Konya
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,8729 %0,77
47,8724 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
Konya Postası Gazetesi Konya Alternatif yem bitkisi "dallı darı" su tüketimini ve üretim maliyetini düşürüyor

Alternatif yem bitkisi "dallı darı" su tüketimini ve üretim maliyetini düşürüyor

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde, iklim değişikliği ve su kıtlığına karşı kaba yemde alternatif çeşit olarak ıslah edilen "dallı darı" bitkisi, bölgede üretilen silajlık mısıra göre su tüketimini ciddi oranda azaltıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Kuraklığın ve bilinçsiz su kullanımının etkileriyle yer altı su kaynaklarının azaldığı Konya Ovası'nda, enstitünün uzun yıllar süren ıslah çalışmalarıyla bölge iklimine uyumlu ve verimli hale getirdiği "dallı darı", tek ekimle uzun yıllar verim alınan bir bitki olarak üretim maliyetini düşürmesiyle de dikkati çekiyor.

Enstitünün Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Birimi Yüksek Ziraat Mühendisi Erdal Gönülal, AA muhabirine, tarımsal üretimde su verimliliğini ön planda tutarak kaynakların korunmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Bir defa ekildiği zaman 10-15 yıl biçilebiliyor"

Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığıyla ilk 3'e giren bölgede kaba yem ihtiyacının ağırlıklı olarak silajlık mısırla karşılandığına değinen Gönülal, kuraklığa karşı suyu daha etkin kullanan bitkiler geliştirmeye yöneldiklerini dile getirdi.

Dallı darının Kuzey Amerika kökenli bir bitki olduğunu anlatan Gönülal, "Çok yıllık, yani bir defa ekildiği zaman 10-15 yıl biçilebiliyor. Yılda birkaç defa biçime geliyor. Adaptasyon çalışmalarımızda bitkinin de bu bölgeye uyum sağladığını gördük. Su tüketimini çalıştık. Silajlık mısır yıllık 700-800 milimetre su tüketiyor. Bu bitki 150-200 milimetre suyla bile 3-4 ton verim sağlıyor." bilgisini paylaştı.

"Karbon salınımı olmayan çevre dostu bir bitki"

Gönülal, tarım politikası gereği mısırın artık bölgede 4 yılda bir ekilebildiğini, kaba yemde ortaya çıkacak açığı böyle karşılamayı düşündüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Üretim maliyetleri açısından da çok avantajlı. Tek yıllık bitkilere baktığımız zaman her yıl tarla hazırlığı, işçilik, akaryakıt, gübre, sulama gibi maliyetler düşünülürse bu bitki bir defa ekiliyor ve 15 yıl biçilebiliyor. İklim Kanununun istediği şartları da sağlayan bir bitki. Toprak işleme yapılmadığından karbon salınımı olmayan çevre dostu bir bitki olarak da görülüyor. Topraktaki ağır metalleri de temizliyor. Erozyonla mücadele de ediyor."

Farklı denemelerinde mısırın ihtiyaç duyduğu suyun yarısıyla bile yüksek verim elde ettiklerini anlatan Gönülal, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmalarda 400 milimetreye kadar su verdik. Dekardan 10 tona yakın verim aldık. Hiç sulamadığımız, yağışa bağlı şartlarda ise 1-2 ton verim aldık. 200 milimetre su vererek de 3-4 ton verim aldık. Çalışmalarımızda güzel sonuçlar aldık. Islah çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Birkaç yıla çeşidimizi tescil ettirip çiftçimizin hizmetine sunacağız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *