Konya
Parçalı az bulutlu
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9621 %0,55
47,6983 %0,61
4.379,23 % -0,15
Ara

KIŞ GECELERİ İÇİMİZİ ISITAN “SALEP”

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Hoş kokusuyla insanı kendine çeken, içimizi ısıtan salep, kuşkusuz kış gecelerinin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Kalori miktarı biraz yüksek olsa da kilo alımına neden olmaz, aksine abartılmadan, doğru bir şekilde tüketildiğinde zayıflama yardımcı bile olabilir. Sütle hazırlanması salebi kaliteli protein ve kalsiyum kaynağı haline getirir.

 

VÜCUDA BİRDEN FAZLA OLUMLU ETKİSİ VARDIR.

 

  • GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELİR. Sütle hazırlanan, üzerine tarçın eklenerek sıcak bir şekilde içilen salep, özellikle soğuk havalarda insanın içini ısıtır ve soğuğa karşı bireyi korur. Öksürük, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavi süresini kısaltır.

 

  • LEZZETLİ BİR ARA ÖĞÜN OLABİLİR. Sütle pişirilen salebin, kalorisi yüksek olsa da dikkatli ve doğru bir şekilde tüketildiğinde kilo alımına neden olmaz. Güçlü bir kalsiyum ve protein deposudur. Bu özelliği sayesinde ev yapımı salep sağlıklı bir ara öğün olarak tercih edilebilir.

 

  • MİDEYİ KORUMAYA YARDIM EDER. Gastrit, reflü gibi midede meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelen salep, hazmı kolaylaştırıp mideyi rahatlatır. Şişkinliği önler.

 

  • KABIZLIĞI ÖNLER. Salebin içerisinde bulunan müsilaj, suyla şişip mideyi kaplar. Bu özelliğiyle doyurucu etkiye sahip olur. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önlenmesini sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.

 

  • ÜZERİNE EKLENEN TARÇIN, kan şekerini düzenleyici etkisi ile bireye tokluk hissi verir ve tatlı krizlerini önler. Acıkmayı geciktirir. Böylelikle aç kalmadan, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.

 

1 BARDAK DIŞARIDAN ALINAN SALEP KAÇ KALORİ?

 

1 bardak salep yaklaşık 188-190 kaloridir.

İçerisinde, 27 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 6 gr yağ ve 836 mg kalsiyum bulunur.

 

ENFES EV YAPIMI SALEP TARİFİ

Dışarıdan alınan saleplerdeki şeker ve nişasta oranı oldukça fazladır. Bu da salebin kalorisinin artmasına neden olur. Aşağıda verdiğim tarifle hazırlanan salepler; hem daha sağlıklıdır, hem de diyete daha uygundur.

 

1 su bardağı süte – 1 tatlı kaşığı toz salep ölçünüz olacak şekilde kişi sayısına göre sütünüzü ve salebinizi bir tencereye dökün. Kısık ateşte yoğunlaşana kadar pişirin. Topaklanmayı önlemek adına pişinceye kadar sütü karıştırmayı unutmayın.

 

Piştikten sonra servis esnasında üzerine bir miktar tarçın, dövülmüş ceviz ya da fındık ekleyin. Tadı şekersiz gelirse bardağınıza 1 çay kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz. Değişik tatlar elde etmek isterseniz rendelenmiş limon veya portakal kabuğunu da deneyebilirsiniz.

 

Yalnızca toz salep ve süt ile yaptığınız salebi diyetinizde 1 bardak süt değişimi yerine içebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *