EYVAH EKONOMİMİZ
Mazot fiyatlarının 80-85 TL bandına çıkması, sadece akaryakıtı değil tüm ekonomiyi zincirleme etkiliyor. Çünkü mazot, tarımdan lojistiğe, üretimden ulaşıma kadar her alanda temel maliyet kalemi. Bu artış
Gıda fiyatlarını doğrudan yukarı çekecek çiftçinin traktörü, nakliyecinin kamyonu mazotla çalışıyor.
Tedarik zincirinde maliyetleri artırır iğneden ipliğe her ürünün fiyatına eklenir.
Enflasyon hedeflerini boşa çıkarırmı çıkarır %10-15’lik zam dalgası tüm hesapları altüst edermi eder.
Yüksek faiz politikasını etkisiz hale getirirmi getirir. çünkü maliyet enflasyonu faizle kontrol edilemez.Bir vatandaş olarak
bunu görebiliyorken ekonomiyi yönetenler neden öngöremiyor. Ekonomi yönetimde öngörü ve koordinasyon eksikliğimi var diye düşünmeden edemiyorum sokağa inmeden çarşı pazar dolaşmadan bu ekonomiyi düzeltme şansınız yok kardeşim. Halkın içine inmeden vatandaşın sıkıntısını görmeden ekonomiyi düzeltemezsiniz kardeşim. Mazot zammı fırsatçıların işine yararken, emekli ve dar gelirli kesim daha da zorlanıyor.
Yakıt fiyatlarının 50-60 TL bandına çekilmesi gerektiğini düşünüyorum mantıklı bir çözüm önerisi olan varsa söylesin Çünkü devletin burada iki görevi var:
Vatandaşı korumak,alım gücünü eriten zamları dengelemek.
Ekonomiyi kontrol etmek enflasyonu ve maliyetleri yönetilebilir seviyede tutmak. Böyle bir tabloda, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün azaltılması, sübvansiyon veya geçici destek mekanizmaları gündeme gelebilir. Ama bunlar yapılmazsa, “eyvah eyvah” tüm ekonomik önlemler çöpe gitmiş olur. Bir vatandaş olarak devletin doğrudan fiyatı sübvanse etmesimi daha etkili olur yoksa vergileri azaltarak piyasayı kendi dengesine bırakması mı daha etkili olur? Bekleleyim görelim Mevla neylerse güzel eyler. Selam dua ile.