Konya
Parçalı az bulutlu
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4098 %0.24
53,5661 %0.56
6.875,62 % 0,87
Ara
Konya Postası Gazetesi Spor Audi, F1'in V10 motorlara dönüşüne karşı

Audi, F1'in V10 motorlara dönüşüne karşı

Formula 1’de motor kurallarıyla ilgili büyük bir tartışma yaşanıyor. FIA, 2026’da yürürlüğe girecek yeni turbo hibrit motor kurallarını rafa kaldırıp, 2028 veya 2029’da tamamen sürdürülebilir yakıtlarla çalışan V10 motorlara geçiş yapmayı değerlendiriyor. Ancak Audi, bu değişikliğe açıkça karşı olduğunu belirtti

Okunma Süresi: 2 dk

Formula 1 yönetimi, 2026’da yürürlüğe girecek olan yeni hibrit motor kurallarının iptal edilip edilmeyeceğini değerlendiriyor.

Bu karar alınırsa, 2026’da yeni motor kurallarına geçmek yerine mevcut motorların birkaç yıl daha kullanılması mümkün olabilir. Ancak bu tür bir değişiklik için tüm takımların oybirliğiyle anlaşması gerekiyor ve bunun gerçekleşme ihtimali düşük görünüyor.

Özellikle Red Bull ve Ferrari, sürdürülebilir yakıtla çalışan V10 motorlara geçişi destekleyen ekipler arasında yer alıyor. Ancak Audi, Formula 1’e giriş kararını yeni hibrit motor kuralları çerçevesinde aldığını belirterek bu değişikliğe karşı çıktığını resmen açıkladı.

Audi, yaptığı açıklamada, “Yeni kurallar ve  özellikle 2025 sonrası için belirlenen yeni hibrit motor kuralları, Audi’nin Formula 1’e girme kararında kilit bir faktördü." ifadelerini kullandı.

Alman üretici genel anlamda turbo hibrit motorlar üzerinde çalışıp, edindiği bilgileri yol otomobillerine aktarmak istiyor. Bundan dolayı da olası bir değişikliğe tamamen karşılar.

2026 motor kuralları kapsamında elektrikli kısmın güç ünitesindeki güç payı %50'ye kadar çıkacak. FIA, bu kurallarla yeni üreticileri spora çekmeyi amaçlamıştı ve Audi’nin yanı sıra Honda da bu sayede F1’de kalmaya karar vermişti.

2026'da yürürlüğe girecek kurallar, 2030’un sonuna kadar bu ünitelerin kullanacağını işaret ediyor. Ancak FIA, bu motorların maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek 2028 gibi erken bir tarihte yeni bir motor düzenlemesine geçmeyi değerlendiriyor.

F1’in motor kurallarını değiştirebilmesi için FIA, Formula 1 Yönetimi ve mevcut beş motor üreticisinden dördünün desteğine ihtiyaç duyuyor. Audi’nin tek başına karşı çıkması bu değişikliği engellemeye yetmeyebilir. Eğer Mercedes ve Honda, Ferrari ve Red Bull ile birlikte V10 motorları desteklerse, FIA bu yönde bir karar alabilir.

Ancak FIA’nın tek koltuklu yarışlardan sorumlu yöneticisi Nikolas Tombazis, adil bir karar alınması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer dokuz kişi lehte, bir kişi aleyhte olsa ve o kişi adaletsiz duruma düşerse, onu da korumaya çalışırız." dedi.

Tombazis, Formula 1’in bu konuda aceleyle hareket etmeyeceğini ve herkesin fikrinin dikkate alınacağını belirtti.

Mercedes açık, Honda belirsiz

Mercedes takım patronu Toto Wolff, gelecekte V8 veya V10 motorlara geçiş konusunda açık fikirli olduklarını söyledi.

“Biz Mercedes olarak her zaman açık fikirliyiz. Gelecekte sekiz veya on silindirli, atmosferik ya da turbo motorlar olabilir. Her seçeneğe açığız."

Ancak Wolff, şu an için Formula 1’in gelecek yıl yürürlüğe girecek turbo hibrit motor kurallarına odaklanması gerektiğini savundu.

Honda’nın ise gelecekteki motor düzenlemeleriyle ilgili resmi bir görüş bildirmediği belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *