Konya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9889 %0.11
55,7590 %-0.00
6.549,08 %-2.84
Konya Postası Gazetesi Konya Konya Akademik Yayıncılık Zirvesi yeni işbirliklerinin kapısını araladı

Konya Akademik Yayıncılık Zirvesi yeni işbirliklerinin kapısını araladı

Türkiye'deki akademik yayıncılığın farklı aktörlerini uluslararası yayıncılığın önde gelen kuruluşlarıyla aynı platformda buluşturan Konya Akademik Yayıncılık Zirvesi (KAPS 2026), üniversitelerin yayıncılık kapasitesinin geliştirilmesi ve akademik çalışmaların uluslararası alana taşınmasında yeni işbirliklerinin önünü açtı.

Konya Akademik Yayıncılık Zirvesi yeni işbirliklerinin kapısını araladı
KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 2 dk

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Ulusal Ajansı ve Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlenen KAPS 2026, yerli ve yabancı akademik yayıncılığın önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Üniversite kütüphanesinde düzenlenen zirvede, aralarında "Web of Science", "SAGE", "Elsevier", "Wiley" ve "Springer" gibi uluslararası yayıncılık kuruluşlarının da bulunduğu 39 firma, Türkiye'deki akademik yayıncılığın farklı paydaşlarıyla doğrudan temas kurdu.

Üniversite yayınevleri, akademik dergilerin editörleri ve bilimsel yayınlar koordinatörleri, yabancı meslektaşlarıyla bir araya gelerek çalışmalarının uluslararası alana taşınmasında yeni işbirliklerinin önünü açtı.

Üniversite kütüphanesinde 5 gün süren zirvede düzenlenen 45 oturumda ise akademik yayıncılığın sorunlarından uluslararasılaşmaya, üniversite yayınevlerinin kapasitesinden akademik dergilerin yayın süreçlerine kadar farklı başlıklar ele alındı.

- Uluslararası yayıncılardan Türkiye'ye doğrudan temas

KAPS Yürütme Kurulu Başkanı ve NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, bu ay yapılan zirvenin, akademik yayıncılığın aktörlerini aynı ortamda buluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de akademik yayıncılıkla ilgili sorunların çoğu zaman farklı platformlarda ve birbirinden bağımsız şekilde ele alındığına dikkati çeken Birekul, KAPS ile bu aktörlerin aynı masada buluşturulduğunu belirtti.

Birekul, akademik yayıncılığın üniversite, yayınevi, sektör ve kamu boyutlarının birlikte değerlendirilmesine imkan sağlandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"45 oturum düzenledik. Dünya yayıncılığındaki isimler, kamu kuruluşları, firma temsilcileri ve editörler akademik yayıncılıkla ilgili sorunlarını zirvede paylaştı. Üniversite yayınevlerimizin yayınlarını yurt dışına satabilmeleri, teliflerini iletebilmeleri anlamında ortam oluştu. Büyük firmalarla üniversite yayınevlerimiz arasında ikili anlaşmalar ve görüşmeler, işbirliği ve kapasite geliştirme anlamında önemliydi. Zirvede bu sağlandı. Hemen hemen her firmadan gelecek senede düzenlenirse burada olmak istediklerine dair bir geri bildirim almış olduk."

Bu geri bildirimlerin, Türkiye'de akademik yayıncılığa özel, uluslararası nitelikte bir buluşmanın karşılık bulduğunu gösterdiğini belirten Birekul, 2027'de KAPS'ın devamını getirmek için çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız