Konya
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2429.5
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62518.17$

KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR? (3)

21 Kasım 2023, Salı 00:01
Kişisel gelişim kişinin kendini tanıyarak ve hedeflerini oluşturarak yürüttüğü bir süreçtir. Bu yüzden kişisel gelişim için adımlar şu şekildedir;
1:Amaçlarınızı Belirleyin
Kişisel gelişimin öncelikli amacı insanın kendisini tanımasını sağlamaktır. Bir diğer amacı kişinin yeteneklerini ortaya çıkarmak, kendisini keşfetmesine olanak tanımaktır. Nihai amacı ise mutlu, doyumlu ve başarılı insan modeli oluşturmaktır.
Gündelik yaşam içerisinde bulunulan her ortamda bireyin kendini daha özgüvenli hissetmesi ve daha çabuk adapte olması için kişisel gelişim neden önemlidir sorusu büyük rol almaktadır. Yaşam boyunca birey gelişmeye ve öğrenmeye ihtiyaç duyacak bir yapıya sahip olmaktadır.
Kişisel gelişim insanın hedef belirlemesini kolaylaştırır. Hedeflere ulaşma konusunda alternatifler sunar. Kişisel gelişim insanın var olan yeteneklerini ortaya çıkarmasını sağlar. Her insanda saklı yetenekler vardır. Önemli olan bu yeteneği keşfedip ortaya çıkarmak ve bu yetenek doğrultusunda işler yapmaktır. Kişisel gelişim kişinin kendine olan öz güvenini arttırır. Kendini geliştirmek için çaba gösteren insanın öz güveni ve öz saygısı artar.
2: Profesyonel Eğitimlere Katılın
Kişisel gelişimi profesyonel bir bakış açısıyla yürütürseniz daha faydalı olacaktır. Hangi alanda ilerleyeceğinize karar verdikten sonra (şifa, mesleki eğitim, hobi, ruhsal, bilinçaltı vs.) profesyonel eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için online eğitim paketlerini de seçebilirsiniz.
3:  Öğrendiklerinizi Uygulayın
Eğitimlerde gördüğünüz ve öğrendiğiniz tüm bilgileri uygulamalısınız. Kişisel gelişim konusunda aldığınız eğitimin size ne kattığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için eğitimde yer alan bilgileri uygulayabileceğiniz bir ortam yaratın. Kişisel gelişim konusundaki ilerlemelerinizi böylece görebilirsiniz.
4: Kendinizi Geliştirmeye Devam Edin
Kişisel gelişimi bir eğitim programıyla sınırlamak büyük bir hatadır. Bu yüzden katıldığınız bir eğitim yeni bir yola attığınız ilk adımdır. Kendinizi o alanda geliştirmeye devam etmelisiniz. Böylece kendinize yeni amaçlar edinebilirsiniz.
Kişisel Gelişim Aşamaları Nelerdir?
Kişisel gelişim, 6 farklı aşamadan oluşur. Bu aşamaları takip etmek, kendinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu 6 kişisel gelişim aşamasını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Farkındalık Aşaması
Kendinizi geliştirmenin ilk adımı farkındalık aşamasıdır. Bu aşamada kişi, kendisini geliştirmesi gereken yönlerin farkına varır. Hangi alanlarda kendini geliştirmesi gerektiğini bilmek, kişisel gelişimin en önemli adımlarındandır. Kendiniz için nasıl bir plan izleyeceğiniz de bu aşamada belli olmaya başlar.
2. Kabul Etme Aşaması
İkinci adım ise kabul etme aşamasıdır. Bu aşamada kişi, öz farkındalığını artırarak eksik olduğu yönleri kabullenir. Kişinin bu aşamada bencil davranmaması ve kendisine yalan söylememesi gerekmektedir. Kendini kabul eden kişi, kişisel gelişimine büyük katkıda bulunmuş olur.
 Eksik yönlerimizin farkına varmak ve onları sahiplenmek son derece önemlidir. Bunu başardığımızda kendimizi nasıl geliştirmemiz gerektiğinin planını da büyük ölçüde tamamlamış oluruz. İnsanın güçlü yönlerini sahiplenmesi kolaydır. Ancak zayıf yönlerimizi kabul etmemiz için büyük bir erdem sahibi olmamız gerekir. Zayıf yönlerini sahiplenen kişi, kendine ilişkin farkındalığını da artırmış olur.
3. Hedef Belirleme Aşaması
Hedef belirleme aşamasında kişi, bir önceki adımlar sayesinde artık güçlü ve güçsüz yönlerinin farkındadır ve buna uygun bir plan oluşturabilmektedir. Bu aşamaya gelebilmek için diğer iki aşamayı es geçmemeniz son derece önemlidir. Hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olmalısınız. Güçlü yönlerinizi ve eksik yönlerinizi unutmamalısınız. Hedefleriniz gerçekçi ve sürdürülebilir olmalıdır. Bu sayede planınızı uygulamanız kolaylaşır.
4. Değişim Aşaması
Değişim aşamasında artık kendinizi geliştirmek için gerekli her şeye sahipsinizdir. Bu da planınızı uygulamaya koymanıza yardımcı olur. Kendinizi kabullenip planınızı oluşturduktan ve hedeflerinizi belirledikten sonra artık uygulamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada kişi artık eyleme geçer. Eylemleriniz sizi yormamalıdır. Kendinizin üstüne fazla gitmemeli, değişim için kendinize zaman vermelisiniz. Bu sayede değişiminiz sürdürülebilir ve uzun vadeli olacaktır.
5. Gelişim Aşaması
Kişisel gelişim planını hazırlamış ve uygulamaya koymuş birey, yavaş yavaş gelişmeye başlar. Bu aşamada gerek zihinsel gerek fiziksel olarak olumlu değişimler yaşamanız mümkündür. Olumlu değişimler, doğru yolda olduğunuzun ispatıdır.
6. Büyüme Aşaması
Son aşama büyüme aşamasıdır. Bu aşamada kişi, artık başladığı noktadan çok ayrı bir yerdedir. Öz farkındalığını artırmış ve kendini geliştirmiştir. Bu aşamaya ancak tüm aşamaları uygulayarak gelebilirsiniz. Bu son adıma ulaşmak da başarılı olduğunuzu gösterir.
Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılabilir?
Kişisel gelişiminiz için birçok şey yapabilirsiniz. Bu noktada seçenekler boldur ve herkese hitap edecek birçok seçenek vardır. Önemli olan sizin yeniliklere açık olmanızdır. Kişisel gelişim için şunları yapabilirsiniz:
● Hobi kurslarına yazılmak.
● Kötü alışkanlıklardan kurtulabilmek için yardıma başvurmak.
● Kitap okumak.
● Erken uyanmak.
● Sosyal medya detoksuna girmek.
● Negatif enerji aldığınız kişilerle iletişiminizi azaltmak.
● Başarılarınız için kendinizi ödüllendirmek.
● Kişisel farkındalığınızı artırmak adına günlük tutmak, blog yazmak, notlar almak.
● Sevdiğiniz insanlarla kaliteli zaman geçirmeye öncelik vermek.
● Sağlıklı beslenmek.
● Yapılacak listesi oluşturmak.
Kişisel Gelişimi Artırmanın Yolları Nelerdir?
Kişisel gelişim için yardım aramaktan asla çekinmemeniz son derece önemlidir. Kişisel gelişiminizi artırmak adına mutlaka bir uzmana başvurabilir ya da uzmanlar tarafından yazılmış kitaplara göz atabilirsiniz. Kurslar ve atölyeler de bu açıdan son derece faydalı olacaktır. Online kurslar da size yardımcı olacaktır. Size faydalı olacak konularda araştırma yapmaktan çekinmemeli, yeniliklere açık olmalısınız. Ama şu var ki yeniliklere açık olurken de kendi kültür ve inanç sistemimize aykırı olan kurs, kitap vs. yayınlara da dikkatle, inceleyerek katılmalı ve okumalısın.  Hatalarınızdan ders çıkarmanız da kişisel gelişiminizi artırmanız açısından son derece önemlidir. Zira hatalardan ders çıkarmak, eksiklerinizi keşfetmenize ve bu yönde çalışmanızı sağlayacaktır. Motivasyonunuzu yüksek tutmalı, zorluklar karşısında kolayca yılmamalısınız. Bu, uzun ve kalıcı bir süreçtir. Ömür boyu size faydası olacaktır. Yüksek motivasyon, odaklanmanıza ve hedefinize ulaşmanıza yardım eder. Yeni diller öğrenmek ya da hâlihazırda bildiğiniz dillerde araştırma yapmak da kişisel gelişiminizi artırır. Bu süreçte farklı bakış açıları kazanmak her daim önemlidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.