Konya
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2450.9
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62916.48$

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİNDE YENİ DÖNEM

17 Aralık 2021, Cuma 09:19

Gelişen teknoloji ve iletişimin hızlanması ile birlikte zaman ve mekan kavramları önemsiz hale gelmiş olup dijitalleşme ile birlikte görüşmeler, toplantılar, dersler derken artık gelir getirici faaliyetler de günümüzün en popüler sosyal medya platformları olan facebook, instagram, youtube gibi mecralarda yapılmaya başlamıştır. Çeşitli görsel, sesli ve yazılı içerikler üretilerek artırılan takipçi ve abone sayıları, sosyal medyanın kazanç temin edilebilecek bir işyerine dönüşmesine sebep olmuş, bu husus da beraberinde etkin ve yeni sisteme uygun vergilendirmeyi gerektirmiştir.

Sosyal ağlar üzerinden üretilen içeriklerden kazanılan gelir, ticari kazanç kapsamında vergilendirilmeyi gerektirdiğinden, bu kazançları elde eden sosyal içerik üreticilerinin vergi mükellefiyeti tesis ettirmeleri, defter tutmaları, belge düzenlemeleri ve yıllık beyanname vermeleri gerekmektedir. Bu platformları kullanan kişilerin kazançlarının takibinin zorluğu, ilgililerin yaş gruplarının çeşidi, her meslekten ve her eğitim düzeyinde kişilerin bu alanlarda faaliyette bulunmaları gibi sebeplerle vergi bilinci ve vergiye gönüllü uyumun sağlanmasındaki güçlük sebebiyle vergilendirmede basitlik, etkinlik ve verimliliğin tesisi için vergi idaresi bir kısım düzenlemeler yapmaya yönelmiştir.

Reklam, sponsorluk, satış gelirleri, bağışlar ve hediye adı altında çeşitli kazançlar elde eden sosyal içerik üreticilerinin daha etkin bir şekilde vergilendirilebilmeleri ve bu kişilerin vergisel yükümlülüklerinin azaltılması maksadıyla yasama organı tarafından kabul edilen “7338 sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 26 Ekim 2021 tarih ve 31640 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. İlgili düzenleme ile sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu istisnadan faydalanabilmek için sosyal içerik üreticileri tarafından Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açtırılması ve belirtilen faaliyetlere ilişkin hasılatın tamamının bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir. Böylelikle sosyal içerik üreterek elde edilen kazançlar tek bir banka hesabında toplanacak ve bankalar ilgili hasılatlar üzerinden %15 oranında gelir vergisi kesintisi yaparak ilgililer adına vergi dairesine ödeyeceklerdir.

Ayrıca, sosyal içerik üreticilerinin bankada hesap açarak tüm hasılatlarını bu banka hesabından tahsil etmeleri şartını sağlamaları halinde, başkaca bir faaliyet ile de uğraşmaları durumunda dahi ilgili istisnadan yararlanmaya devam edebilmeleri mümkündür. İlgili istisna düzenlemesi Gelir Vergisi Kanunu 103. Maddede yer alan gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir dilimine isabet eden tutarı (2021 takvim yılı için bu tutar 650.000 TL’dir.) aşmadığı takdirde bankalarca yapılan %15 oranındaki gelir vergisi tevkifatı nihai vergilendirme olacaktır. Belirlenen tutarın aşılması halinde ise bu mükelleflerce yıllık beyanname verilecek ve beyanname ile bildirilen matraha artan oranlı gelir vergisi tarifesi uygulanarak bulunacak gelir vergisinden, banka tarafından %15 oranında tevkif edilen gelir vergileri toplamı mahsup edilip aradaki gelir vergisi farkı vergi dairesine ödenecektir.

Bir örnek üzerinden konuyu daha anlaşılabilir hale getirelim. 2021 takvim yılında sosyal içerik üreticiliğinden elde edilen kazancın 650.000 TL olması halinde ödenecek gelir vergisi 97.500 TL’dir. (650.000 TL x %15) Belirtilen tutara kadar elde edilen kazançlara yönelik istisna düzenlemesi getirilmeseydi; bu mükelleflerce yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek ve 650.000 TL’ye artan oranlı gelir vergisi tarifesi uygulandıktan sonra bulunan ve mükelleflerce ödenmesi gereken gelir vergisi 212.190 TL olacaktı. 7338 sayılı Kanun ile sosyal içerik üreticilerine yönelik düzenlenen kazanç istisnası, bu yılın rakamları baz alındığında 114.690 TL (212.190 – 97.500) olmaktadır. Ayrıca istisna üst sınırı aşılmadığı için bu mükellefler defter tutma ve beyanname verme gibi yükümlülüklere muhatap olmamaktadırlar. Bununla birlikte; istisna şartlarının taşınmadığı tespit edilirse, eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.

Belirlenen üst sınırın aşılması halinde ise %15 gibi sabit oranda vergi ödeme avantajı ortadan kalkacağından, tüm kazancın beyan edilmesi ve artan oranlı gelir vergisi ödenmesi gerekecektir.

Sağlıcakla kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.