Kongrenin öne çıkan oturumlarından biri ise Majistral Eczacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan’ın gerçekleştirdiği sunum oldu. Merkezi Konya’da bulunan derneğin başkanı Pekcan,
“Yeni Bir Eczacılık Modeli: Majistral; Eczacının Sanatı, Bilimin Gücü ve Geleceğin Tedavileri” başlıklı konuşmasında öğrencilere mesleğin dönüşen yüzünü anlattı.
“Eczacılık yeniden üretimin merkezine dönüyor”
Sunumunda dünyada sağlık sistemlerinin hızla değiştiğini vurgulayan Pekcan, klasik eczacılık anlayışının yerini giderek daha fazla kişiye özel tedavi modellerine bıraktığını ifade etti. Özellikle majistral ilaç üretiminin gelecekte sağlık sistemlerinde çok daha önemli bir yere sahip olacağını belirten Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Önümüzdeki birkaç yıl, eczacılık mesleği açısından şimdiye kadar yaşadığımız en heyecan verici dönem olacak. Eğer bu süreç doğru yönetilirse, mesleğimiz için büyük fırsatlar ortaya çıkacak.”
Öğrencilere hitaben konuşan Pekcan, geleceğin eczacısının yalnızca ilaç temin eden değil; aynı zamanda üreten, geliştiren ve hastaya özel çözüm sunabilen sağlık profesyoneli olacağını söyledi.
Öğrencilerden yoğun ilgi
Kongre salonunda öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sunumda; kişiye özel tedavi uygulamaları, majistral preparatların modern sağlık sistemindeki rolü, farmasötik teknolojiler ve geleceğin tedavi yaklaşımları ele alındı.
Öğrenciler özellikle yapay zekâ destekli sağlık sistemleri, bireyselleştirilmiş tedaviler ve eczacının yeniden üretici kimliğe dönüşü konularına büyük ilgi gösterdi. Sunum sonunda öğrenciler Pekcan’a mesleğin geleceği, uzmanlaşma alanları ve majistral üretim üzerine sorular yöneltti.
“Mesleğin geleceği öğrencilerin elinde”
PHARMARAŞ Kongresi’nin genç eczacı adayları için önemli bir vizyon platformu olduğunu belirten katılımcılar, bu tür organizasyonların mesleki farkındalığı artırdığını ifade etti.
İlk kez düzenlenmesine rağmen yoğun katılım gören PHARMARAŞ Öğrenci Kongresi’nin önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.