Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61082.813$

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ  VE BAŞKAN KONUK

25 Şubat 2019, Pazartesi 08:37

Hani derler ya “Nerden nereye” diye. Bu tam da Konya Şeker için söylenecek bir söz olmalı

Gerçekten de “Nerden nereye”             

İlk önce PANKOBİRLİK çatısı altında muazzam bir aile oluşturuldu. Bu aile içinde gene muazzam bir işbirliği ve anlayış ruhu geliştirildi. 900 bin üretici aynı hedef etrafında birleşti/birleştirildi ve aynı hedefe kilitlendi. Bunun sağlanmış olması bile günümüz Türkiye’sinde büyük bir başarıdır. Ya değilse “Hayalden hayata geçiş”  nasıl mümkün olabilirdi?

Büyük hedefler için” şart” olan birliğin ve bütünlüğün sağlanmasından sonra sıra yapılması gereken hizmetlere gelmişti. Her şey bir plan  ve program dahilinde yapılmalıydı. Bunun için doğru bir strateji  belirlemeliydi.Sorumlu oldukları ve günün birinde hesap vermek zorunda kalacakları geniş bir üretici kitlesi vardı. Dolayısıyla onlar adına iş yaparken ve karar verirken, yanlış  yapma ve hata yapma lüksleri yoktu. 

Çok sayıda fabrika yaptılar (muhtemelen bu sayı 45 olmalı)  Kurdukları fabrikalarla farklı sektörlerde üretim yaptılar.Ülke çapında marka oldular(TORKU gibi) Yeni istihdam alanları meydana getirdiler. Ülkede katma değer yarattılar. Ülkenin en büyük şirketleri arasına girdiler. En prestijli ve itibarlı firmalar arasında, üst sıralarda yer aldılar.

Üreticinin daha az maliyetle daha çok kazanması için tarımda teknolojik gelişmelere önem verdiler. Üreticinin ihtiyacını her alanda nitelikli tohum dahil karşılamak için üretim tesisleri ve satış mağazaları kurdular. Öyle ki Konya Şeker’in  yaptığı çalışmalardan ve hayata geçirdiği eserlerden sonra ünü ülke sınırlarının dışına taştı. Amerika başta olmak üzere dünyanın bir çok sayılı ülkesi ile karşılıklı ticaretleri oldu. İhraç da ettiler, ithal de. Ama en çok da ihraç ettiler ve ülkemize döviz kazandırdılar.

Yapmadıkları ve hayata geçirmedikleri bir üniversite kalmıştı. 2003 yılında bunu da gerçekleştirdiler.Konya Şeker’in bünyesinde kurulan Bilimsel Araştırma Teknoloji-Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) hayata geçirildi. Artık üreticinin bir üniversitesi de olmuştu.

KGTÜ’nun kurulmasından amaç neydi?               

Ne yapacaktı bu üniversite?

Akademik çalışmalar yapacaktı.              

Akademik çalışmaları sürerken, bölge ve ülke tarımına ivme kazandıracak olan projeler üzerinde çalışacaktı. Bu üniversite tarım alanında verimliliği artırmak için bilgi üretecekti. Üretilen yeni bilgiler sayesinde üretici daha çok üretecek, üstelik nitelikli  üretecek ve tabi çok da kazanacaktı. Tarım alanında dünyanın gelişmiş ülkeleri ile rekabet edebilmek için de böyle bir hamleye gerek  vardı ülkemizde.

Türkiye’de Tarım ve Gıda’nın yıldızlarını yetiştirmek maksadıyla kurulan  Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) üreticileri, sıralara oturttu. Program Konya Şeker tarafından üreticilerin eğitimi için düzenlenmiş olan bir programdı. Peki bu program faydalı olur mu? Elbette olur. Aslına bakarsanız gecikmiş olan bir program bu. Daha önce başlanabilirdi. Neyse üniversitede, üreticilerin eğitimine yönelik programlar bundan sonra belli  aralıklarla yapılacakmış. Bu her bakımdan iyi olur. Mesela teorik bilgilerin pratiğe geçmesinde, öğrenme  ve  üniversiteye sahiplenme noktasında bir hayli önemli bu etkinlikler.

“Nerden nereye” hikayesinin  yazarı  olan PANKOBİRLİK  Genel Başkanı Recep Konuk, KGTÜ’nün düzenlediği ilk eğitim programına katılarak bir de konuşma yapmış. Başkan KGTÜ’nün  kuruluş misyonunu anlattıktan sonra çok önemli tesbitlerde de bulunmuş.

Konuk  “Bu üniversite üreticinin daha az maliyetle daha çok üretmesi için, birim alanda daha çok ve nitelikli ürün üretmek için, hayvancılığı daha verimli hale getirmek için ve teknoloji üretmek için kuruldu” demiş.

Gelişmiş ülkelerle  yalnız tarım alanında değil her alanda rekabet edebilmek için yeni bilgiler ve yeni teknolojiler gerekiyor. Başkan Konuk yaptığı konuşmada bu hususa da dikkat çektikten sonra şöyle diyor:” Teknolojinin ilmini, bilgisini üreteceksiniz. Bunu yapabilirseniz dışarıdan teknoloji almak zorunda kalmazsınız. Teknolojide dışarıya bağımlı hale gelmezsiniz.KGTÜ’nün önemli bir maksadı da bilgi ve teknoloji üretmekdir.”

PANKOBİRLİK Genel Başkanı yukarıda sözünü  ettiğimiz konuşmasının bir bölümünde de”Konya Şeker’in  hedefi dünyanın en büyük beş gıda şirketinden birisi olmak” demiş. Nice “ hayalleri hayata geçiren” bir yönetim için, Konya Şeker’i dünyanın en büyük beş gıda şirketinden birisi yapmak  imkansız değil. Bugüne kadar “imkansız” olanları yapan ve hayata geçirenlar, pekala bunu da yapabilirler.

Anlaşılan geçmişte hayal bile edilemeyenler hizmetler ve eserler; hayal edilecek ve hayata geçirilecek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.