Konya
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2459.0
  • BIST
    10354.6
  • BTC
    63287.72$

Yeni Türkiye?de İhmâl Edilen Metafizik Öğenin Öncelenmesi Zorunluluğu-

05 Eylül 2015, Cumartesi 00:00

 Oportünist, makyavelist, inançsız, ilkesiz kişiler köşesi olmayan yuvarlak top gibi her yöne dönme yetenekleri olduğu için bunların içtenliklerinini belirlenmesi oldukça güçtür. Bu nedenle köşesi, fikri, inancı, kendine özgü doğruları olan tipleri, bunlar velevki muhalif de olsalar yararlanılacak nitelikli kişiler nazarıyla bakılmalıdır.

 

 Bizim düşüncemizden diyerek niteliksiz tipleri yanımaza almak ne kadar tehlikeli ise yalnızca bizim düşüncemizde değil diyerek nitelikli tipleri uzaklaştırmak da o denli zararlıdır.

 

Bizim düşüncemizden olan kişiliksiz ve niteliksiz tipleri değil karakterli ve nitelikli insanı seçmek gerekir.

 

Bireysel ve Toplumsal Özeleştiri Zorunludur:

 

1.Salt övünme geriye gitmenin, salt eleştiri de ileriye gitmenin nedenidirler. “Yalnızca kendini övenlere acıyınız, çünkü onların hiç öveni olmayacaktır”. Pozitif bilim elde ettiği saygın konuma, bilim adamlarının elde ettikleri sonuçları eleştirmeleriyle gelmiştir.

 

2.Geçmişimizdeki başarıları sürekli dillendirmek cezbedici olmaz, başarı öyküleri geleceğe yönlendirilmelidir. Artık etki gücü yüksek olan öyküler ne geçmişteki ne de haldekine değil geleceğe ilişkin olmalıdır. Çünkü insan elde ettiğini tüketir. Geleceğe ilişkin efsaneler/öyküler başkalarının geleceğe ilişkin öyküleri dinlenerek yazılmalı ve dillendirilmelidir.

 

Bazada yatan çoğu insan, daha önce yer yatağında kardeşleriyle yer yatağında birlikte yattığını anımsayıp mevcudu kabullenmez. Daha ilerisini ister.

 

3. Toplumda son onik yıldır ülkenin kendi özgüvenini sağlayan ve toplumun büyük kesiminin umudu haline gelen AK Parti iktidarlarının ve muhalefet partilerinin son iki yıldır oluşturduğu çatışmacı söylem ve eylemlerinden siyaset kurumuna on yıldır duyulan güven öğesinin törpülenmeye başladığı görülüyor.

 

 Üç Y (yolsuzluk, yoksulluk, yasaksızlık) formülüyle yola çıkan iktidar partisinin devlet ve millet malının özenle korunması düşüncesine en uzak kesimlerce bile eleştirilmesi iktidar partisi mensuplarının kendilerini derin bir metafizik ve ahlâki çözümleme yapmasını gerektirmektedir.

 Halkın hoşnut olduğu durum ve icraatların yanında hoşnut olmadığı icraatların da araştırılması gerekir. Sultan Melikşah’ın döneminde halk arasında yaptırdığı toplumun nabzını tutmak türündeki bir uygulama.      

 

4.Batıda belli mihraklar tarafından köpürtülen İslâmifobia (Müslüman karşıtlığı) ateşini söndürmek için topyekun batı karşılığı tutumuyla değil insaf ehli batılı kişi ve kuruluşları barış ve dostluk köprüsü için etkin hale getirmek gerekir.

 

5. Kandan ve kinden beslenen, nefretten palazlanan kesimlerin kamuoyu nezdinde deşifre edilmesi gerekir.

 

Toplum bireyleri çatışarak değil, uzlaşarak ve dayanışarak sınıf atlar. Düşmanı kendi içimizden değil, komşularımızdan da değil, hatta hiçbir toplumu şeytanlaştırmamalıyız.

 

Düşmanlığımız, salt yanlışlığa, kötülüğe, ve çirkinliğe yöeltilmelidir. Düşmanı şahıslardan değil düşüncelerden seçmek gerekir. Kötüyle değil, kötülükle mücadele edilmelidir.

 

 İnsan değişen bir varlıktır, bu günün insanı yarın iyi insan olabilir ama kötülük kalıcıdır. Kendi kötümüzün yenilmesiyle kurtuluşa erilmeyeceği bilinmelidir.  

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.