Konya
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0294 %0.05
56,0305 %0.02
6.322,57 %0.30
Konya Postası Gazetesi Teknoloji Beyin İmplantılarıyla Felçlilerin İletişimi Kolaylaşıyor

Beyin İmplantılarıyla Felçlilerin İletişimi Kolaylaşıyor

Yeni beyin implantı, beyin arayüzü teknolojisinde devrim yaratabilir. Zira geliştirme aşamasında olan implant, önceki implant rekorun üç katından daha fazla kelime desteklemekte

Beyin İmplantılarıyla Felçlilerin İletişimi Kolaylaşıyor
Okunma Süresi: 2 dk

Beyin arayüzü teknolojisindeki tüm gelişmelere rağmen ciddi derecede felçli hastaların iletişim kurmasına yardımcı olan cihazlar hâlâ yavaş. Ancak Nature dergisinde yayınlanan yeni bir rapora göre bu durum değişmeye başlıyor olabilir.

Yeni beyin implantı, felçli hastaların iletişim kurmasında büyük kolaylık sağlayacak

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Kaliforniya'daki iki araştırma ekibi, beyin arayüzü teknolojisinde devrim yaratacak bir gelişmeye imza attı. Araştırma ekibinin geliştirdiği cihaz, özünde bir hastanın beyin dalgalarını yakalar, onları konuşma ve yüz ifadelerine dönüştürür ve bunları kendilerinin dijital bir avatarında dışsallaştırır.

Sonuçlar ise şimdiden etkileyici. Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco (UCSF) nörolojik cerrahi başkanı Chang'ın ekibi, beyin implantlarının, düşünceleri dakikada 80 kelimeye kadar ve ortalama olarak 60 ila 70 arasında kelimeyi ifade etmeyi sağlayarak hastaları konuşmaya teşvik edebileceğini gösterdi. Bu, dakikada 160 kelimede ortaya çıkabilen doğal insan konuşması kadar hızlı olmasa da hala önceki implant rekorun üç katından fazla.

Yeni beyin implantı felçli hastaların iletişimini kolaylaştıracak

İmplant; temel olarak hizmet etmek, beyin sinyallerini metne dönüştürmek için kullanılmakta ve bunun için araştırmacılar, hastalarının beyninin elektrik sinyalleri üzerinde bir AI algoritması eğittiler. Bu algoritma ise kelimeleri aramak için değil, fonem adı verilen farklı ses birimlerini aramak için tasarlandı.

Çalışmanın ortak yazarlarından Alexander Silva bu durumu "Eğer bir P sesi ya da B sesi çıkarırsanız, bu dudakları hareket ettirir. Bu da dudakların kontrolünde rol oynayan elektrotların belirli bir kısmını harekete geçirir." ifadeleriyle açıkladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız