Konya’nın kitap çarşısında bulunan sahaflara az da olsa yoğunluk söz konusu olmuş durumda. Okulların kapanması ile işlerinin durduğunu söyleyen esnaf, artan fiyatların da satışların azalmasına neden olduğunu söyledi
Konya’da eski kitaplara olan ilginin herkes tarafından değil de belli bir kesimde olduğunu söyleyen Hakkı Bıyık, “İş yerimizde 1800 yılından günümüze kadar dayanan edebi kitaplarımız var. 1600’lü yıllara dair kitaplarımızda var ama onlar daha çok koleksiyonerler tarafından tercih ediliyor. Bu eski kitaplara her kesimden ver her tarafta ilgi büyük bu yalnızca Konya’ya ait bir şey değil. İnsanlar eski kitapları merak ediyor; eski kitaplardan edebi romanlar okumak insanlara haz veriyor. Eski kitaplarda satışlar iyi gidiyor diyebiliriz, geçen sene nasılsa bu senede aynı vaziyette satışlarımız. Bu eski kitapların alıcısı genellikle bellidir ama Konya’da daha çok ihtiyaçları varsa kitap alıyor ya da kitapçıya uğruyor. İhtiyacı olmadığı sürece merak ettim tarzında alan olmuyor ve bizim insanlar da ikinci kitapları eski olarak görüyor” dedi.
3 TL İLE 10 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Sahaflarda herkesin bütçesine uygun kitap bulunabildiğini ifade eden bıyık, “Kitaplarımızdaki fiyat aralığı 3 TL ‘den başlayıp 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. 10 bin TL fiyatta sahip olan kitaplarımızda özel koleksiyon olarak hazırladığımız kitaplarda oluşuyor. Bizde ikinci el bulanan kitapların ortalama fiyatı, 15 – 30 TL arası değişirken yeni basımdan çıkmış kitaplar ise 40 – 60 TL arası değişmekte. Bizler gibi sahaflarda herkesin cebine uygun kitap ve fiyat bulunuyor. Eski kitapların eğer yeni basımı yoksa fiyat artabiliyor var ise fiyat o kadarda yüksek olmuyor” diye konuştu.
EKONONİK OLDUĞU İÇİN SATILIYOR
İkinci el kitaplara daha çok bu tür kitaplara merakı olanların tercih ettiğini dile getiren Bıyık, “Gençlerin edebi roman kitaplarına ilgisi çok iyi ama eski kitaplara ise daha da ilgi büyük nedeni ise yeni kitapların fiyatları aşırı derece de yüksek. Bir öğrenci gidip de 100 TL ‘ye bir kitap alamaz yani o para öğrencinin 2 günlük masrafını karşılıyor nerdeyse. Öğrenciler bu sebepten dolayı ikinci el kitaplara yöneliyor ama ikinci el kitaplarda pahalı. İkinci el kitapların paha olmasının medeni son zamlardan sonra bizim giderler artığı için kitap fiyatlarına zam yapmak durumunda kaldık. Bizim işyerimizde genellikle akademik kitap ile roman bulunuyor ve bu kitaplarda daha çok ikinci el ve daha eski kitaplarda oluşuyor. Bizim işyerimize gelenler daha çok edebi kitaplar tercih ediyor ama karikatürist ve eski akademik kitapları da tercih edenler de oluyor” ifadelerini kullandı. (Haber: Musa GÜRCAN)