Konya
Az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4027 %0.09
53,3231 %-0.28
6.816,16 % -1,31
Ara
Konya Postası Gazetesi Konya Hastanelerde influenza yoğunluğu

Hastanelerde influenza yoğunluğu

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte salgın hastalıklar yeniden etkisini göstermeye başladı

Okunma Süresi: 3 dk

Hastanelerin acil servisleri özellikle influenza ve grip vakalarıyla dolup taşmış vaziyette. Yüksek ateş, kusma, öksürük, kas ve eklem ağrıları, halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvuran hasta sayısında ciddi bir artış var.

Medova Hastanesi Dahiliye, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Ramazan Uçar, son dönemlerde artış gösteren rahatsızlıklara ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

HASTALIĞIN TARİFİ: DAYAK YEMİŞİM GİBİ…

Uzm. Dr. Ramazan Uçar, “Yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı ile başvuran hasta sayısı artış gösteriyor. Bu hastalar ile görüştüğümüzde hepsinde bir öykü var ya aileden biri hasta olmuş ya da iş yerinden birinde hastalık belirtisi var. Belli ki kolay bulaşan bir mikrop ortalıkta dolaşıyor. Bizim kendi hastanemizde imkanımız olduğu için test yapabiliyoruz. Bu hastalık, influenza yani kritik grip olarak bildiğimiz hastalığın virüsünü tespit ediyoruz. Bunun kuluçka süresi ortalama 2 ila 5 gün. Temastan en erken 2 gün sonra ortalama en geç de 5 gün sonra şikayetler başlıyor. Şiddetli bir ateş, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı şikayetler arasında. Eskiden paçavra ağrısı denirdi. Hastalar hastalığın tarifini ‘dayak yemiş’ gibi adlandırır” dedi.

GRİP AŞISI ÖNEMLİ BİR SAVUNMA

İnfluenzanın alt tipleri olduğunu belirten Dr. Uçar, “Bu belirtiler domuz gribine benziyor. Bu şikayetler ilk gelişmeden önce, her yıl haberlerde de olan eczanelerin de bildirdiği, yıllardır yapıla gelen grip aşısıyla çok büyük oranda engellenebilir ve önlenebilir bir hastalık. Kimler aşı olmalı; yaşamın uçları olan yani en kırılgan olan kısım, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve risk grubunda olanlar” ifadelerini kullandı.

UZMAN HEKİME BAŞVURMAK LAZIM

Ramazan Uçar, “Aşı yaptırılmadı ve treni kaçırdık bu şikayetler de başladı. Ne yapacağız; bir uzmana başvuracağız.  Her fırsatta, her olayda acil servislere gitmek oralarda gereksiz bir yoğunluğa sebep oluyor. Bu sebeple eğer yaşam uçlarında değilse, acilleri meşgul etmemek lazım, bir uzman hekime başvurmak lazım. Zaman kaybetmemeliyiz. Gerçekten bir influenzamız varsa ona karşı geliştirilen bir antibiyotik var. Buna ne kadar erken başlarsak şikayetler o kadar hızlı bir şekilde geçiyor” şeklinde konuştu.

MASKE! MESAFE! HİJYEN! 

Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara değinen Dr. Uçar, “Hastalığı etrafa bulaştırmamak olmalı. Yaşam uçları dediğimiz bireylerle temasımızı azaltacağız, hastaneye gideceksek mutlaka maskemizi takacağız. İş yerinde ve evlerimizde önlemleri alacağız. Öksürük veya hapşırma esnasında ağzımızı çok iyi kapatmak lazım. Kalabalık bir ortamlara giriyorsak maskemizi muhakkak takmalıyız ve el hijyenine dikkat etmeliyiz. Kapalı ortamlarda sık sık vakit geçirmeye başlandı. Bu tarz yerlerin havalandırmasını da yapmalıyız” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Uzman Doktor Ramazan Uçar, “Bu hastalığın kendine ait bir ilacı var o yüzden erken teşhis önemli ama acil yoğunluğunu arttırmayalım, uzmanlara başvuralım. Yaşam uçları dediğimiz kesimi iyi korumamız lazım. Hasta isek eğer ziyarete gitmeyeceğiz veya ziyaret kabul etmeyeceğiz. Bunlara dikkat ederek hastalığın yayılmasına engel olmamız mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *