Konya
Açık
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,1575 %0.20
55,9367 %-0.62
6.556,39 %-0.60
Konya Postası Gazetesi Konya Karaman'da elma hasadı başladı

Karaman'da elma hasadı başladı

Karaman'da, 6 bin dekar alanda 1 milyon 750 bin elma ağacının bulunduğu bahçede 17 çeşit ürünün yüzde 80'i ihraç ediliyor

Karaman'da elma hasadı başladı
Okunma Süresi: 2 dk

Kentte 1950'li yıllarda başlayan elmacılık, modern tekniklerle yapılıyor. Merkeze bağlı Akçaşehir beldesinde 6 bin dekar alanda elma bahçesi, uçsuz bucaksız görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Bahar aylarında don olaylarına karşı onlarca pervanenin bulunduğu bahçenin üzerine serilen fileyle elma ağaçları doludan ve aşırı sıcaklardan korunuyor.

Hasat döneminin başladığı bahçede elma toplama mesaisi ise kasım ayının sonuna kadar devam edecek.

"Şu anda erkenci çeşit gala elmasının hasadı başladı"

İhracatçı firmanın müdürü Mevlüt Yeniel, AA muhabirine, yaklaşık 850 futbol sahasının büyüklüğüne eşit bahçede üretimin ve hasadın titizlikle yapıldığını söyledi.

Yeniel, 1 milyon 750 bin elma ağacının bulunduğu bahçenin tamamının telli terbiye sistemiyle kapatıldığını belirterek, "Şu anda erkenci çeşit gala elmasının hasadı başladı. 800 kişiyle hasat yapıyoruz. Bu yıl 25 bin ton rekolte bekliyoruz. Eylülün ortasına kadar gala hasadı devam edecek. Sonra işçi sayısı 1200 civarında olur." diye konuştu.

"Ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük elma bahçesi"

Elma bahçesinde profesyonel olarak üretim yapıldığını anlatan Yeniel, şöyle konuştu:

"Bahçemiz şu anda kapalı telli terbiye sistemiyle alan büyüklüğü ve ağaç sayısı itibarıyla ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük elma bahçesi. 17 çeşit elmamız var. Bu çeşitler dünyada aranan çeşitler. Birkaç çeşit elma ise Türkiye'de sadece bu bahçede üretilmekte. Ürünümüzün yüzde 80'i ihracata gidiyor. Başta Hindistan, Malezya, Rusya olmak üzere 13 ülkeye ihracat yapıyoruz. İç pazarda zincir marketlere ürün veriyoruz. İstanbul'da 350 noktada ürünlerimiz satılıyor."

"Yatırımcılar bahçemizi gezip fikir sahibi oluyor"

Elma bahçesinin bölge ekonomisine de büyük katkı sağladığını vurgulayan Yeniel, bahçede çalışan 150 traktörün çevre mahallelerden kiralandığını dile getirdi.

Hasat döneminde Ereğli'den, Karapınar'dan işçi getirtildiğini aktaran Yeniel, "Burada kalan 600'e yakın işçi var. Bölgenin istihdamına ciddi bir katkımız var. Dünyadaki tüm yeni gelişmeleri araştırıyor, bahçemizde uyguluyoruz. Karaman zaten elmacılıkta söz sahibi bir yer. Her yıl yeni bahçeler kuruluyor. Gelen çiftçiler, yeni yatırımcılar bahçemizi gezip fikir sahibi oluyor. Onlarla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz." ifadesini kullandı. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız