Konya
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,5592 %0.01
51,4126 %-0.01
6.680,66 % -0,77
Ara

KENEVİR’DE YENİ DÜZENLEME

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne dair  yönetmelik geride kalan yılın son gününde, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile getirilen yenilikler- usul ve esaslar.

-Kenevir tarımının yapılabileceği il sayısı artırıldı. Kenevir tarımı 2026 ekim yılı itibariyle 21 il ve ilçelerinde yapılabilecek.

-Kenevir lif, tohum ve sap üretime ile tıbbı ürünler dışında kullanılamayacak.

-Üretim lif, tohum, ve sap üretiminin yanı sıra tıbbi ve sağlık ürünleri ile uyuşturucu etkisi olmayan kişisel bakım ve destek ürünlerine yönelik olacak.

-Kenevir üretebilmek için her yılın Ocak-Nisan ayları arasında üretim yapılacak yerin en büyük mülkü amirliğinden izin alınacak.   

Kenevir üretiminin yapılacağı 21 il de şöyle: Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,  İzmir, Karabük, Kastamonu,  Kayseri, Konya,  Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak. 

Konya’da daha önce  Çumra, Karatay, Altınekin, Cihanbeyli, Beyşehir, Seydişehir ve Bozkır’da  ekimine izin verilen Kenevir tarımı her bölge ve ilçede yapılabilecek. 

KISA BİR KENEVİR HİKAYESİ

Konya’da İki yıllık tecrübe Kenevir tarımının zorluklarını ortaya çıkardı. Ekim, hasat ve  Pazar süreçlerinde sorun yaşandı. En büyük sorun hasat ve Pazar dönemlerinde oldu. Bu anlamda tam olarak imkansızlıklar yaşandı. İlk yıl İçeri Çumra’da önce bir çiftçinin gayreti ile 8 dönümlük alanda ekim yapıldı. 2. Yıl  Çumra’nın yanı sıra Karatay, Altınekin ve Cihanbeyli bölgelerinde fazla olmasa da Kenevir eken üretici oldu. 2. Yıl Kenevir eken çiftçilerde yukarıdaki sebeplerden dolayı mağdur oldu. Hasat zorluğundan dolayı Kenevirin tarlada kaldığı yerler oldu. Pazar bulmada da sorunlar yaşandı.

Kenevirin, zararlı maddele çağrı yapan adı da ilk günden itibaren kafaları karıştırdı. 

Kenevir tarımı farklı sebeplerle ilgi görmedi ve sahipsiz kaldı. Üniversiteler, büyük kuruluşlar, kamu ve kurumlar Keneviri görmek istemedi. Kenevir tarımı olacaksa, üreticinin yanında olmak gerekiyor. Etkili ve yetkililerce aktif ve disiplinli mekanizmaların kurulması gerekiyor. Üretimin teşvik edilmesi ve cazip hale getirilmesi gerekiyor.

ÜRETİMİN OLMADIĞI YERDE ALAN AÇMA YARIŞI 

İki yıl önce bazı bölgelerde daha çok Pazarlama ve ticari amaçlı Kooperatifleri kuruldu. Bu kooperatifler kurulan bölgelerin ön adlarıyla tanımlandı. Çumra, Karatay, Cihanbeyli, Kulu vs. Kooperatifler arasında ilk gün itibariyle alan açma yarışının başladığı görüldü.  Kooperatifler arasında karşılıkla suçlamalar yapıldı. Tartışmalar, kavgalar, istismarlar, mahkemeler oldu. Aynı süreçte Üst Birlik teşebbüsleri oldu. Kurulan kooperatiflerin bir araya gelmesiyle Üst Birlik kurulacak ve kooperatiflerin başkanlarından biriside, Üst Birliğin başkanı seçilecekti. Tabi olmadı. Aralarında tek Kızılderili yoktu, her biri ayrı ayrı reisti. 

Üst Birlik, gündeme gelir gelmez kooperatifler tarafından birilerine alan açma ve cukkulama aracı olarak ilan edildi. Bu görüşe göre Üst Birlik Kurulmuş olsa kredi ve hibe yoluyla ayrıca  fabrika kurma-işletme adı altında yatırımcıdan sermaye temin edilerek belli menfaatler sağlanacaktı. Şehir, geçmişte bu hikayesi çok gördüğü için itibar eden olmadı.

Haberiniz olsun.

Kenevirin olmadığı ilde son günlerde, Üst Birlik arayışı yeniden sahneleniyor.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *