Konya
Parçalı az bulutlu
-7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,2732 %-0.01
50,3953 %0.37
6.509,01 % 2,10
Ara

ERMENEK VE MANAVGAT ÇAYI

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Karaman’da bulunan Ermenek Çayı, esas  kaynağı Hadim yakınlarında olan bir Çay.

Karaman’dan Silifke’ye kadar uzanan Ermenek Çayı güzergahta bulunan irili ufaklı dere kollarıyla beraber Toros Dağlarında  derin vadi ve kanyonlar meydana getiriyor. Su kaynağının büyük kısmı  Ermenek Ardıç Kaya köyündeki kayadan fışkıran Ermenek Çayı,  Mersin’e kadar uzanıyor.

Ermenek Çayı 200 küsur kilometre yolculuğun sonunda, Göksu Nehri olarak Akdeniz’e dökülüyor. Çay’ın üzerinde toru topu birkaç baraj ve HES bulunuyor.  Çay susuz kalan topraklara hayat vermek yerine, koca bir deniz olan Akdeniz’e dökülüyor. Çay, denizi besliyor. Böyle sular, haklı olarak boşa akıp giden kayıp sular olarak değerlendiriliyor.

Ermenek Çayı esas kaynağı Hadim yakınlarında olan bir çay. Bu sebepten çayın suları daha çok, bizim sularımız olmalı. Böyle görmeyenler olsa bile, boşa akıp giden suların değerlendirilmesi ülke yararına görülmeli.

Ermenek Çayına en yakın nokta, bir ucu Karaman sınırı olan tarımın başkenti Konya Ovası. Dolayısıyla Çayın sularının Konya Ovası’na taşınması yapılan önemli kamu hizmetlerinden birisi olacaktır  

Bu yapılabilir.

Yapılmalı.

Ermenek Çayının suları, Ovada yaşanan susuzluğa çare olacaktır.

MANAVGAT ÇAYI

Manavgat Çayı, Toros Sıra dağları arasından doğan ve  Akdeniz’e dökülen büyük bir çay. Manavgat ilçesinin ortasından geçen 90 Km uzunluğundaki çayın suları boşa akıp giden sular olarak değerlendiriliyor. Burada da Çayın suları, susuz kalan toprakları, göl ve barajları beslemek yerine denize dökülüyor.

Toros Sıra dağlarının arasından doğan Manavgat Çayının suları belli ölçülerde, Konya’ya getirilebilmeli. Bu konu bir ara gündeme gelmişti.

Konu yeniden gündeme gelmeli ve su bir şekilde getirilebilmeli.

Seydişehir ve  Suğla Depolama Tesisleri. Sonra Beyşehir Gölü, Manavgat Çayı’nın sularından beslenebilmeli. Bu yapılabilir.

Kızılırmak’ta yağışsızlık sebebiyle giderek azalan suyu hamasetle Konya Havzası’na getirme hikayeleri yazmaktansa, 100-150 Km. uzaklıktaki Ermenek ve Manavgat Çayının sularını getirmeyi gündeme almak gerçekçi olur. 

SU DA KRİTİK SEVİYE VE DENETİMSİZLİK

Su Havzaları tüm yurtta olduğu gibi Konya Havzasında da kritik seviyelerde ve alarm veriyor. Dolayısıyla nerede boşa akan-denize dökülen bir su kaynağı varsa, faydalı hale getirilmeli ve azami fayda sağlanmalı.

Bu süreçte göller de kendisini yenileyemiyor. Su kaynaklarından da resmi ve kaçak yollardan  su çekimi sürüyor. Tüm bunlar bir arada kıt su kaynaklarının değerlendirilemediğini ve ciddi bir su yönetiminin olmadığını gösteriyor. DSİ suyun olduğu kanallara, su kullanma ruhsatı da veriyor. Tarımın olmadığı bazı bölgelerde bile kanallardan su çekildiği iddia ediliyor.

Su yokluğunda su tahsis sorunu da yaşanıyor. Tarım, sanayi, enerji ve içme suyu alanında plansız ve  ölçüsüz su kullanılıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *