Konya'nın tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak geleceğe taşımayı hedefleyen Akçeşme Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi, düzenlenen programla tanıtıldı.

Şehrin merkezindeki 131 bin metrekarelik dev alanda uygulanacak ve Alaaddin Tepesi ile Mevlana Kültür Merkezi arasındaki aksı adeta yeniden ihya edecek projenin detayları, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca tarafından açıklandı.

BAŞKAN KILCA: “BÜYÜK BİR EMEK VAR, BUGÜN BİSMİLLAH DİYEREK BAŞLANGICINI YAPIYORUZ”
Programın açılışında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, projenin arkasında 5-6 yıllık büyük bir emeğin ve yoğun bir çalışmanın bulunduğunu vurgulayarak, "Müjdeyi, cumartesi günü şehrimizi teşrif eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum vermişti. Son bir haftada şehrimizde iki bakanımızı ağırladık. İçişleri Bakanımız Sayın Mustafa Çiftçi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum bizlerin en büyük destekçileri. Bugün paylaşacağımız proje, Akçeşme Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi. Beş altı yıldır burayla ilgili hava fotoğrafları inceliyor, kamulaştırma ve proje çalışmaları yürütüyoruz. Bakanlıklarımızla, kurumlarla ve Kültür Varlıkları Kurulu ile görüşmeler yapıyoruz. Neticede bugün temel atma aşamasına geldiğimiz bu projeyi sizlere aktarıyoruz. Bugün böyle güzel ve Konya’mıza yakışan, ileride çok konuşulacak büyük bir alanın besmelesini çekiyoruz, başlangıcına bismillah diyoruz." dedi.

PROJE 131 BİN 716 METREKARELİK ALANDAN OLUŞUYOR
Projenin teknik detaylarını ve rakamlarını da paylaşan Başkan Hasan Kılca, alanın kapsadığı imkânları detaylarıyla anlattı.
Kılca’ "Hizmet Petrol’ün arkasından başlayıp Büyük Kumköprü Caddesi ve Sarı Yakup Mezarlığı’na kadar uzanan 131 bin 716 metrekarelik dev bir alan projemizi oluşturuyor. Dokuz ayrı adadan oluşan projemizde toplam inşaat alanımız 102 bin 500 metrekareye tekabül ediyor. 40 bin metrekare arsa üzerinde 70 adet 2+1 ve 72 adet 3+1 olmak üzere toplam 142 konut inşa edeceğiz. Oradaki ihtiyaçları karşılayacak 800 kişilik kültür merkezimiz 7 bin metrekare arsa üzerine kurulacak. 25 bin metrekarelik ada üzerinde 104 adet ticari dükkân ve 54 adet ofis bulunacak. Bugün ilk defa açıklayacağımız konu ise Kadınlar Pazarı’nın taşınması olacak. 84 dükkândan oluşan ve 16 bin 800 metrekare kapalı alana sahip Kadınlar Pazarı bu bölgeye inşa edilecek. Misafirlerimizi ağırlayacağımız 10 bin metrekarelik otel alanımız, 2 bin 533 metrekarelik eğitim tesisimiz ve 10 adet tescilli yapımızın taşınacağı Mahmut Dede Sokağı ile harika bir silüet oluşturacağız. Ulaşım ve park sorununu çözmek adına da 457’si kapalı, 203’ü açık olmak üzere toplam 660 araçlık otopark kazandıracağız." diye konuştu.

BAŞKAN ALTAY: “DÜNYADA BU ÖLÇEKTE BİR ŞEHİR MERKEZİ YENİLEMESİ YOK”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Konya genelinde sürdürülen tarihi restorasyon hamlelerine ve Dar-ı Mülk Projesi’ne değinerek, "Konya için birçok hayalim var. İnce Minareli Medrese’nin minaresinin tamamlanması ve kapısındaki eksik ayetlerin tamamlanarak restorasyonunun yapılması bu hayallerden biriydi. Şerafettin Camisi ve Sultan Selim Camisi'nde de çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Dar-ı Mülk kapsamında Peynir Pazarı, Geberkihanlı İnsanlık Restorasyonu, Mevlana Caddesi düzenlemesi ve Alaaddin Tepesi’ndeki kazılar gibi sayısız iş yürütüyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde, hatta iddia ediyorum dünyada bu kadar kapsamlı bir şehir merkezinde yenilenme yapan başka bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Çok zor, zahmetli bir iş; ama Konya’yı 13. yüzyıldaki o dünyanın en güzel şehri yapmaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.

“BAHAR AYLARINDA İNŞAAT ÇALIŞMALARINA BAŞLIYORUZ”
Akçeşme Projesi’nin ortaya çıkış sürecine ve Bakanlık ile sağlanan iş birliğine dikkat çeken Başkan Altay, "Akçeşme’de aslında zorunlu bir süreçten yola çıktık ancak Karatay Belediyemizle birlikte projeyi genişleterek dev bir dönüşüme dönüştürdük. Projenin ciddi bir maliyeti vardı, Sayın Bakanımız Murat Kurum’a arz ettik. Sağ olsun talimat verdi ve Karatay Belediyemiz, Konya Büyükşehir Belediyemiz ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Yurt dışındaki şehirlerde görülen o şık pazarlardan daha güzelini, yeme-içme alanları ve sosyal olanaklarıyla Türkiye’nin en güzel pazarlarından birini buraya inşa edeceğiz. İnşallah projelerin tamamlanmasıyla birlikte bahar aylarında inşaata başlamayı planlıyoruz." açıklamasında bulundu.
