Konya
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,3518 %0.23
53,2708 %0.02
6.839,59 % 0,34
Ara
Konya Postası Gazetesi Sağlık Uzmanlardan uyarı: Sabahları alarm ertelemek demans riskini artırabilir

Uzmanlardan uyarı: Sabahları alarm ertelemek demans riskini artırabilir

Uzmanlara göre, sabahları alarmını sürekli erteleyenler kilo artışı, kalp-damar hastalıkları, metabolik bozukluklar ve hatta demans riskiyle karşı karşıya kalabilir

Okunma Süresi: 2 dk

Yeni bir araştırmaya göre yetişkinlerin yarısından fazlası sabah uyanırken alarmlarını "erteliyor". Ortalama 2,5 kez ertelenen alarmlar, kişilere fazladan yaklaşık 11 dakika uyku kazandırıyor.

Ancak uzmanlara göre bu alışkanlık, sadece sabah rutininizi bozmakla ya da işe geç kalmakla kalmıyor, uyku kalitenizden genel sağlığınıza kadar pek çok alanı olumsuz etkiliyor.

"ERTELEMEK UYKUYU PARÇALIYOR"

MetroHealth Uyku Merkezi Direktörü Dr. Dennis Auckley, New York Post’a verdiği demeçte, sürekli alarm ertelemenin sağlıksız bir uyku düzenine yol açtığını belirterek, “Alarmla tekrar tekrar uyanmak, uykuyu kesintiye uğratır ve sizi hafif, dinlendirici olmayan bir uyku döngüsüne sokar" uyarısında bulundu. 

“Bunu ne kadar çok yaparsanız, kötü alışkanlıklarınız o kadar pekişir,” diyen Auckley, bu durumun altında yatan nedenin genellikle yetersiz uyku süresi olduğunu ama bunun bir uyku bozukluğunun habercisi de olabileceğini belirtiyor.

Amerikan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’ne göre ABD’de 50 ila 70 milyon kişi uyku bozukluğu yaşıyor ve her üç yetişkinden biri düzenli olarak yeterli, kesintisiz uyku alamıyor.

Erteleme alışkanlığının doğrudan zararları yeterince araştırılmamış olsa da Auckley, yetersiz uykunun uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği görüşünde:

“Uzun süreli uyku eksikliği kilo artışı, kalp-damar hastalıkları, metabolik bozukluklar ve hatta demans riskini artırabilir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *