Konya
Az bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,5273 %0.09
51,4188 %-0.06
6.914,22 % 0,07
Ara
Konya Postası Gazetesi Konya Türkiye’nin en büyük makine fuarı Konya’da kapılarını açıyor

Türkiye’nin en büyük makine fuarı Konya’da kapılarını açıyor

Konya, 7 Ekim 2025 – Türkiye'nin makine sektöründeki en büyük organizasyonlarından biri olan MAKTEK Konya 2025, 8-11 Ekim tarihleri arasında Konya Ticaret Odası – Tüyap Uluslararası Fuar Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Fuar, 56 ülkeden gelen alım heyetleri ve 400’e yakın katılımcı firma ile sektörün küresel buluşma noktası olacak.

KAYNAK: Necati ERSOYTÜRK
Okunma Süresi: 4 dk

Tüyap Fuarcılık Grubu’nun organizasyonuyla, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) desteğiyle düzenlenen fuar; takım tezgâhları, metal işleme makineleri, kalite kontrol sistemleri, CAD/CAM yazılımları ve endüstri 4.0 çözümleri gibi birçok alanı kapsayacak.

MAKTEK Konya 2025 Fuarı ile ilgili Dedeman Hotel’de düzenlenen basın toplantısına Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Fatih İğrek ve Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz katıldı.

İki yıl aradan sonra tekrar Konya’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Yaklaşık bir yıldır satış ve pazarlama ekibimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir çalışmayla bu fuarın hazırlığını yürüttü,” dedi.

Ersözlü, fuarın dört holde gerçekleştirileceğini ve 400'e yakın katılımcı ile Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önde gelen makine üreticilerinin yer alacağını vurguladı.

“56 Ülkeden Gelen 1300 Kişilik Alım Heyeti Fuara Katılacak”

Ersözlü, “Bu yılki MAKTEK, Türkiye’de açılan en büyük makine fuarı olacak. CNC tezgahlardan saç işleme makinelerine kadar en ileri teknolojiler burada sergilenecek. Bu fuar aynı zamanda yerli üreticilerimiz için önemli bir ticari platform olacak. 56 ülkeden gelen iş insanlarıyla 1300 kişilik alım heyeti fuara katılıyor,” ifadelerini kullandı.

Ersözlü, “Zirvede, sektöre yön veren firmaların deneyimlerini paylaşacağı paneller olacak. Bu, sadece bugünü değil, geleceği planlama açısından da kritik bir adım,” dedi.

“Şehrimiz Makine Fuarcılığında Önemli Konumda”

Geçtiğimiz mart ayında düzenledikleri Tarım Fuarı’nda 250 binden fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, “Şimdi ise MAKTEK 2025 ile şehrimiz uluslararası makine fuarcılığında önemli bir konuma yükseliyor,” dedi.

Başaran, Konya’nın artık yalnızca Türkiye’nin değil, bölgenin de sanayi ve ticaret merkezi haline geldiğine dikkat çekerek şunları ekledi:

“2002’de Türkiye ihracatında Konya'nın payı binde 3’tü. Bugün bu oran yüzde 1.7’ye çıktıysa, bunda makine sektörünün büyük katkısı var. Şehrimizin ihracatının yüzde 25’i makine sektöründen geliyor.”

MİB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Fatih İğrek ise Konya’nın üretim, emeğin ve ahilik kültürünün birleştiği özel bir şehir olduğunu söyledi.

“Anadolu Sanayisinin Dünya ile Buluştuğu Platform”

İğrek, “Bizler MAKTEK Konya’yı yalnızca bir fuar değil, Anadolu sanayisinin dünya ile buluştuğu bir platform olarak görüyoruz. Türk makine sektörünün 80 milyar dolarlık üretim hacmine ve 30 milyar dolara yaklaşan ihracat gücüne sahip olduğunu belirterek, “Makine sektörü artık sadece mekanik değil, yazılım, otomasyon, kontrol sistemleri ve sürdürülebilirlik odağında ilerliyor. Avrupa'nın makine üreticileri birliği CECIMO’da Türkiye'nin sesini güçlü şekilde duyurmaya çalışıyoruz,” diye konuştu.

TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz’de yaptığı konuşmada Konya sanayisinin MAKTEK ile güçlendiğini, MAKTEK’in de Konya ile büyüdüğüne vurgu yaparak, İstanbul ve Marmara bölgesindeki yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle Konya'nın sanayi için stratejik bir alternatif olduğunu vurguladı.

“Fuar Kapsamında Kocaman Bir Fabrika Kuruyoruz”

Akyüz, “Burada her şey çok kolay, herkes destek oluyor. Biz burada kocaman bir fabrika kuruyoruz aslında. En hafifi 3 ton, en ağırı 70 tonluk makinelerle büyük bir organizasyonu 5 günde kurup 3 günde söküyoruz,” dedi.

Akyüz, Konya’nın uluslararası havalimanı ve büyük fuar kapasitesiyle ülkenin yeni sanayi ve fuar üssü olabileceğini belirterek, “MAKTEK Avrasya’yı da buraya taşımaya hazırız,” ifadelerini kullandı.

Yenilik: Yeşil Dönüşüm Zirvesi

Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Yeşil Dönüşüm Zirvesi, sektörün sürdürülebilirlik vizyonuna ışık tutacak. Zirvede karbon ayak izi azaltımı, dijitalleşme, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi gibi konular ele alınacak.

Fuar kapsamında bu yıl: 56 ülkeden iş insanı ve heyet bekleniyor, 40 binin üzerinde ziyaretçi hedefleniyor ve 150 milyon doların üzerinde ticaret hacmi öngörülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *