Konya
Parçalı az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4098 %0.24
53,5661 %0.56
6.875,62 % 0,87
Ara
Konya Postası Gazetesi Ekonomi 679 milyon lira ödenek ayrıldı

679 milyon lira ödenek ayrıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'ne bu yıl 679 milyon lira ödenek tahsis edildi

Okunma Süresi: 2 dk

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kararla tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için işlenmeyen, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemlerinin kullanılmasıyla bitkisel üretimin artırılmasına yönelik yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, söz konusu amaçlarla azami yüzde 75'i ayni destekle ülke genelinde TAKE projeleri uygulanıyor.

Bakanlık il müdürlüklerince hazırlanan projelere ilişkin yatırım konularıyla belirtilen proje kapsamında, işlenmeyen veya nadasa ayrılan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleriyle stratejik ürün üretiminde kullanılması, iklim değişikliği dikkate alınarak, uygun çeşitlerle öncelikle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerle sebze üretiminin geliştirilmesi hedefleniyor.

İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması ve doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimin artırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında 2025 yılı için toplam 679 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin 261 milyon lirası Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen yerlere, 418 milyon lirası da diğer illere ayrıldı.

Bu çerçevede il müdürlüklerinden gelen 488 projeden 364'ü uygun görüldü. Projeden 100 bine yakın çiftçinin yararlanması öngörülüyor.

İlgili kararda belirtilen TAKE projeleriyle ülke genelinde 1,33 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılması planlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *