmasını sağlayan bazı şirketlerin olmasında belediye menfaatleri ve kamu  menfaatleri bakımından fayda var. Belediyelerde bürokratik süreç bazı işlerin uzamasına  dolayısıyla hizmet alımının gecikmesine  sebep oluyor. Olaya burdan bakıldığında yineleyecek olursak bazı  belediye şirketleri olmalı. Önemli olan ne kadar sayıda şirketin gerektiği ya da gerekmediği.

Büyükşehir Belediye bünyesinde öyle şirketler var ki, ne yaptığı ve neden gerekli görüldüğü bilinmiyor.Mesela, Konbelspor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Tic.A.Ş adında bir şirket var. Konya Bilim Merkezi İşletme Hizmetleri San.Tic.A.Ş. adı altında bir şirket var. Konya Suki Enerji Yatırım San ve Tic.A.Ş. adı altında bir şirket var. Bu şirketler ne yapar? Bunların yönetim kurulu başkanları kim?Yönetim kurullarında kimler var? Şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyeleri şayet doğruysa bürüt asgari ücretin iki katı huzur hakkı alıyor her ay. Yine bu şirketlerin denetim  kurulu üyelerine her ay bürüt asgari ücret huzur hakkı olarak ödeniyor.

Gerekli olan şirketler yok mu?

Elbette var. Mesela, Özel Büyükşehir Hastanesi A.Ş.

Mesela, Konya Güvenlik A.Ş.

Konbeltaş A.Ş.

Konya Ağaç A.Ş.

Konya Şehiz Hizmetleri A.Ş.

Konya Kültür ve Spor Faaliyetleri A.Ş.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günlerde yaptığı daire başkanları operasyonu  ile belediyede yeni bir organizasyonun düğmesine bastı. Anlaşılan o ki başkan belediyede yeni bir yönetim modelini hayata geçirmek için operasyonları sürdürecek. Muhtemelen başkan sözünü ettiğimiz belediye şirketlerine de dönüp bir bakacak. İşe yarayan/yaramayan ya da gerekli/gereksiz olan şirketleri ele alacak diye, düşünenlerdenim. Ayrıca bir dönemin şartlarına göre gerekli olan bu şirketler, bugün gerekli olmayabilir.

Gördüğümüz şu..

Başkan Uğur İbrahim Altay kamuoyunun kendisinden beklediği adımı, daire başkanları operasyonuyla  attı. Bunu yaparken bazı daire başkanlıklarını birleştirdi. Birbirine yakın daire başkanlıklarını birleştirmek suretiyle aynı zamanda bir tasarrufa da gitmiş oldu. Sırada müdürler, müdürlükler var. Büyükşehir Belediyesi’nde adı bile insana bir tuhaf gelen müdürlük makamları var.Buralarda oturan müdürler var. Müdürlerin farklı maaşı var. Mahiyetlerinde memurlar var. Tabi bir de bazı müdürlerin  yukarıda sözünü ettiğimiz belediye şirketlerinde huzur hakkı adı altında aldıkları ekstra paralar var. Başkan bu konudaki değerlendirmesini muhtemelen önümüzdeki günlerde yapacak. Yani belediyede bazı müdürler görevden alınırken, bazı müdürlükler de  iptal edilecek gibi görünüyor.

Bir başka konu. Başkan belediyede  tasarrufa azami  şekilde önem verecek gibi. Bazı daire başkanlıklarının birleştirilmesi, bazı müdürlüklerin birleştirilmesinin düşünülmesi ve Ramazan’da iftar programlarının artık  yapılmaması kararından bunu anlıyoruz. Başkanın belediyede tasarrufa önem veren görüntüsü bile vatandaş tarafından memnuniyetle karşılandı. Bir de gerçekten  harcamalarda tasarruf hayata geçirilirse vatandaş gerçekten çok ama çok mutlu olacak.

Galiba Büyükşehir Belediyesi’nde Uğur İbrahim Altay dönemi icraatlarıyla, ortaya koyduğu  yönetim modeliyle yeni başlıyor. Son günlerde yapılan  köklü idari tasarruflardan bunu anlıyoruz.        

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *