Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2450.7
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61541.84$

Üretmemiz gerekiyor

12 Aralık 2020, Cumartesi 09:45

Tarım sektörünü desteklemek gerekir. Konya tarımın başkenti diyoruz ve çiftçinin üretmesini istiyoruz. Üretmek için elinde avucunda ne varsa toprağa döken çiftçiye gerekli desteği vermemiz gerekiyor. Destek vermeden, ürettiği ürüne alım garantisi ve sabit fiyat garantisi vermeden üretmesini istemek ne kadar doğru olur bilmem.

Aslında çiftçinin ektiği ürünün kaç paradan alınacağını garantisi verilse, tohumu, gübreyi, mazotu devlet verse, ürün kalktıktan sonra masraflarını kesse geri kalanını üreticiye verse üretenlerde önünü görür ve üretmeye devam eder.

Buğday ekimi her geçen yıl düşüyor. Nedeni para etmemesi. Buğday olmazsa ekmek olmaz. Bu bilinçle buğdayı teşvik etmek gerekir. Diğer para eden ürünleri ekip, asıl değer olan buğdayın ekimini durduracak olursak geleceğimiz tehlikeye girer. Dışarıdan daha kaliteli diye getirdiğimiz buğdayları pahalı bir şekilde tüketiriz.

Dinlediğimiz çiftçilerin ürünlerinin para etmediği ve maliyetlerin arttığı söylemleri bir sonraki dönem ekim yapmayacaklarını açıklamaları insanı tedirgin ediyor.

Dekar başına alınan desteğin, masraflarını karşılayacak seviyeye çıkarılmasını isteyen çiftçiler, elinden gelenin en iyisini yapacaklarını dışa bağımlılıktan kurtulacaklarını söylüyor.

Biraz sahip çıkılsın. Ürettiğimizi değerinde satalım diyen çiftçinin üretme hevesini kıracak olursak gelecek nesil üretim yapamaz ve aç kalırız. Yiyeceklerimizi dışarıdan alır, paramızı dışarıya veririz.

Ülkemizin geleceği hatta dünyanın geleceği tarıma bağlı. Tarımsal üretim olursa geleceğimiz kurtulur. Sanayi yatırımlarımızın daha çoğunu tarıma yapmalıyız. Yatırımda önceliğimiz tarım olmalı. İnsanların ekip, dikmelerini teşvik etmek için elimizden geleni yapmaya çalışırız.

Yerel yönetimlerin yaptığı destekleri görünce içimiz biraz da olsa rahatlıyor. Ekilmeyen bir karış toprağımız kalmayana kadar mücadele edip üretmeliyiz.

Bunun için yerel yönetimler yeterli değil. Merkezi hükümetin hatta devletin politikası tarımsal üretimden yana olmalı. Savunma sanayisine yapılan desteğin daha fazlasının tarıma yapılması gerekir. Bunun bilincinde olup desteklerimizi artırmalıyız.

Sağlıklı üretimin bol olduğu günler yaşamak dileğiyle…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.