Amatör hava tahmincisi Kuttusi Demir, Konya’nın tarımsal üretimdeki stratejik rolüne dikkat çekti. Demir, tek başına Türkiye’de mısır ve pancar üretiminin ortalama yüzde 25’ini karşılayan Konya’da yetişen pancarın, bölge iklimine uyumu sayesinde yüksek kaliteye sahip olduğunu vurguladı.
“Ekilmesin” diyenlere seslenen Demir, “Bu ürünler ekilmezse, her yıl açığı kapatmak için yaklaşık 34 milyar TL ithalata harcamak zorunda kalırız. On yıl içinde bu fatura 340 milyar TL’ye çıkar” dedi.

Konya’da üretimin sürdürülebilir olması için yapılacak su yatırımlarına da değinen Demir, “Bu maliyetin sadece yüzde 2-3’ü oranında su yatırımı ile üretim güvence altına alınabilir. Böylece milli servet korunur, katma değer artar ve ürünlerde millilik sağlanır” ifadelerini kullandı.
Demir, hesaplamalarını pancardan elde edilen şeker üretimi verilerine dayandırdığını belirterek, “Biz ezbere konuşmuyoruz, her şeyi verilerle anlatıyoruz. Konya tarımı, ülkenin milli güvencesidir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.