Yurdumuz Basra alçak basınç merkezi ve atmosferin üst seviyelerindeki geçtiğimiz günlere göre nispeten daha sıcak havanın etkisi devam etmektedir. 26 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ise yer seviyesindeki Alçak basıncın etkisi ile yerden yukarıya siklonik dönüşle birlikte sıcak hava hareketleri (saat ekseninin ters istikametinde) başlayacak, aynı tarihten itibaren atmosferin üst seviyelerinde de havanın soğuması ile birlikte yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülmesi tahmin ediliyor. Bu kapsamda Konya merkez ve ilçelerinde hava durumu tahminimiz şöyledir: Yazdan kalma güneşli ve sıcak günlerin hafta sonunda da devam etmesi, yeni hafta başından itibaren ise tekrar bahara özgü güneşli, zamanla bulutlu ve yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı havanın yeni hafta boyunca etkili olması bekleniyor. Buna göre: 23-29 Mayıs tarihleri arasında Konya ve çevresinde hava durumu şöyle tahmin edilmektedir: 23,24,25 Mayıs Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri hava genellikle az bulutlu ve açık geçecek; 26,27,28,29 Mayıs Pazartesi , Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri ise hava parçalı bulutlu yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Hava sıcaklıklarının biraz daha artarak mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyretmesi; 26 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ise sıcaklıkların kademeli olarak azalması ve mevsim normallerinde seyretmesi beklenmektedir. Rüzgârların değişik yönlerden hafif, Pazartesi gününe kadar kuzey ve doğu; pazartesi gününden sonra güney ve batı yönlerden zaman zaman orta kuvvette esmesi tahmin ediliyor.
Bu kapsamda Konya ve çevre ilçelerinde gecenin en düşük/ günün en yüksek sıcaklıkları şöyle olacak: Konya Merkez (meram, Selçuklu Karatay) ile Akşehir, Doğanhisar, Sarayönü, Yunak, Ilgın, Kadınhanı, Sarayönü, Çumra, Cihanbeyli, Kulu ve çevresinde; 23-26 Mayıs: gece 14-16 gündüz 30-32 Derece; 27-29 Mayıs: gece 10-12, gündüz 24-26 derece; Beyşehir, Seydişehir, Derebucak, Karapınar, Ereğli, Emirgazi, Halkapınar, Derebucak, Hadim, Taşkent, Bozkır ve çevresinde 23-26 Mayıs: gece 12-14, gündüz 28-30 derece; 27-29 Mayıs: gece 8-10 gündüz 22-24 derece civarında seyretmesi beklenmektedir.
UYARI: Yaz havasının hafta sonunda da devam etmesi bekleniyor. Güneş altında hava sıcaklıkları tahmin edilenin 4-5 derece üzerinde etkili olur. Güneş çarpmalarına dikkat. Sıcaklıklar gün be gün ve gece gündüz arasında farklılık gösterebilir, tedbirli olunması. Bahar alerjisi olanların rüzgârlı ve sıcak havada dışarıda fazla kalmaması gerekir.
TAVSİYE: Güneşli havalarda açık alanlara pikniğe gidenler lütfen çevremizi temiz tutalım, nasıl bulmak istiyorsak öyle bulalım. Çöplerimizi çöp kutularına atalım. Hafta sonu gündüz 11-16 saatleri arasında çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlıların güneş altında kalmamaları tavsiye olunur.
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü/ECMWF