“ŞIRNAK’TAN ANKARA’YA GELECEK DARBECİ ASKERLERİ ENGELLEDİK”
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta emekli Konyalı Vali Ali İhsan Su “Zor Zaman ve Mekânlarda Vali Olmak” konulu bir konuşma yaptı. Düzce’nin ardından Şırnak, Mersin ve Diyarbakır Valiliği görevlerinde bulunduğunu anlatan Su yaş haddinden emekli olduğunu söyledi.
Konevi derneği Salonundaki programın açılış konuşmasını yağan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü emekli Vali Ali İhsan Su’nun çetrefilli ve zor zaman ve mekânlarda görev yaptığına dikkat çekerek “Düzce’den sonra, terör hareketlerinin zirveye ulaştığı dönemde Şırnak ve Diyarbakır gibi iki hassas bölgede en üst düzey idareci olarak görev alan hemşerimiz Ali İhsan Su’dan, kendisinde kalması gerekenler dışında hayatı ve hatıralarını dinleyerek bilgi ve fikir edineceğiz” dedi. Daha sonra kürsüye gelen Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Yıldırım emekli Vali Ali İhsan Su’nun biyografisine dair bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Emekli Vali Ali İhsan Su kendisine konuşma imkânı veren Konya Aydınlara Ocağı Başkan ve yönetim kuruluna teşekkür ettikten sonra, “Bizim meslekte (Vali olmak zor, Vali kalabilmek daha da zor) diye bir söz vardır. Hamdolsun, ben kaymakamlık görevlerimin ardından Düzce’de Vali olduktan sonra Şırnak, Mersin, Diyarbakır gibi illerimizde Vali olarak görevimi ifa edip yaş haddinden emekli oldum” dedi.
Şırnak Valiliğine atandığında Çözüm sürecini yaşadıklarını ve dört ay sonra da ülkenin 15 Temmuz Darbesine maruz kaldığını hatırlatan Vali Su, “Orada Roboski olaylarını yaşadık. 15 Temmuz Darbe Girişimi olduğunda,(Kargo uçakları gelecek) denilerek, ilgili Kaymakamımızdan havaalanının gece boyunca açık tutulması istenmiş. Beni arayıp bilgi verdiğinde (Derhal ışıkları söndürün ve alanı uçuşa kapatın. Bütün motorlu araçları da piste çekip iniş-kalkış imkânı vermeyin) talimatını verdim. Bu sırada Şırnak’tan iki Tabur asker Ankara’ya götürülmek üzere yola çıkarılmış. Bunu haber alır almaz hava alanına giden yolu kapatıp engel olduk. Bunun üzerine, daha sonra FETÖ’cü olmaktan tutuklanan Tugay Komutanı (Yolu açın yoksa sizi bombalarız) tehdidinde bulundu. O askerler Ankara’ya gitmiş olsalardı daha büyük katliamlar olabilirdi. Şükür, bunu engelledik” dedi.
Havaalanını kapatmakla, darbeye destek verecek askerleri Ankara’ya taşıyacak olan kargo uçaklarının inişine ve bölgede bulunan Cobra helikopterlerinin Ankara’ya gitmelerine engel olduklarını anlatan Su, “Onların intikali Ankara’da daha büyük sonuçlara sebep olabilirdi. Darbe girişimi olduğu gece evimde yalnızdım. Hareketi haber alır almaz Emniyet Müdürlüğünde toplantı tertip ettiğim. Lojman ve Valilik binasının bahçesinden çıkış yaparken kapıya askeri araçlar gelince geri dönüp diğer kapıdan çıktık. Meğer gelenler beni almaya gelen FETÖ’cülermiş” diyerek nasıl kurtulduğunu dile getirdi.
Şırnak’ta, Cizre’de Çukur operasyonları yaptıklarını da kaydeden Su, teröristlerle şehirde yaşanan çatışmalar sırasında sokağa çıkma yasağı ilan edilip halkın ihtiyaçlarının emniyet güçleri tarafından evlere servis usulüyle giderildiğini, kendisinin de ailesiyle birlikte şehir dışında bir otelde konaklayarak süreci yönettiğini anlatarak “Otuz yıl sonra Beytüşşebap’a karayolu ile giden ilk Vali ben olmuşum. Son otuz yıldaki valiler sürekli havayolunu tercih etmişler. Halkla iyi bir diyalog kurduk” diye konuştu.
Diyarbakır’da geçen görev süresine dair bilgiler de veren Su “Burada hem Vali hem Belediye Başkanlığını birlikte icra ettik ve üç bin kilometre asfalt yol yaptık. Diyarbakır Cezaevinin müzeye dönüştürülmesi projesini Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Bizim milletimizin mayasının sağlam olduğunu müşahede ettik. Sürekli çözüm odaklı çalıştık ve yapılması mümkün olmayan taleplerde bulunanlara (Bunun hesabını Allah sorar) dediğimizde (O zaman yapma) dediklerini gördük” diyerek sözlerini sürdürdü.
Mersin’de de güzel işlere imza attıklarını kaydeden Su, “En büyük turizm değerlerinden olan Cennet Cehennem’de komple bir yenileme yaptık. Cehennem Vadisini üzerine cam seyir trası yaptık. Cennet Vadisine de asansör hizmetini getirdik. Bunun dışında da güzel işlerimiz oldu” diyerek konuşmasını tamamladı.
Program sonunda Aydınlar Ocağı başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Başkan yardımcısı Mustafa Sinan Ümit ve Emekli Müftü Mehmet Emin Parlaktürk günü hatırası olarak Emekli Vali Ali İhsan Su’ya kitap ve hediye takdim etti.

ALİ İHSAN SU KİMDİR:
1959 yılında Konya’da dünyaya geldi. Babası, meşhur Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin yakınındaki hocalardan İsmail Efendidir. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Konya Kaymakam Adaylığından sonra Ahlat Kaymakam Vekilliği, Evren, Çermik Kaymakamlıkları, Hakkâri Vali Yardımcılığı, Çay, Söğüt, Terme ve İskenderun Kaymakamlıkları yaptı.
2013’te Düzce Valiliğine, 2015’te de Şırnak Valiliğine atandı. 2017’de Mersin Valisi olduktan sonra 2022’de Diyarbakır Valiliği görevine getirildi. Haziran 2024’de tarihinde yaş haddinden emekli oldu.