Konya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2402.4
  • BIST
    10322.53
  • BTC
    63906.62$

Alışveriş Çılgınlığı..

03 Aralık 2022, Cumartesi 00:32

Alışverişte erkekler daha çok elektronik eşyalar alırken, kadınlar genellikle giysi, kozmetik, mücevher, ayakkabı ve çanta gibi şeyleri satın almaya çalışıyor. Uzmanlara göre, kadınlarda görülen alışveriş hastalığı, ortalama olarak 16-30 yaşları arasında başlıyor. Alış-veriş bağımlıları, alış-veriş öncesi kontrol edilemez bir istek hali gösteriyor ve sahip olmak istedikleri eşyaları satın almak için inanılmaz bir istek ve hırs gösteriyorlar. Psikolojik olarak rahatlamak ve iyi hissetmek adına bilinen yol olarak tanımlanıyor alışveriş çılgınlığı. Kişi alış- veriş esnasında her şeye sahip olmaya çalışırken yaşamındaki her şeyi, hayatındaki olayları ve kişileri kontrol etme duygusunu ve ihtiyacını bir haz algılayarak yaşıyor.

Bu durumu takiben ise, alış-veriş sonrasında yoğun bir suçluluk hissi duyuyor. Sonuçta alışverişin verdiği mutluluk hissi geçici olduğu için yeniden kendini kötü hissettiğinde tekrar alışveriş yapma ihtiyacı doğması ya da kişinin bildiği bir başka yolla rahatlamak için yeni bir davranışa vurma periyoduna ihtiyacı olacaktır. Kişiler bazen de aldıklarını geri vermek, eşinden gizlemek borçlanmak, kredi kartı limitlerini zorlamak gibi çok bilindik sonuçlarla karşılaşırlar. Aslında bu psikolojiyi yaşayan kişinin durumunun hiç de kolay olmadığı açıktır. Bir anlık mutluluk satın almak zamanla para kaybı, yığınla ihtiyacı olmayan giysi ve eşya bir de eşi ya da ailesiyle bozulmuş ilişkilere mal olacağı gibi kişi hala mutsuz, tatminsiz ve kendi kötü hissetmeye dayanamayacak kadar hassas durumdadır. Birinin kendilerini durdurmasını ister bir yandan da her ne pahasın olursa olsun alışveriş çılgınlığına devam etmek. Bu ikircikli duygu arasında gider gelir. Bu durumdan kurtulmak gerektiğini bilse de bu uğur da kesin kararlar alsa da hepsi o ana kadardır. Yeniden çikolata yemek ve buzdolabının başından ayrılmamaktan farksızdır bu. Kötü kendiliğe düştüğü ilk olayda yeniden kendini iyi hissedebilmek için bildiği yollara dadanacaktır. Ama daha zararsız bir yol bulması ve terapi yardımı alması onun için beklide en iyisi ve de yeni bir başlangıç olacaktır.

Terapilerin ilerleyen süreçlerinde zaman içinde davranışa vurmalar da da azalma olduğu kaydedilmektedir. Klinik düzelmeye paralel davranışa vurmalarda azalır ve iyilik elde edilir denilmektedir…

Ya yemek yemek , belki aşırı temizlik yapmak , sürekli konuşmak yani boşluğa düşmemek için en iyi bildiği yolu deneyerek hazza tutunmak ihtiyacında olacaktır.. Kişi alış veriş yoluyla davranışa vurmaya başladığı durum da  bütçesini aşan aşırı derecede harcama yaparak alışveriş yapıyor ve kendini sadece alışveriş yaptığı zaman iyi ve mutlu hissediyordur. Ya hiç kullanmayacağı şeyleri alıyor belki bunu sonradan başkalarına vererek aldıklarını dağıtıyordur..

Bu iyi ve mutlu olma hali, genelde kişinin kendini iyi kendilikte tutması için gerekli olur. Alışveriş bağımlılığının toplumun önemli kesimin de etkin olduğu biliniyor. Çünkü pek çok kişi, alışveriş bağımlılığının bir problem olduğunu düşünmediği için psikolojik yardım da almıyor.  Ancak bağımlıların genellikle kadınlar arasından çıktığı bilinse de bu hastalığa yakalanan erkeklerin sayısının da küçümsenmeyecek kadar çok olduğu sanılıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.