Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2461.1
  • BIST
    9886.72
  • BTC
    64422.64$

ÇİFTÇİ TEDİRGİN

ÇİFTÇİ TEDİRGİN
Döviz kurundaki artış nedeniyle gübre başta olmak üzere, mazot ve enerji maliyetlerindeki artış, çiftçiyi tedirgin ediyor. Ziraat Odası Başkanları, üre gübresindeki artışın durdurulmasını istedi

Üretim maliyetleri arttıkça sıkıntısı büyüyen çiftçi, son mazot, gübre ve tohum fiyatlarındaki artış ile daha çok tedirgin oldu. Tohum alacak paralarının olmadığını söyleyen üreticiler, son zamlarla birlikte tohuma ulaşmanın oldukça zorlaştığını ifade etti. Üretici, bahar aylarında ekimini yapacakları ürünlerin tohumlarının stokçuların eline geçtiğini belirterek, “Mısır, ayçiçeği, nohut, fasulye tohumu bulamıyoruz. Ekim dönemi başladığında fiyatların yüzde 300 artacağını tahmin ediyoruz. Biran önce stokçuların önüne geçilmeli ve tohumlar özgür bırakılmalı” diye konuştu.

Bahar döneminde mazot fiyatlarının ne kadar olacağı konusunda fikir bile üretemediklerini söyleyen çiftçiler, “Dolar ve euro artmaya devam ediyor. Bu artış devam ettiği sürece mazot fiyatlarında da artış devam edecek. Elimizde para yok ki kullanacağımızı alıp bir kenara koyalım. Bahar aylarında birçok tarlayı ekemeyeceğiz. Yani kısacası üretim yapamayacağız” dedi. Gıda krizinden bahsedildiğini söyleyen üretici, “Bugün yaşanan gıda krizi önümüzdeki yıl daha artacak. Çünkü, yağışların olmaması, gübre fiyatlarının artması ve daha birçok kalemde maliyetin yükselmesi buğday verimini düşürecek. Bu düşüş gıda krizini 2022-2023 yıllarında daha artıracak. Türkiye ile birlikte tüm dünya da yaşanacak olan bu kriz ülkemizde daha da yüksek olacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

ÜRE FİYATLARI DURDURULMALI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçinin hububatını etiğine dikkat çekerek, “Taban gübresini az kullandı. Şu anda ÜRE gübre fiyatları DAP’ı geçti. ÜRE’ye çok acil çare bulunması gerekiyor. Tarım kredi kooperatifleri gübre getirerek, çiftçiye dağıtmalı. Eğer bu gübreyi de atamazsa çiftçi, ciddi anlamda verim kaybı yaşayacak” dedi.

BU DURUM ÇİFTÇİYİ TEDİRGİN EDİYOR

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da, güzlük ekimin yapıldığına dikkat çekerek, “Elinde parası olanlar DAP gübresini attı. Fakat parası olmayıp atamayan çiftçi sayısı da oldukça fazla” diye konuştu. “Bugünkü, şartlar çiftçiyi tedirgin ediyor” diyen Kağnıcıoğlu, “Havalar kurak gidiyor çiftçinin maliyetleri artıyor. Bu durumda tedirgin ediyor. Ortalıkta ÜRE yok. Varsa da zaten fiyatlar aldı başını gidiyor. Burada tarımın kullandığı gübreye yüzde 50 süspanse sağlanmalı. Bunu Tarım Kredi Kooperatifleri, TMO gibi kuruluşlar yapabilir” diye konuştu. “Çiftçi gübresiz bırakılmamalı” diye konuşan Kağnıcıoğlu, “Gübresiz ekim verim düşüklüğü demektir. Devletin bunu tedarik etmesi gerekir. TMO arpa ve buğday tedariki yapabiliyorsa gübre tedariki de yapabilir. Şubat ayında ÜRE gübresi atımı yapılacak. Yerini dolduracak başka gübre yok. 26-24’lik şeker gübresi var. ÜRE dekara 20 kilo atılırken şeker gübresi 30 kilo atılır o da aynı paraya geliyor” dedi.

BÖYLE GİDERSE UN SIKINTISI ARTAR

“Unda sıkıntı var söylemleri ciddiye alınması gerekir” diyen Kağnıcıoğlu, “Bu sıkıntıları yaşamamak için ÜRE ve DAP kesinlikle yüzde 50 desteklenmeli. Türkiye’nin omurgası tarım. Tarım da para varsa her tarafta vardır. Çiftçi kazandığı parayı elinde tutmaz piyasaya sürer. Tekrar unda ve diğer gıdalarda sıkıntı çekilmemesi için üretici yani biz çiftçi mağdur edilmemeli ve desteklenmeli” ifadelerini kullandı. (Fatih ERSOY)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!