Yeniden Refah Partisi Konya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, hem Türkiye’nin genel gündemi hem de Konya’nın yerel sorunları kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıya Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Vekili ve AR-GE Başkanı Doğan Aydal ile İl Başkanı Hasan Yel katıldı.
“Konya’nın sorunlarını Meclis gündemine taşıyoruz”
Toplantıda konuşan Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yürüttüğü çalışmaları anlattı. Yüksel, bugüne kadar 118 yazılı soru önergesi sunduğunu, bu önergelerin büyük kısmının Konya’nın sorunlarına ilişkin olduğunu ifade etti.
Ayrıca 21 kısa konuşma, 15 basın toplantısı ve kanun görüşmeleri kapsamında çeşitli konuşmalar gerçekleştirdiğini belirten Yüksel, bir kanun teklifi sunduklarını ve yeni çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Konya’nın kronikleşmiş sorunlarına dikkat çeken Yüksel, özellikle Konya Çevre Yolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Beyşehir Gölü’ndeki su kaybı, artan obruk oluşumları ve Konya-Antalya karayolunda yaşanan sorunları gündeme taşıdıklarını dile getirdi. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi depoları ve Ereğli’deki sahte gübre iddialarının da Meclis’e taşındığını aktardı.
“Türkiye güçlü ve bağımsız bir sisteme geçmeli”
Yüksel, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığına vurgu yaparak, üretim odaklı bir modele ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bu kapsamda merhum Necmettin Erbakan’ın “denk bütçe” anlayışına atıfta bulunan Yüksel, Türkiye’nin yeniden güçlü bir üretim ekonomisine yönelmesi gerektiğini söyledi.

Tarım politikalarına eleştiri: “Geçmiş kararlar gözden geçirilmeli”
Toplantıda söz alan Doğan Aydal ise tarım politikalarına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de tarımın mevcut durumunun geçmişte yapılan uluslararası anlaşmalar ve politikalarla doğrudan bağlantılı olduğunu savunan Aydal, özellikle 1995 yılında yürürlüğe giren Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarının üretim yapısını etkilediğini öne sürdü.
Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı hale geldiğini ifade eden Aydal, buğday ithalatının yıllar içinde ciddi oranda arttığını belirtti. Tarımsal üretimin azalması, yerli tohum politikalarının zayıflaması ve tarım arazilerinin farklı alanlara açılması gibi konuların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
“Çözüm: Üretim odaklı yeni model”
Aydal, Yeniden Refah Partisi olarak sadece eleştiren değil çözüm üreten bir yaklaşım benimsediklerini belirterek, emek yoğun ve üretim odaklı bir tarım modelini önerdiklerini ifade etti.
Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal potansiyelin doğru politikalarla yeniden değerlendirilebileceğini söyleyen Aydal, üretim merkezli kalkınma modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıda, hem Konya’nın yerel sorunları hem de Türkiye’nin ekonomik ve tarımsal politikalarına ilişkin çözüm önerileri dikkat çekti.