Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2434.1
  • BIST
    10254.22
  • BTC
    61524.54$

NERDE O HOLDİNGLER?

28 Aralık 2018, Cuma 08:57

1997 yılında Konya Ticaret Odası’ndaki kayıtlara göre Konya’da kurulu holding sayısı 10’du.

1998 yılında Konya Ticaret Odası’ndaki kayıtlara göre Konya’da kurulu holding sayısı 25’di.

1999 yılında Konya Ticaret Odası’ndaki kayıtlara göre Konya’da kurulu holding sayısı 39’a yükseldi.

Çevre illerdeki Ticaret Odalarına kayıtlı lakin Konya’da tabelası bulunan holding sayısı ise 30’du.         

Toplamda 69 holding vardı Konya’da.

O yıllarda şehrin merkezinde, iş merkezlerinde çok sayıda holding tabelası bulunmaktaydı.

Konya, holdingler şehriydi.

Konya, sayıları bir kaç yılda hızla artan holdingler için bereketliydi. Ne kadar olsa, ne kadar kurulsa kabul ediyordu şehir. Holding kurucularının ne olduğuna bakılmıyor,yadırganmıyor ve sorgulanmıyordu. Bu yüzden olmalı ki Konya holdinglerin merkez üssü oldu. Aklına esen, bir şekilde yolunu yordamını ayarlayan geldi, holding kurdu.

Ne yazık ki bu holdinglerden bazılaına “islami holding”dendi.

Yani islami hassasiyeti olan,yalan söylemeyen,dolandırmayan ve kul hak yemeyen anlamına geliyordu, “islami holding” demek.

Sonra, faiz olmayacaktı. Ne de olsa dinimize göre, faiz günahtı. Faiz ne alınır ne de verilirdi. Peki ne yapacaklardı, kazandıkları paraların karşılığını nasıl ödeyeceklerdi hak sahiplerine yani ortaklarına. Holdingler faiz yerine helal kazanç olan, kardan pay vereceklerdi . Buna göre faiz haram,kar payı helaldı.

İslami hassasiyet sahibi yüzbinlerce insan, “kar payı helaldır” diyerek, holdinglere neyi var, neyi yok paraya çevirdi ve gitti, onlara verdi.

Arada, aracılık yapan ve kendisine göre fetva veren insanlar da olunca, holdingler parayı bulmakta fazla zorlanmadı. Yurt içinden, yurt dışından yüzbinlerce insan holdinglere yatırım yaptı,birikimini oraya koydu.      

Ne yapacaktı peki holdingler topladıkları paralarla?

Yapacakları belliydi.

Yatırım yapacaklardı,

Fabrikalar kuracaklardı,

Üreteceklerdi,

İşsize iş verecekler ve ülkenin istihdam sorununa katkı sağlayacaklardı.

Konya’nın ekonomik seviyesini yükselteceklerdi,

Ürettikleri  malları ihraç edeceklerdi,

İlk yıllarda söz verdikleri üzere topladıkları paralarla yatırım yaptılar.Konya merkezde başta olmak üzere, muhtelif şehirlerde ve hatta yurt dışında yatırım yaptılar,fabrikalar kurdular,fabrikalar satın aldılar. Onlardan bir tanesi gitti Çin’de beş bin büfe, Amerika’da 250 mağaza açmak için çalıştı.Bu uğurda yüz milyonlarca dolar harcadılar yurt dışında. Fakat olmadı, yapamadılar, beceremediler.Sen Konya’dan kalkıp gideceksin ve Çin’de beş bin büfe açacaksın ve işleteceksin. Olacak iş mi, yedirirler mi sana hiç? Böyle hayaller görüldü ve yanlışlar yapıldı.

İlk başlarda ürettiler de. Haklarını teslim etmek lazım, ürettiler ve sattılar.

İşsize, iş de verdiler. Konya’da, işsizliğe kısmi çözüm getirdiler.

Konya’nın ekonomik seviyesini yükselteceklerdi, kısmen bunu da yaptılar.

Paraları vardı ve çoktu. Bir süreliğine olsa da ticari piyasalara canlılık getirdiler. Ucuz demeden, pahalı demeden çok sayıda  mülk aldılar. Ne de olsa harcadıkları, kullandıkları paralar onların alın teriyle kazandıkları paralar değildi. Her türlü harcamanın,israfın en alasını yaptılar. Bu arada yakın  çevrelerine, ahbaplarına, dostlarına karşı da çok  cömert oldular. Kendilerine yaklaşanları bir şekilde ihya ettiler. Vermekten çekinmediler. Sonra siyaset ve spor dünyasından yakın dostları oldu. Tanışık olmadıklarıyla, tanış oldular. Birlikte yediler, içtiler,gezdiler ve eğlendiler.

Holdingler ürettikleri ürünleri ihraç edecekler ve döviz de kazandıracaklardı Konya’ya. Bu sözün çok az kısmını yerine getirebildiler. 1997,1998 ve 1999 yıllarında Konya’dan yapılan toplam ihracatın yüzde 60’ı aile şirketleri tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 40’ı 69 holding tarafından gerçekleştirilebildi. Belli bir disiplin tarafından yönetilen aile şirketleri ihracatta daha başarılı olurken, belli bir disiplini olmayan ve işin ehli tarafından yönetilmeyen holdinglerin başarılı olamadıklarını görüyoruz.

Ehil olmayan, yaptığı işin evveliyatını bilmeyen,ter dökmeyen  insan ve yönetici eninde, sonunda kaybediyor.

Nerde o 69 holding?

Kaç tanesi kaldı? Bir mi, iki mi?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.