Konya
Az bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,5273 %0.09
51,4188 %-0.06
6.914,22 % 0,07
Ara
Konya Postası Gazetesi Konya Meram’ın geleceği dijital dönüşümle şekilleniyor

Meram’ın geleceği dijital dönüşümle şekilleniyor

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, ilçede hayata geçirilen dijital dönüşüm projelerini tanıttı. Akıllı atık yönetimiyle milyonlarca liralık tasarruf sağlandığını belirten Kavuş, yapay zekâ destekli yol bakım sistemi sayesinde de vatandaş şikâyet etmeden müdahale ettiklerini açıkladı.

KAYNAK: Necati ERSOYTÜRK
Okunma Süresi: 3 dk

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, ilçede uygulamaya konulan dijital dönüşüm projelerini anlattı. Teknolojiyi hizmetin en güçlü unsuru olarak gördüklerini söyleyen Kavuş, “Teknoloji ancak insana hizmet ettiğinde anlam kazanır. Biz de teknolojiyi Meram’ın yaşam kalitesini yükselten bir araç haline getiriyoruz” dedi.

6 Milyon Liralık Tasarruf

Başkan Kavuş, özellikle atık yönetiminde hayata geçirilen akıllı konteyner sistemi sayesinde büyük bir tasarruf elde ettiklerini açıkladı. Yer altı konteynerlerine yerleştirilen sensörlerle doluluk oranlarının anlık takip edildiğini söyleyen Kavuş, “Şu ana kadar 33 konteyneri yanmaktan kurtardık. Tanesi yaklaşık 180 bin lira olan bu konteynerlerin korunmasıyla belediyemizin kasasında 6 milyon lira kaldı” ifadelerini kullandı.

Konteynerlerin doluluk oranına göre yeşil, sarı ve kırmızı kodlarla izlendiğini belirten Kavuş, “Artık gereksiz araç çıkışı yok, trafik yükü azalıyor. Daha az araç, daha az yakıt, daha az personel ama daha yüksek verimlilik elde ediyoruz” dedi.

Yapay Zekâ Çukuru Görüyor

Toplantıda en dikkat çeken yenilik ise yapay zekâ destekli yol bakım sistemi oldu. Çevre temizlik araçlarına yerleştirilen kameralar sayesinde yollardaki çukur, çatlak veya bozulmaların otomatik olarak tespit edildiğini aktaran Kavuş, şunları söyledi:

“Kamera çukuru görüyor, fotoğrafını çekiyor, GPS konumunu sisteme düşüyor. Birkaç saniye içinde ilgili ekip görevlendiriliyor. Vatandaş şikâyet etmeden, araçlara zarar gelmeden müdahale ediyoruz.”

Kış İçin Yerli Çözüm

Kış aylarında yaşanan buzlanmalara karşı Meram Belediyesi, tamamen kendi ekipleri tarafından geliştirilen özel bir solüsyonla mücadele ediyor. Mobil sistem üzerinden anlık takip edilen uygulama sayesinde ekipler, riskli bölgeleri cep telefonları aracılığıyla görüyor ve buzlanma başlamadan hemen müdahale ediyor.

Başkan Mustafa Kavuş, bu yöntemle geçmişte sıkça yaşanan sorunların büyük ölçüde ortadan kalktığını belirterek şunları söyledi:

“Eskiden Tuzköy’den getirilen tuzla yolları açık tutmaya çalışıyorduk. Ekiplerimiz günlerce teyakkuzda bekliyor, buna rağmen yüksek bölgelerde, yokuşlarda ve üniversite çevresinde toplu ulaşım araçları ile binek otomobillerin çalışamadığı dönemler oluyordu. Son 2-3 yıldır ise kendi ürettiğimiz solüsyon sayesinde bu sorunları yaşamıyoruz.”

Üretilen solüsyonun çevreye zarar vermediğini vurgulayan Kavuş,

“Kullandığımız karışımın tuz oranı çok düşük. Asfaltı, yeşil alanları ve ağaçları koruyor. Yani milletin parasıyla yapılan işleri kendi çözümlerimizle yeniden bozmamış oluyoruz. Formülü tamamen kendi arkadaşlarımız geliştirdi, teçhizatı da kendileri kurdu. Artık başka illerden tuz getirmiyoruz, kendi çözümümüzü kendimiz üretiyoruz”
dedi.

Akıllı Çağrı Merkezi Geliyor

Vatandaşla iletişim konusunda da yenilikler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kavuş, mesai saatleri dışında bile şikâyetlerin karşılanacağını duyurdu:

“Vatandaşımız telefon açtığında insan sesine çok yakın bir yapay zekâ ile karşılaşacak. Ses tonunu analiz edecek, öfkesini ya da üzüntüsünü algılayacak ve ona göre yönlendirme yapacak. Böylece hiçbir ihbar cevapsız kalmayacak.”

“Türkiye’de İlklerden Biriyiz”

Kavuş, Meram’ın dijital belediyecilikte öncü rol üstlendiğini vurguladı:

“Anlattığım bazı projeler Türkiye’de ilk kez uygulanıyor, bazıları ise hâlâ başka belediyelerin aklına bile gelmedi. Bu noktada hem ekibimizle hem de Meram adına gurur duyuyorum.”

Başkan Kavuş, tüm bu çalışmaların temelinde vatandaş odaklı bir yaklaşım olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Artık sokaklarımız daha güvenli, hizmetlerimiz daha hızlı ve Meram Belediyesi çok daha yaşanabilir bir hale geliyor. Geleceğin belirleyicisi, teknolojiyi en doğru şekilde hizmete sunan belediyeler olacak.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *