Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10235.98
  • BTC
    60767.015$

KELİME-İ ŞEHADETİN ÖNEMİ

28 Ocak 2021, Perşembe 09:06

Kelime-i şehadeti İslam’ın beş temel ilkesinden birincisi olarak kalben inanarak söylemek, Müslüman olmanın ilk şartıdır. İmanın ve cennete girmenin en önemli temelidir. Son peygamber sevgili Peygamberimiz (sav) geldikten sonra onun peygamberliğini kabul etmeyenler ebediyyen cennete giremeyecek ve cehennemden çıkamayacaktır.

Allah’tan başka ilâh bulunmadığına, Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna inanmayı ve bunu sözle belirtmeyi ifade eden bir terkip olarak “Allah’tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna gönülden inanır, sözle de ifade ederim” anlamına gelen “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh” cümlesinin yerine kullanılır (İlyas Çelebi, Kelime-i Şehadet, DİA, c. Ek-2, s. 36).

Peygamber Efendimiz (sav) İslam’ın beş şartını bize öğretmek üzere şöyle buyurmuşlardır:

"İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, Îmân 1, 2; Tefsîru sûre (2), 30; Müslim, Îmân 19-22. Ayrıca bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, Îmân 13).

Kelime-i tevhid / kelime-i şehâdet, tekbir ve tesbih müslümanların hayatında en çok tekrar edilen tevhid metinleridir. Günde beş vakit ezan okunmakta ve kāmet getirilmektedir; namazların içinde ve bitiminden sonra alınan tekbirlerin sayısı 450’ye yaklaşmaktadır. Ayrıca ramazan ve kurban bayramlarında, hac ibadetinin yerine getirilmesi sırasında Allah’ın yüceliğinin ilân edilmesi tevhid inancına, dolayısıyla müslümanın düşünce ve duygu özgürlüğüne yapılan vurgulardır. (Mevlüt Özler, Tevhid, DİA, c. 41, s. 18)

Peygamber Efendimiz (sav) gönülden kelime-i şehadet getiren Müslümanların cennette ebedi kalacağını, kendisinin son peygamber olduğunu kabul etmeyenlerin ise cennete asla giremeyeceğini ve cehennemden çıkamayacağını şu sahih hadislerde açıkça bildirmişlerdir:

 “Kim, Allah’dan başka ilâh yoktur, yalnız Allah vardır, şeriki yoktur; Muhammed, Allah’ın kulu ve resûlüdür. İsâ da Allah’ın kulu ve elçisi, Meryem’e bıraktığı kelimesi ve Allah tarafından (hayat verilen) bir ruhtur. Cennet, haktır ve gerçektir, cehennem de haktır ve gerçektir” diye şehâdet ederse, Allah o kimseyi, ameli ne olursa olsun, cennete koyar”. (Buhârî, Enbiyâ 47; Müslim, Îmân 46).

Müslim’in bir başka rivâyetinde (Îmân 47);

“Allah’tan başka ilâh yoktur ve Muhammed Allah’ın resûlüdür” diye şehâdet eden kimseye Allah cehennemi haram kılar” buyurulmaktadır.

“Allah’dan başka ilâh olmadığına gönülden inanıp şehâdet getiren kime rastlarsan, ona cennetlik olduğu müjdesini ver!” (Müslim, Îmân 52).

Kim Allah’dan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in, Allah’ın kulu ve peygamberi olduğuna içinden gelerek şehâdet ederse, Allah onu cehenneme haram kılar” (Buhârî, İlim 49; Müslim, Îmân 53).

Allah’dan başka ilah olmadığına ve benim Allah’ın resûlü olduğuma şehâdet ederim. Allah’ın birliğine ve Muhammed’in peygamberliğine şeksiz süphesiz inanmış olarak Allah’a kavuşmayan kimse, cennet(e girmek)ten mutlaka alıkonur.” (Müslim, Îmân 45)

Allah bizi kelime-i şehadeti ve kelime-i tevhidi gönülden tekrar tekrar söyleyen, “en büyük ve en faziletli zikir olan kelime-i tevhidi” kalbinden ve dilinden düşürmeyen kullarından eylesin, son söz olarak da kelime-i şehadeti söyleyerek hüsn-i hatime ile huzuruna kabulü lütfeylesin. Bize dünya ve ahirette iyilik versin. Bizi cehennem azabından korusun.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Sıddık
    30-09-2021 19:22

    Çok teşekkürler ödev vardı çok iyi anlatmışsınız?

  • yorum avatar
    hariha kız
    26-07-2021 19:13

    gerçekten çok iyi anlatmışsınız çok saol yarışmayı bence ben kazanırım hocamız yarışma düzenledide tekrardan çok ama çok saol

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.