Konya
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,2530 %0.07
53,3064 %0.24
6.850,07 % 0,44
Ara
Konya Postası Gazetesi Sağlık Vertigo egzersizle kontrol altına alınabiliyor

Vertigo egzersizle kontrol altına alınabiliyor

Dr. Nedim Uğur Kaya, vertigonun en yaygın türü olan BPPV’nin egzersizlerle cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebileceğini belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

Biruni Üniversitesi Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nedim Uğur Kaya, vertigonun en yaygın tipi olan Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastalığında, baş hareketlerine dayalı egzersizlerin büyük ölçüde etkili olduğunu ve çoğu vakada cerrahi müdahaleye gerek kalmadan başarılı sonuçlar alınabildiğini söyledi.

Üniversite tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kaya, BPPV'nin halk arasında "baş dönmesi hastalığı" olarak bilindiğini belirterek, erken tanı ve doğru tedavi ile yaşam kalitesinin korunabileceğine dikkat çekti.

İleri Yaşlarda Daha Sık Görülüyor

Kaya, özellikle 70 yaş üzeri bireylerde baş dönmesi şikayetlerinin yaklaşık %25’inin BPPV kaynaklı olduğunu ifade ederek, bu durumun acil servise başvurularda da sık karşılaşıldığını belirtti. Baş dönmesinin en sık tetiklendiği durumların başta yatakta dönmek, başı yukarı kaldırmak ya da eğilmek gibi basit hareketler olduğunu kaydetti.

BPPV'nin temelinde, dengeyi sağlayan otokonyaların (denge kristalleri) yerlerinden koparak iç kulaktaki yarım daire kanallarına girmesi olduğunu vurgulayan Kaya, bu durumun ani baş dönmesi, mide bulantısı ve dengesizlik gibi şikayetlere yol açtığını aktardı.

D Vitamini Seviyesine Dikkat

Kaya, BPPV’nin tekrarlama riski taşıdığını belirterek, Kore'de 332 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, D vitamini eksikliği bulunan bireylerde vertigonun tekrar etme oranının anlamlı şekilde daha yüksek olduğunun tespit edildiğini söyledi. Bu nedenle düzenli D vitamini takibinin önemli olduğunu ifade etti.

Egzersiz ve Manevralarla Tedavi Mümkün

BPPV tedavisinde, baş hareketlerine dayalı özel manevra teknikleri uygulandığını belirten Dr. Kaya, bu yöntemlerin genellikle kısa sürede etkili olduğunu ve ev ortamında da sürdürülebilecek egzersiz programlarının semptomların kontrol altına alınmasında büyük rol oynadığını belirtti.

"Baş Dönmesini Hafife Almayın"

Dr. Kaya, baş dönmesinin özellikle hareketle tetiklenmesi durumunda mutlaka bir odyolog veya kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulayarak, “Erken tanı ile hastalık etkili şekilde yönetilebilir, yaşam kalitesi korunabilir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *