Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4233 %0.08
53,2145 %-0.24
6.838,29 % -0,62
Ara
Konya Postası Gazetesi Ekonomi Ticaret Bakanlığı, Entegratörlük şartlarını belirledi

Ticaret Bakanlığı, Entegratörlük şartlarını belirledi

Ticaret Bakanlığı, hizmet sağlayıcılarca alınan ticari elektronik ileti onay ve ret bilgilerinin, İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) yüklenmesini sağlayan entegratörlük yetkisine ilişkin şartları belirledi.

Okunma Süresi: 3 dk

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ticari faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılar için getirilen yükümlülüklerin, uygulamada bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketler (entegratör) aracılığıyla ifa edildiği belirtildi.

Milyonlarca kişisel ve ticari veriyi elinde bulunduran bu şirketlerin faaliyetlerinin, herhangi bir kamu kurumu tarafından düzenlenip denetlenmediğine işaret edilen açıklamada, bu durumun hem İYS hem de vatandaşlar açısından ciddi siber güvenlik riskleri doğurduğu bildirildi.

Bu kapsamda, söz konusu şirketlerin yetkilendirilmesi, yükümlülüklerinin belirlenmesi ve bunlara ilişkin usul ve esasların tespiti amacıyla "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ"in Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edildi.

Açıklamada, tebliğle ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinin İYS'ye kaydedilmesi veya bu işlemlerin sistem üzerinden gerçekleştirilmesi hususlarında hizmet sağlayıcılara entegratör olarak hizmet vermek isteyen şirketlerin Bakanlıktan yetki almasının zorunlu hale getirildiği kaydedildi.

Entegratörlük yetkisi için gerekli şartlar

Entegratörlük yetkisi için gerekli şartların belirlendiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Entegratörlük yetkisi almak isteyen işletmelerin, anonim veya limitet şirket şeklinde kurulması, ödenmiş sermayesinin en az 1 milyon lira olması, şirket ortağı ve yöneticilerinin, tebliğde belirtilen suçlardan dolayı hüküm giymemiş olması, ticari defter ve kayıtlarını düzenli ve izlenebilir şekilde tutuyor olması, şirket bünyesinde ağ ve ağ güvenliği uzmanı, veri tabanı uzmanı, sistem uzmanı, kalite sistemleri uzmanı ve yazılım geliştirme uzmanı olmak üzere en az 5 personeli istihdam etmesi, entegratörlük hizmetinde kullanılacak bilgi işlem sisteminin, yazılım, donanım ve sunucu altyapısının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bir veri tabanında bulunması gerekmektedir."

Anılan şartları sağlayan anonim veya limitet şirketlerin tebliğ ekinde yer alan başvuru formu ve istenen diğer belgelerle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) başvurmaları gerektiğinin bilgisi verilen açıklamada, "TOBB, başvuruyu ön incelemeye tabi tutarak eksiksiz ve uygun olanları başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde Ticaret Bakanlığına gönderir. Bakanlıkça yapılan incelemeler sonucu şartları sağladığı tespit edilen anonim ve limitet şirketlere entegratörlük yetkisi verilir." ifadeleri kullanıldı.

Entegratörlük yetkisinin iptaline ilişkin usuller

Açıklamada, tebliğ hükümlerine aykırı hareket eden veya belirtilen şartları sonradan kaybeden şirketlere aykırılıkları gidermeleri için 30 günlük süre tanınacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Süre sonunda aykırılığın giderilememesi veya şartların yeniden sağlanamaması halinde entegratörlük yetkisinin TOBB'un bildirimi üzerine Bakanlık tarafından iptal edileceği belirlenmiştir ancak yetkisi iptal edilen entegratör, iptal tarihinden itibaren 30 gün boyunca hizmet verdiği hizmet sağlayıcıların iş ve işlemlerini yürütebilecektir. Halihazırda entegratörlük hizmeti veren şirketler, entegratörlük yetkisi almak için gerekli belgelerle 31 Mart 2025'e kadar başvuruda bulunabileceklerdir. Anılan tarihe kadar entegratörlük yetkisi almayanlar, hizmet sağlayıcı adına ticari elektronik iletilere ilişkin hiçbir işlem tesis edemeyecek ve İYS üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştiremeyecektir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *