Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61544.177$

Müslüman Gönüllere Selâm Olsun

19 Nisan 2021, Pazartesi 09:42

 

Bizi yaratan, yaşatan, türlü nimetlerle donatan Cenâb-ı Hakk’a hamdü senalar olsun. O’nun habîb-i edibi Muhammed Mustafa’ya salâtü selâm olsun. Resûl-i Ekrem’in pâk ve temiz âline, aziz ve kerim ashabına selâm olsun. Barış ve esenlik dini İslâm’a sımsıkı sarılan, etrafına huzur ve güven veren Müslüman gönüllere selâm olsun.

Medenî bir insan olarak çevremizde yaşayan kişilerle sosyal ilişkilerimizde gözetmemiz gereken ahlâkî kurallardan biri de selâmlaşmadır. Problemlerin çözümünde atılacak ilk adım selâmlaşma olup,  insanlar arasında oluşması gereken muhabbeti de selâm sayesinde elde ederiz. Yani önce selâm, sonra kelâm…

Bu ilişkinin içten, sıcak ve samimi olması gerekir. Çünkü selâm müminin parolasıdır. Müminler selâm verirler, selâm alırlar. Selâm vermekte yarışırlar. Çünkü bilirler ki selâma önce başlamak daha güzel ve daha sevaptır. Selâm yaklaştırır, kaynaştırır, birleştirir.

Mümin, kâinattaki her varlıkla selâm ve güven ilişkisi kurar; her işinde selâm ve barış dili kullanır. Çünkü Selâm, müminler arasındaki karşılıklı ilişkilerin ilk basamağını teşkil eder. Allah’ın selâmını veren Müslüman, adeta bulunduğu yerde sözleriyle ve davranışlarıyla huzurun teminatı olur.

Selâmlaşma aynı zamanda sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in bizlere sünnet olarak bıraktığı en güzel hediyedir.

Selâm değerli bir kelamdır. Selâm vermek, Hz. Peygamber’in tatbik ettiği önemli sünnetlerdendir. Hatta o yüce insan, selâm verdiği zaman üç kere tekrar eder, selâmı ziyadeleştirir ve ümmetine öyle örnek olurdu. Selâm almak, selâm vermekten daha da önemlidir.

Selâm; esenlik, barış, maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulup rahatlamak demektir.

Nitekim Yüce Allah selâm konusuna büyük önem vermiş ve selâmlaşma ile ilgili birtakım prensipler koymuştur:

 “Bir selâm ile selâmlandığınız zaman, siz de ondan daha güzeli ile selâmlayın yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandır.”(Nisa, 86.)

Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v.)’e bir adam geldi ve şöyle sordu: “Ey Allah’ın Rasülü! İslâm’ın hangi ibadeti daha hayırlıdır?” Hz Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığın kimselere selâm vermendir.”

İmran İbni Husayn (r.a.) şöyle dedi: “Nebi (s.a.v.)’e bir adam geldi ve:

 es–Selâmüaleyküm dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) onun selâmına aynı şekilde karşılık verdikten sonra adam oturdu. Nebi (s.a.v.): “On sevap kazandı.” buyurdu. Sonra bir başka adam geldi, o da:

  es–Selâmüaleyküm ve rahmetullah, dedi. Peygamberimiz (s.a.v.) ona da verdiği selâmın aynıyla mukabelede bulundu. O kişi de yerine oturdu. Hz. Peygamber (s.a.v.): “Yirmi sevap kazandı.” buyurdu. Daha sonra bir başka adam geldi ve: 

es–Selâmüaleyküm ve rahmetullahi ve berekâtüh, dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.) o kişiye de selâmının aynıyla karşılık verdi. O kişi de yerine oturdu. Efendimiz (s.a.v.): “Otuz sevap kazandı.” buyurdular.”

Sıcacık bir selâm bazen birçok hediyeden ve ikramdan daha çok gönül alıcı olmaktadır. Allah’ın bu güzel selâmı ne kadar güzel ve cömertçe çoğaltılırsa o oranda muhabbet meydana gelir.

Ebu Umâre Bera İbniÂzib (r.a.) şöyle demiştir: “Rasülullah (s.a.v.) bize şu yedi şeyi emretti: Hasta ziyaretini, cenazeye iştirak etmeyi, aksırana hayır dilemeyi, zayıfa yardım etmeyi, mazluma yardımcı olmayı, selâmı yaygın hâle getirmeyi ve yemin edenin yemininin yerine gelmesini temin etmeyi.”

Gerek ayetlerden ve gerekse hadislerden anlaşıldığına göre; selâmı yaymak, insanlar arasında dostluk, sevgi ve barışın yaygınlaştırılması, Müslümanların kalplerinin birbirlerine ısındırılması bakımından son derece önemlidir.

 

Evet o hâlde, en yakınlarımızdan başlamak üzere selâmı yayalım. Tanısak ta tanımasak ta selâm verdiğimiz müminlerin sayısını artıralım. Bir huzur ve bereket duası olan selâmın hakkını verelim. Varlığımızla bulunduğumuz her yere güven ve huzur götürelim.

Selâmımızla dillerden gönüllere kardeşlik bağları kuralım. Böylelikle misafiri olduğumuz fani dünyayı kavga ve ızdırap yurdu olmaktan çıkarıp barış ve selâmet yurdu haline getirelim.

Selâm ile konumuzu bitirelim: Allah’ın selâmı, rahmeti, sonsuz hayır ve bereketi size ve bütün müminlerin üzerine olsun…

Gönülden Sohbetlerimle…

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.