Konya
Az bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,5230 %0.07
51,3844 %-0.11
6.867,87 % -0,60
Ara
Konya Postası Gazetesi Konya KONTİMDER Üyesi İbrahim Tanır: İnşaat sektörü büyüme trendini sürdürüyor

KONTİMDER Üyesi İbrahim Tanır: İnşaat sektörü büyüme trendini sürdürüyor

2025 yılı birinci çeyrekte yüzde 8,6 büyüyen inşaat sektörü, ikinci çeyrekte yüze 10,9 ile büyüme trendine devam ediyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tanır, inşaat sektörünün büyüme oranının genel ekonomik büyümenin üstünde performans gösterdiğini söyledi. İbrahim Tanır, inşaat sektörünün 2025 yılı birinci çeyrekte yüzde 8,6, ikinci çeyrekte ise yüzde 10,9 büyüme gösterdiğini belirterek,  sektörün yüksek büyüme performansınım devam ettiğini ve yılın ilk yarısında yüzde 9,75 büyüdüğünü kaydetti.

Deprem bölgesindeki inşaatlar, kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünü büyümesinde etkili olduğunu vurgulayan İbrahim Tanır. “Deprem konutları inşaatları 11 ilimizde devam ediyor. Kentsel dönüşüm projeleri, diğer alt yapı projelerinde artış yaşandı. Yapı ruhsatlarına ve yapı kullanma izin belgelerinde de artış söz konusu. İstatistik verilere göre inşaat harcamaları 2025 yılı ikinci çeyrekte nominal olarak yüzde 48,1 artışla ve 2,29 trilyon TL olarak gerçekleşmiş, inşaat harcamaları reel olarak ise yüzde 20,2 artış göstermiş. Deprem bölgesi inşaat faaliyetlerinin bu süreçte etkili olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

İnşaat sektörünün ekonominin önemli bir lokomotifi olduğunu vurgulayan İbrahim Tanır, ekonomide yatırım iştahının arttığını belirtti. İbrahim Tanır, şu değerlendirmeyi yaptı: “Jeopolitik gerginlikler, finansmana ulaşama sorunlarının yanında artan maliyetler inşaat sektörünün temkinli hareket etmeye yöneltmiştir. Artan inşaat faaliyetlerinin 2025 yılı ve sonrasındaki dönemde büyümeye devam etmesi bekleniyor. Konut satış verilerine göre artış devam ediyor. 2025 yılı 2. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 356 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,1’lik artış gösterdi. İpotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre toplamda sırasıyla yüzde 116 ve yüzde 37,7‘lik artış gösterdi. Haziran 2025 sonu itibarıyla 186 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi ise 2024 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 32,8 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2025 yılının haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre reel olarak yüzde 2,4’lük düşüş kaydetti.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *