Konya
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0294 %0.05
56,0305 %0.02
6.322,57 %0.30
Konya Postası Gazetesi Teknoloji Çin 5 Milyar Dolarlık Çip Ekipmanı

Çin 5 Milyar Dolarlık Çip Ekipmanı

Çin 5 Milyar Dolarlık Çip Ekipmanı
Okunma Süresi: 2 dk

Çin, ABD ve müttefiklerinin son ihracat kısıtlamalarına hazırlanırken mümkün olduğu kadar yarı iletken ekipmanı tedarik etmeye çalışıyor. Son aylarda özellikle Hollanda ve Japonya’dan yarı iletken ekipman ithalatında dikkat çekici, rekor kıran bir artış görüldü.

Financial Times‘ın haberine göre, Çinli şirketler öncelikle Batı yaptırımlarının kapsamadığı gelişmiş ve olgun süreç teknolojilerine odaklanarak çip üretiminin sorunsuz bir şekilde genişlemesini sağlamak için böyle bir yaklaşım benimsiyor. Çin gümrük verilerine dayandırılan haberde Çin’in yarı iletken ekipman ithalatının Haziran ve Temmuz aylarında 5 milyar dolara ulaştığı vurgulanıyor. Bu da bir önceki yıl aynı dönemdeki 2.9 milyar dolarlık ithalata göre %70’lik büyük bir artış demek.

Yüksek miktardaki ithalatın büyük bir kısmı Hollanda ve Japonya’dan yapılıyor. Görünüşe göre ABD kaynaklı kısıtlamalar henüz tam olarak uygulanmış değil. Yaptırımlar tam olarak yürürlüğe girmeden önce Çinli şirketler mümkün olduğunca fazla wafer üretim ekipmanı tedarik etmeye çalışıyor.

Sürece daha yakından bakıldığında Çin’in Hollanda merkezli ASML’den litografi tarayıcıları ve Japonya’dan aşındırma ve yonga plakası kaplama makineleri gibi araçlara odaklandığı görülüyor. Bu araçlar SMIC ve YMTC gibi tanınmış oyuncuların yanı sıra yerel Çin hükümetleri tarafından desteklenen yeni kurulmuş fabrikalara da gönderilmekte.

Hem Hollanda hem de Japonya, Çin yarı iletken endüstrisinin gelişimini yavaşlatmak amacıyla ABD ile işbirliği yaparak kısa bir süre önce çip üretim ekipmanlarına ihracat sınırlamaları getirdi. Bu yeni önlemler ASML ve Tokyo Electron gibi Hollandalı ve Japon şirketlerin gelişmiş ürünlerini Çinli kuruluşlara göndermeden önce Hollandalı ve Japon yetkililerden ihracat lisansı almalarını gerektiriyor. Böyle lisansların hızlı bir şekilde verilmesi pek mümkün olmadığından, Çinli şirketler ihtiyaç duydukları araçları proaktif bir şekilde tedarik etme yoluna gitti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız