Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2400.4
  • BIST
    10279.37
  • BTC
    61570.46$

Üç Ayların Değerini Bilmek

25 Mart 2019, Pazartesi 08:45

Halkımız tarafından Üç Aylar olarak adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan mübârek, feyizli, bereketli aylara kavuştuk. Bu sebeple Yüce Rabbimize binlerce hamd ediyoruz. Bizleri bu kutlu zamanlara eriştiren, imana kavuşturan, Ümmet-i Muhammed olmayı bizlere nasip eden Rabbimize şükürler olsun.

Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Receple başlayan, Şaban’la devam eden ve nihayetinde Ramazanla sona eren ayların toplu adıdır. Sevgili Peygamberimiz bu aylara girince “Allahım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayını bize mübarek eyle (Ramazan'a kavuştur)”(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259.) diye dua ederdi.

Üç aylar olarak isimlendirilen manevi hasat mevsiminin içindeyiz. Çünkü üç aylar muhasebe yapma vaktidir. Hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olacak manevi bir iklime yeniden kavuştuk. Üç aylar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından önemli bir fırsattır.

Oruçla, tövbeyle, namazla, niyazla, Kur'an'la, hayır-hasenâtla dolu dolu geçirilecek bir dönem...

Üç aylar mevsimi manevi hayatımızı gözden geçirip, bakıma alacağımız yoğun bir zaman dilimi olup,  ilâhi rahmetin sağanak sağanak yağmaya başladığı günler ve gecelerdir.

Bu aylarda birbirinden kıymetli geceler vardır. Regaib, Mirac, Beraat, Kadir geceleri... Gök kapılarının açıldığı, duaların kabul edildiği, gözyaşlarıyla istiğfar ve tövbelerle günahların bağışlandığı günler ve geceler...

Yüce Mevlâm, biz aciz kullarının kısa hayatlarını imanla geçirmeleri ve bu vesile ile ebedi hayatları olan ahiret hayatında kurtuluşa erenlerden olmaları için birçok fırsatlar sunmuştur. İşte o fırsatlardan biri de kandil geceleridir. Bu geceler ellerimizi sema ya, gönlümüzü ise Mevlâ’ya açalım. Unutmayalım ki, bu geceler bizler için çok büyük bir lütuftur.

Kurtuluşa erenlerden olmanın yolu Allah’ın emirlerine ve Hatem-ül Enbiya olan Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in Sünnetine tabi olmaktan geçmektedir. İşte bu üç aylar mevsimi, dünya ve ahiret saadetine ermek için bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur'ân okumak, sadaka vermek, Cenâb-ı Hakk’ın rızasını kazanmak için gayret gösterip, hatalarımızı gözden geçirmemize vesile olacak önemli fırsat aylarıdır.

Hayatımızın her anını bir fırsat olarak görmemiz gerekmektedir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp, geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalıyız.

Bu bereketli aylar da maddi imkânı olmayan kardeşlerimize yardımcı olmayı artırdığımız aylar olmalıdır. Yüce Rabbimiz sadaka verenleri şöyle müjdelemektedir.

“Mallarını Allah yolunda infak edenler, sonra infak ettikleri şeyin peşinden başa kakmayan ve eziyet vermeyenlerin ecirleri Rableri katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.”(Bakara, 2/262.)

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, “Şâban, amellerin Allah'a arz edildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah'a arz edilmesini istiyorum.” “Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum.” “Şâban, insanların büyük kısmının ramazan ile recep ayları arasında ihmâl ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum” gibi açıklamalarda da bulunmuştur.(Riyazü’s-Salihin, Tercüme ve Şerhi, Erkam Yayınları, c.5.)

Şaban ayının fazileti hakkında Hz. Enes (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v.): “Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?” diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: “Ramazanı ta'zim için şa'bân” Tekrar soruldu: “Hangi sadaka efdaldir?” “Ramazanda verilen!" cevabını verdi.”(İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 9/428.)

Ramazan ayı ise onbir ayın sultanıdır. On bir aydan daha değerlidir. Tam anlamıyla Kur’an ayıdır, içinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kuran’ın indirildiği kadir gecesi mevcuttur. Ramazan oruç ayıdır, Ramazan nübüvvet ayıdır, Ramazan yoksullara, düşkünlere, muhtaçlara ve kimsesizlere yardım ayıdır. Yüce Rabbimiz Ramazan ayının önemini bizlere şöyle bildirmektedir.

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar idrak edenler onda oruç tutsun.”(Bakara, 2/185.)

Cenâb-ı Hakk, Recebi ve Şaban’ı bizlere mübarek kılsın, bizleri Ramazana kavuştursun. Üç Ayları birlik ve beraberliğimizin daim olmasına vesile eylesin. Bu Mübârek ayları gerektiği gibi değerlendirip, rızasına muvafık işler yapmayı, Habibine lâyıkıyla ümmet olmayı bizlere nasip etsin. Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.