Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2426.9
  • BIST
    10218.81
  • BTC
    62976.17$

Konya Pandemi Kurulu’na

08 Nisan 2020, Çarşamba 09:56

Konya Korona Virüs salgınını en erken bitiren şehir olabilir. Nasıl mı? Çok kolay! Sanayi üretimi yapan fabrikalar, bankalar, marketler, ekmek fabrikaları ve eczaneler hariç tüm işyerlerini 20 gün kapatma kararı alarak.

Bugün hangi esnafa giderseniz gidin işlerinin olmadığını ifade ediyor. Zarar ettiklerini dile getiriyorlar ve hükümetten de destek talep ediyorlar. Hükümette verdikçe verdi. Kredi çekme imkanı olmayan bankaların kapıdan içeriye almadığı esnafa bile kredi çıktı.

Bu kadar desteği alan esnafın da artık destek vermesi gerekiyor. Evden çalışabilecekler evinden çalışsın. Sigortacılar, faizsiz ev satanlar, kitapçılar, kıyafet satan mağazalar. Şunu gördüm Konya çarşısında gelinlikçiler, küpe, toka, takı satan esnaf bile açıyor. Allah rızası için 20 gün kapatın. Zaten para kazanamıyorsunuz bari elektrik, su gibi farktı kalemlerden de tasarruf yapın.

Başlangıç olarak Konya Büyükşehir Belediyesi ve Minibüsçüler Odası kafa kafaya verip, toplu ulaşımın saatlerini daraltacaklar. Sabah 9’da başlayacak seferler. Saat başı olacak. Akşamda 6’da veya 7’de bitirecek.

Sonrasında sokağa çıkan araç trafiğini düşüreceğiz. Nasıl mı? Bir gün son rakamı çift olanlar ertesi gün tek olanlar çıkacak. Günlük araç sayısını düşürürsek saatleri daraltırsak bugün sokağa çıkamayan 400 bin kişi sayısını 800 bine çıkartabiliriz. Zaten nüfusun 4’te 1’i zorunlu olarak evde kalıyor.

20 yaş altı ve 65 yaş üstünün 400 bin olduğu Konya’da bu sayısının 800 bine çıkması demek hele Merkez bazında göz önüne alacak olursak insan sayısını oldukça düşürecektir.

Altını çizmek de fayda var. Üretim yapan, Organize Sanayi Bölgelerinde sanayiciler bu durumdan muaf olacak. Üretimi kesinlikle durdurmayacağız. Onlar için gerekirse özel saatlerde özel ulaşım imkânları sunacağız. Yoksa servisleri belediye bu imkanı sağlamalı…

Mevlana türbesi karşısında bulunan şekercinin neden işyerini açtığını düşünüyorum. Turist yok. Yerli de yabancı da bitti. Gelmiyorlar. Sende başka bir şey satamayacağına göre kapat be kardeşim 20 gün çıkma evinden.

Bütün bunları yaparsak ne olur biliyor musunuz? Salgının yayılmasını önleriz. Belirtisi olanlar sağlıkçılardan evinde yardım ister. Direk evinden sağlık kuruluşlarına gidecek ve bulaştırıcılığı azalacak. 20 gün sonrasında yeni tanı koyacak insan bulamayabiliriz. Tanı konulanlarda hastanelerde olacak bu iş bitecek.

Bütün bu kararları alacak olan kurumun da Konya Pandemi Kurulu olduğunu düşünüyorum. Konya da bitirdiğimiz gibi tüm Türkiye’de örnek oluruz gibi geliyor.

Kiramızı sen mi ödeyeceksin. Faturaları sen mi ödeyeceksin diyerek beni ateşe atabilirsiniz fakat bilinmesi gereken bu vurdum duymazlığın faturasının daha ağır olmamasıdır amacım.

Bakın Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. İstanbul’da iki tane hastane yapılıyor. 45 gün sonra hizmete girecek. Bu demek oluyor ki, bu iş 45 günden daha uzun sürecek. Konya olarak tedbirlerimizi artırmalıyız. Evimizde kalmalıyız. Ve en önemlisi de sağlıkla kalmalıyız…

Salıkla Kal EVİNDE KAL KONYA

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.