Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, 2024-2025 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de eğitim sisteminin giderek daha derin bir krizin içine sürüklendiğini söyledi. Ertuğrul, bu dönemin “tekinsiz eğitim ve tekinsiz gelecek” kavramıyla tanımlanabileceğini belirtti.

Ertuğrul açıklamasında, “Tekinsiz kelimesi Türkçede; güvensiz ve huzursuzluk veren anlamlarına gelir. Ne yazık ki, bu yıl boyunca eğitim sistemimiz tam da bu şekildeydi. Depreme dayanıksız, temizlenmeyen, ısınmayan okul binaları; pedagojiden uzak, eşitsizlikleri artıran bir eğitim düzeni gördük. Eğitimden umudunu kesmiş çocuklar, mesleğini icra edemeyen öğretmenler ve adaletsizliğe teslim olmuş aileler bu dönemin gerçek özneleri oldu” ifadelerini kullandı.
“1,5 Milyon Çocuk Eğitim Dışında”
Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon çocuğun örgün eğitim dışında kaldığını vurgulayan Ertuğrul, çocukların büyük bölümünün ekonomik nedenlerle okulu bırakmak zorunda kaldığını belirtti. “Sokakta, tarlada, atölyede çalışan çocuklar, istismar ve erken evlilik gibi ciddi risklerle karşı karşıya” diyen Ertuğrul, MESEM’lerin çocuk emeği sömürüsüne dönüştüğünü ve bu merkezlerde 14 çocuğun iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Ertuğrul ayrıca, “Bir öğün ücretsiz yemek” vaadinin tutulmadığını, ikili eğitim nedeniyle öğrencilerin yıl boyunca 45 gün daha az ders saati ile eğitim gördüğünü, derslik yetersizlikleri ve taşımalı eğitim sisteminin sürdüğünü dile getirdi.
“Eğitimde Sınıfsal Ayrım Derinleşti”
Eğitimde gelir temelli ayrımcılığın kalıcı hale geldiğini belirten Ertuğrul, özel okul sayısının 2012’de 4.664’ken bugün 14.352’ye ulaştığını kaydetti. “Parası olan çocuğunu 9 kişilik sınıfa gönderiyor, parası olmayan 45 kişilik sınıfta eğitim alıyor. Bu, eğitimdeki sınıfsal farkları derinleştiriyor” dedi.
“OECD Ülkeleri Arasında En Az Harcama Yapan Ülkeyiz”
Ertuğrul, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında öğrenci başına en az harcama yapan ülke olduğunu vurgulayarak, “Maarif Vakfı’na ayrılan bütçe 600 kat artırıldı ama MEB bütçesi aynı oranda artmadı. Okullar dökülüyor, öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle kapatılıyor” ifadelerini kullandı.
“Atamalar Yetersiz, Mülakatlar Keyfi”
91 bin norm kadro açığına karşın yalnızca 20 bin öğretmen atandığını hatırlatan Ertuğrul, “KPSS’yi kazanan öğretmenler torpilli mülakatlarla elendi. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile mülakat sistemi daha da keyfileştirildi. Proje okulları ise siyasi referansla yapılan atamaların adresi haline geldi” şeklinde konuştu.
“Bu Tekinsizliğe Teslim Olmayacağız”
Eğitim sisteminde yaşanan sorunlara rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Ertuğrul, “Bu tekinsizliğe teslim olmayacağız. Eğitim-İş’in laik, bilimsel ve kamusal eğitim mücadelesi sürecek. Türkiye’nin çocukları korkuyla değil, umutla büyümeyi hak ediyor” dedi.