BAHARLIK ÜRÜN DÖNEMİ
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, havaların ısınmasıyla birlikte baharlık ürünlerin ekimine başlandığını açıkladı. Ekimi yapılan baharlık ürünlerin başında mısırın geldiğini söyleyen Soylu, pancarın ikinci, ayçiçeğinin ise üçüncü sırada olduğunu ifade etti.
ÇİFTÇİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL!
Patatese olan ilginin azaldığını söyleyen Soylu, “Çiftçi, üretim maliyetlerinin artması nedeniyle eski alışkanlıklarını değiştirdi. Daha az maliyetli ve karlı olan ürünler ekmeye özen gösteriyor. Ayçiçeği fiyatının artacağı beklentisi ve yeni açıklanan pancar fiyatları bu yıl yönlendirici oldu” dedi.
DIŞARIDAN SU GELMELİ
Ukrayna Rusya savaşı ile birlikte gıda krizinin net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Soylu, “Konya’nın yüzde 25’i sulanabiliyor. Dış havzalardan su getirilebilirse Konya’da ekim alanları artar ve ülkemiz için gelecek 50 yılın gıda krizlerinin önüne geçilmiş olur” ifadelerini kullandı. (Fatih ERSOY)