Konya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63833.133$

Hastalık X" Gerçekleri: İddiaların Ardında Başka Bir Gerçek var

Hastalık X" Gerçekleri: İddiaların Ardında Başka Bir Gerçek var
Sosyal medyada yayılan ve pek çok insanı korkutan "X Hastalığı" iddialarının arkasındaki gerçek, hiç de düşünüldüğü gibi değil. Yani X Hastalığı henüz mevcut değil, ancak bir gün olabilir.... Peki, Hastalık X nedir? İşte 'Hastalık X' kavramı ile ilgili bilinenler

COVID’den 20 kat daha ölümcül bir virüsün neden olduğu ve “X Hastalığı” adını alan yeni salgını duymuş olabilirsiniz. Ve şimdi, sosyal medyada yayılan iddiaların aksine, bunun gerçek bir hastalık değil sadece bir düşünce deneyinin parçası olduğunu öğrenmekten memnun olacağınız kesin.

Lifehacker’ın derlediği makalede de belirtildiği gibi, X Hastalığı ile ilgili ana akım haberlerin çoğu, bunun, başka bir ölümcül salgının geleceğini bilselerdi dünya liderlerinin ne yapacaklarını tartışmak için toplandıkları varsayımsal bir tehdit olduğunu açıkça belirtti. Ancak sosyal medyada bu gerçek yok sayıldı ve geriye sadece X hastalığının zaten var olduğunu ima eden paylaşımlar kaldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) X hastalığını, COVID, Ebola ve Zika gibi öncelikli hastalıklar listesine dahil etmesi de bu konuda pek yardımcı olmadı.

Elbette bu varsayımsal hastalık, tırnak içinde ve okuyucuları bunun varsayımlar ve bilinmeyen bir hastalık olduğunu söyleyen nota yönlendiren bir yıldız işaretiyle birlikte görünüyor ancak bu önemli detay herkesin dikkatini çekmeyebiliyor.

Başka bir deyişle, DSÖ, en öncelikli sekiz hastalığa yönelik araştırmalara ve dünyanın henüz bilinmeyen gelecekteki salgınlarla başa çıkmasına yardımcı olabilecek araştırmalara öncelik verdiklerini söylüyor. Uluslararası halk sağlığı topluluğu X hastalığını “ya başka, daha kötü bir salgın varsa?” ifadesinin kısaltması olarak kullanıyor. Dolayısıyla dünya liderleri, Dünya Ekonomik Forumu sırasında X hastalığını tartışmak üzere Davos’ta bir araya geldiğinde, bilinen, belirli bir hastalıktan ziyadeye bir küresel salgına hazırlık konusunu tartışıyorlardı.

“X Hastalığı” terimi, 2018’de (COVID’den önce) ortaya çıktı ve hatta COVID’in ilk gerçek X hastalığı olarak görülmesi gerektiği bile tartışıldı. Dünya liderleri, X hastalığına hazırlık konusuna daha fazla dikkat etselerdi, gerçek dünyada bir salgının patlak vermesine daha iyi bir yanıt verebileceğimiz de tartışma konusu. “Başka bir salgın” yerine “X Hastalığı” gibi daha gerçek gözüken bir isim vermek, tartışılacak bir senaryo oluşturmaya yardımcı oluyor. Ne yazık ki bu tartışma olasılığı ile beraber, internette yanlış haberlerin yayıldığı gerçeği de devreye giriyor.

Elbette, X hastalığı gerçek olmasa bile gelecekte her zaman yeni bir salgın riskinin olduğunu unutmamamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor.

HASTALIK X NEDİR?

Peki, Hastalık X nedir? Bu terim yıllar önce bilim insanlarının sadece bilinenler değil bilinmeyen bulaşıcı tehditlere (örneğin, Kovid-19'a neden olan yeni koronavirüsler) karşı tıbbi karşı da önlemler üzerinde çalışmasını sağlama fikri olarak ortaya atılmıştı. Bu fikrin amacı gelecekte risk potansiyeli olan bir dizi salgına yanıt olarak hızla uygulanabilecek teknolojilerinin geliştirilmesini teşvik etmekti.

Dünya Sağlık Örgütü, 2017 yılında SARS, Ebola gibi bilinenlerin yanı sıra, araştırma için öncelikli kabul edilen patojenlerin kısa listesine Hastalık X'i de ekledi. Güncel listede Kovid-19, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Ebola virüsü, Marburg virüsü hastalığı, Lassa ateşi, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), Rift Vadisi ateşi, Zika virüsü ve Hastalık X yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü Hastalık X ifadesinin yanına ise şu bilgilendirmeyi eklemiş: Hastalık X, ciddi bir uluslararası salgının şu anda insan hastalığına neden olduğu bilinmeyen bir patojenden kaynaklanabileceği bilgisini temsil eder. Ar-Ge Planı açıkça, bilinmeyen bir "Hastalık X" ile de ilgili olan erken Ar-Ge hazırlığını mümkün kılmayı amaçlamaktadır.

Uzmanlar Hastalık X için ne diyor?

The Independent'a konuşan Buffalo Üniversitesi Jacobs Tıp ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Thomas Russo, Covid'in ortaya çıkışıyla birlikte dünyanın yaşadıklarını göz önünde bulundurarak, bulaşıcı hastalık uzmanlarının ve bilim insanlarının yeni tehditleri sürekli olarak takip etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Dr. Russo, "Bu kavram (Hastalık X) bu pandemiden çıkardığımız derslerden biriydi" dedi ve devam etti: "İnsanoğlu canlı hayvan pazarları ve ormansızlaşma yoluyla insanlar ve diğer türler arasındaki bu bariyerleri yıktıkça, dünya çapında sürekli gözetim ve araştırmalara ve gelişmiş biyogüvenliğe ihtiyacımız var. Vahşi yaşamla bu kadar yakın temas, şimdiye kadar sadece hayvanları etkileyen bir virüsün insanları hasta etmeye başlayacağı koşulları yaratıyor."

Açık olmak gerekirse, bilim insanları bir sonraki pandemiye ne tür bir virüsün neden olabileceğini ya da başka bir deyişle Hastalık X'in ne olacağını henüz bilmiyorlar. Dr. Russo, birçok insanın bunun SARS-CoV-2, Covid-19 hastalığına neden olan virüs gibi bir koronavirüs ya da yeni bir grip türü olabileceğini düşündüğünü söylüyor; "ama yepyeni de olabilir" diye ekliyor.

Dr. Russo, Hastalık X'in ne zaman ortaya çıkacağını söylemenin bir yolu olmadığını ve ne kadar ölümcül olacağına dair eğitimli bir tahmin yapamayacağımızı belirtiyor. Ancak Covid'e karşı aşılar yaygın olarak dağıtılmadan önce 2020 ve 2021'de dünyanın yaşadıkları göz önüne alındığında, ortaya çıkan endişe verici hastalıklara karşı tetikte olmak çok önemli.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: Haber Merkezi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!