Sağlık-Sen Konya Şubesi, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hekim, hemşire ve ebelere yapılan maaş kesintilerine sert tepki gösterdi. Şube Başkanı Kerem Şafak ve yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, hastanın kuruma başvurmaması nedeniyle sağlık çalışanlarının cezalandırılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Kerem Şafak, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının halk sağlığının temel taşı olduğunu belirterek, “Aynı emek, aynı özveri ile çalışan sağlık personeline bu ay 10 bin ila 18 bin TL daha düşük maaş ödenmesi, vicdana da hukuka da sığmaz” dedi.
Şafak açıklamasında, “Bu uygulama açıkça şunu söylüyor: ‘Çalışsan da çalışmasan da seni cezalandırırım.’ Bu yaklaşım sağlık hizmetinin doğasına terstir. Aile sağlığı çalışanları, düzenli olarak aşı yapan, gebe takibi yapan, kronik hastaları izleyen ve toplum sağlığını ayakta tutan kişilerdir. Vatandaşın hekime gitmemesi onların suçu değildir” ifadelerine yer verdi.
“Cezalandırma Rejimi Son Bulsun”
Sağlık-Sen, hasta başvurusuna dayalı kesinti uygulamasının halk sağlığı çalışanlarını mağdur ettiğini ve bu politikanın hizmetin niteliğini zedelediğini belirtti. “Bu sadece bir maaş kesintisi değil, aynı zamanda emeğe yapılan bir saygısızlıktır” denilen açıklamada, sistemin adil ve sabit gelir temelli olarak yeniden düzenlenmesi çağrısı yapıldı.
“Tüm Hukuki Haklarımızı Kullanacağız”
Uygulamanın devam etmesi durumunda sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Sağlık-Sen yönetimi, şu açıklamayı yaptı:
“Bu uygulama geri çekilmezse, saha motivasyonu ve hizmet kalitesi ciddi zarar görecektir. Tüm örgütsel ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu sadece maaş değil, mesleki onur ve halk sağlığı mücadelesidir. Hasta gelmedi diye maaş kesilmez! Hekimi, hemşireyi, ebeyi cezalandırmakla sistem düzelmez.”
Sağlık-Sen, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının yanında olduklarını belirterek, bu adaletsizliğe karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.